Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:02 11 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul actriței Helen Mirren de Ziua Mondială a Teatrului 2021 „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”

ro

27 Mar, 2021 00:00 2863 Marime text

Pe 27 martie lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, instituită în 1961, de Institutul Internațional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internațională de teatru.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie, este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.
 
Anul acesta, într-un moment foarte dificil pentru artele spectacolului, provocat de pandemia COVID-19, mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului îi aparține cunoscutei actrițe Helen Mirren.
 
Este una dintre cele mai cunoscute și respectate actrițe, cu o carieră internațională, pe scenă, pe ecrane sau la televiziune, câștigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice și versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din „The Queen”.
 
„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranță.
 
Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apți să supraviețuiască acestei pandemii cu inteligență și curaj.
 
În aceste circumstanțe noi, mulțumită în mare măsură internetului, imaginația lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante și emoționante.
 
De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.
 
Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.
 
Abia aștept!”.
(Versiunea română de Ozana Oancea)
 
„Teatrul văzut din cușca de sufleur”
 
Președinte UNITER / Centrul Român ITI, Ion CARAMITRU, a transmis de asemenea un mesaj național pentru Ziua Mondială a Teatrului 2021:
 
„De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori.
 
Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supraviețui ca, apoi, să reapară mai viu și mai puternic.
 
Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă și-și găsește libertatea în respectul față de cuvânt și dragostea față de public.
 
Unde trebuie căutat teatrul când este interzis? Ce se întâmplă cu el când e părăsit? Cine-l conservă în așteptarea unor vremuri mai bune? Nu cumva beneficiarii școlii de interpretare, purtători de haine vii ai personajelor etalon? Nu actorii? Nu speranța lor de a fi urmăriți? Vânați sau adulați? Rezervați sau protestatari?
 
Intrați pe scena goală și deschideți cușca de sufleur. Textul e acolo. Șoapta e în așteptare. Discursul incendiar. Mai lipsește un amnar și voința de a pune capăt nepăsării.
 
Teatrul oferă lecții de dicțiune, de atitudine, de respect față de rostire, de civilizație.
 
În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare.
 
Aveți încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanența unei insule a libertății, a unui altar laic al cunoașterii de sine.
 
La Mulți Ani, cu sănătate!”.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: De Ziua mondială a teatrului de păpuși - gratitudine „magicienilor” constănțeni
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii