Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:07 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie oficiază slujbe la bisericile ce poarta numele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

ro

23 Nov, 2020 09:50 999 Marime text
  • Ecaterina de Alexandria (n. 287 – d. 305, Alexandria) este, conform tradiției, o sfântă creștină și fecioară, care a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea în timpul împăratului roman Maxentius (306-312).
  • Potrivit hagiografiei ei, ea a fost o prințesă și o studentă remarcabilă, care a devenit creștină în jurul vârstei de 14 ani, și a convertit sute de oameni la creștinism.
"Ecaterina de Alexandria a fost martirizată în jurul vârstei de 18 ani. La peste 1.100 de ani de la martiriul său, Ioana d'Arc a identificat-o pe Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut și au sfătuit-o", precizează wikipedia

Biserica Ortodoxă o venerează ca mare muceniță și o prăznuiește în ziua de 24 sau 25 noiembrie (în funcție de tradiția locală).

În Biserica Catolică ea este venerată în mod tradițional ca fiind unul din cei Paisprezece sfinți ajutători.În 1969 Biserica Catolică a îndepărtat ziua ei de sărbătoare din calendarul general romano-catolic.Cu toate acestea, ea a continuat să fie comemorată în Martirologiul Roman la 25 noiembrie. În 2002 sărbătoarea ei a fost restaurată în calendarul romano-catolic ca zi memorială opțională.
 
În intervalul 24- 25 noiembrie IPS Teodosie va susține slujbe la bisericile ce poarta numele Sfintei Mare Muceniță Ecaterina după cum urmează:

Marți, 24 noiembrie, de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla (str. Constanței, nr. 71), așezământ de cult care își cinstește ocrotitoarea..

Miercuri, 25 noiembrie, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina- de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal.

Sursa foto: romanian-spotters.forumer.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii