Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:24 20 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea teatrului românesc. Actorul Ion Caramitru s-a stins din viață

ro

05 Sep, 2021 19:18 1657 Marime text
  • Marele actor și regizor Ion Caramitru a decedat astăzi. 

Marele actor Ion Caramitru s-a stins din viață în această după amiază. Ion Caramitru avea 79 de ani și era internat de în Spitalul Elias din București. 

Teatrul Național ”I.L. Caragiale” anunță cu profundă tristețe pierderea celui care și-a dedicat întreaga viață slujirii Teatrului românesc a ultimei jumătăţi de veac -  ION CARAMITRU - actorul de mare talent, regizorul inspirat, manager eficient, actant politic cu o dreaptă coloană vertebrală, legislator cultural.

Într-un mesaj pe pagina oficială, Teatrul Național București anunță că va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a României ca directorul care a readus Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti la forma arhitecturală iniţială transformându-l  într-o clădire de spectacol modernă, cu un număr record de săli, servind dorința marelui public de Teatru adevărat. Un ”Teatru Nou” pe care l-a slujit cu dăruire din 2005 încoace.

„A condus din 1990 Uniunea Teatrală din România (UNITER), de care se leagă evenimente ca Festivalul Național de Teatru sau Gala Premiilor UNITER - adevărate sărbători anuale ale breslei.
A valorificat opera eminesciană  spunând-o, ca actor, ca nimeni altul, pe toate meleagurile româneşti şi pe meridianele lumii şi contribuind, ca Ministru al Culturii, la dăinuirea ei atât prin mijloace clasice, pe hârtie, cât şi prin mijloace digitalizate.
A fost unul dintre cei mai străluciți interpreți  ai teatrului lui Shakespeare, realizând creații memorabile,  fiind recunoscut printre cei mai buni zece actori din lume care l-au jucat pe Hamlet.
A jucat zeci de roluri pe scenă și în filme, a înregistrat mii de minute de poezie și de teatru radiofonic…
Iubea viața, respira Teatru, avea încă zeci de planuri pe care dorea să  le ducă la bun sfârșit…Ne doare mult că Timpul nu i-a mai dat răgaz!
Suntem alături de familia sa atât de greu încercată în aceste momente…
Dumnezeu să îl odihnească!“ - se mai aratăî în mesajul Teatrului Național București. 


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii