Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la Tulcea! Ce au descoperit oamenii legii

ro

29 Dec, 2023 17:00 910 Marime text
 
foto: IPJ Tulcea În cursul zilei de ieri, cât și astăzi 29 decembrie , polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului Tulcea, a orașului Măcin și în satul Jijila la domiciliul mai multor persoane în cadrul a patru dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

În acest sens, polițiștii au identificat aproximativ 20.000 de articole pirotehnice, în greutate totală de 1120 de kg, din categoriile F2, F3 și F4, transmite IPJ Tulcea. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Tulcea, a polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Tulcea a Poliției orașului Măcin, Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, Serviciului Criminalistic.



Recomandările IPJ Tulcea 

Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să respectați legislația privind regimul materiilor explozive:

1.Cumpărați petarde și articole pirotehnice doar de la comercianți autorizați și verificați autenticitatea produselor.

2. Respectarea legislația privind comercializarea și utilizarea petardelor și instrucțiunile de folosire.

3. Asigurați-vă că persoanele care achiziționează sau utilizează petarde respectă vârsta minimă impusă de lege, respectiv vârsta de 16 ani în cazul deținerii și utilizării articolelor pirotehnice din categoria I și 18 ani în cazul achiziționării acestora.Tentația copiilor pentru a folosi astfel de materiale este foarte mare, în special în această perioadă, iar manevrarea defectuoasă a acestora poate conduce la evenimente grave: rănirea membrelor, caz în care se poate ajunge până la amputare, arsuri la nivelul feței sau corpului ori afectarea auzului sau văzului.
Să nu uităm nici animalele și păsările care trăiesc atât în gospodării cât și în mediul înconjurător. Și ele pot fi afectate și traumatizate sever de zgomotul produs de artificii și petarde, după cum avertizează specialiștii.

4. Comercianții trebuie să depoziteze și să expună petardele în mod corespunzător, respectând condițiile de siguranță și evitând expunerea la surse de căldură.

5. Respectați instrucțiunile de utilizare și avertismentele referitoare la potențialele riscuri.

7. Nu folosiți petarde în zone aglomerate sau unde pot exista materiale inflamabile.

Vă reamintim că sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 126 din 1995 referitoare la reglementarea materiilor explozive ajung până la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice și 15.000 de lei în cazul celor juridice, iar pentru faptele încadrate ca infracțiune, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 3 luni la un an, a mai punctat sursa citată. 



Citește și:

Planul de acțiune „Pirotehnic 2023”. Dosare penale în Ilfov
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii