Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

ro

06 Sep, 2021 11:24 1904 Marime text
  • Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis mesaje de condoleanțe la aflarea despre moartea actorului Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin.  
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis mesaje de condoleanțe la aflarea despre moartea actorului Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin, în care și-a exprimat profunda întrsitare la aflarea veștii trecerii în neființă a celor două personalități ale României. 

Omagiu memoriei legendarului Ivan Patzaichin

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a domnului Ion Caramitru, una dintre personalitățile artistice și culturale mult implicate în viața civică din România după Revoluția anticomunistă din decembrie 1989.

Numele său a fost și va rămâne pentru totdeauna legat de Teatrul Național din București, prestigioasă instituție culturală pe care a slujit-o ca unul dintre cei mai mari actori români din ultimele decenii.

În calitate de ministru al Culturii din România (1996 - 2000), domnul Ion Caramitru a ajutat la consolidarea și restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iași, precum și a altor monumente istorice bisericești din România, dovedind un rafinat simț al autenticelor valori naționale, precum și simțul responsabilității față de patrimoniul spiritual al țării.

Reprezentant de seamă al artei teatrale românești, om de cultură implicat în viața cetății, domnul Ion Caramitru va rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai societății civile din România.

Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, colegilor și tuturor celor îndurerați.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Omagiu memoriei marelui sportiv Ivan Patzaichin

Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o grea suferință, a domnului Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României din toate timpurile, un om a cărui viață a fost luminată de credință vie în Dumnezeu şi animată de iubire profundă pentru țara sa, pe care a reprezentat-o cu mare cinste la nivel internaţional.

Model de profesionalism, onestitate morală, modestie și patriotism, domnul Ivan Patzaichin rămâne una dintre cele mai iubite și respectate personalități ale vieții sportive românești și internaționale.


Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Deasemenea, și Comisia pentru cultură şi media, a transmis un mesaj, la moartea lui Ion Caramitru:   

O veste tristă ne-a tulburat tuturor sfârșitul de săptămână: marele actor Ion Caramitru a plecat pentru totdeauna dintre noi.

Cel care a fost apelat o viață întreagă de toți apropiații Pino a făcut parte dintr-una dintre „promoțiile de aur” ale teatrului și filmului românesc, ieșită în 1964 pe porţile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”. Colegi cu Ion Caramitru au fost nume de referință ale scenei și ecranului din România, unele plecate pentru totdeauna dintre noi (Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu), altele rămase să țină sus stindardul artei dramatice (Valeria Seciu, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Vigil Ogășanu).

Cu o carieră de aproape 60 de ani, Ion Caramitru a întruchipat peste 100 de personaje în piese de teatru și în filme, în regia unor titani de talia lui Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcărete sau Andrei Șerban, dar și sub bagheta proprie.

Dar, dincolo de rolurile interpretate, Ion Caramitru a contribuit enorm la consolidarea și prestigiul culturii române. Fie că l-a introdus în inimile noastre pentru totdeauna pe Mihai Eminescu recitându-i versurile ca nimeni altul, fie că a condus instituțional destinele culturii naționale din funcția de ministru, fie că a înființat și condus UNITER-ul, ale cărui premii oferite în Galele anuale au reprezentat unele dintre cele mai importante recunoașteri ale valorii atâtor actori, regizori, dramaturgi, scenografi, fie că s-a preocupat îndeaproape de păstrarea zestrei culturale a fraților săi aromâni, fie că s-a luptat din răsputeri pentru ca Teatrul Național „I. L. Caragiale”, pe care l-a condus în ultimii 16 ani din viață, să-și redobândească un sediu pe măsura importanței sale, Ion Caramitru și-a pus definitiv amprenta asupra a tot ce înseamnă valoare spirituală în România.  
 
Dincolo de toate acestea și mai presus de toate, Ion Caramitru a fost cel care, în ziua de 22 decembrie 1989, în direct, din studioul Televiziunii Române, a vestit țării întregi prăbușirea regimului dictatorial, redând astfel speranțele poporului său, atât de greu încercat de istorie.   

În numele colegilor mei din Comisia pentru cultură şi media a Senatului, doresc să exprim, pe această cale, cele mai sincere sentimente de regret pentru această imensă pierdere, precum şi de compasiune pentru toţi cei care l-au iubit şi cărora Ion Caramitru le-a oferit un model în viaţă.

De astăzi, fără Ion Caramitru, teatrul şi filmul românesc și, în general, cultura română sunt mai sărace. Dumnezeu să-l odihnească în pace!   

 
Sursa foto: basilica.ro/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii