Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul Experimentul Pitești a rulat în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

ro

28 Jun, 2023 10:08 1071 Marime text


Ieri, 27 iunie, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța a avut loc proiecția filmului independent Experimentul Pitești, regizat de Victoria Baltag.
 
Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitețile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lung-metrajul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă bebevolă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei.
 
„Proiectul a căpătat interes internațional încă din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice au invitat  echipa în anii anteriori să vorbeasca despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele). În prezent, lung-metrajul se bucură de succes internațional. Anul acesta am început cu FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE FRONTERA NORTE organizat de Instituto Municipal de Arte y Cultura de Tecate (IMACTE) din Mexic unde ROMÂNIA  a fost  ȚARĂ INVITATĂ, iar filmul românesc ”EXPERIMENTUL PITEȘTI” regizat de Victoria Baltag, a avut onoarea să fie prezentat în deschiderea festivalului. După acest eveniment a urmat un turneu de succes in Mexic, plin de ovații si distincții, după care urmează distribuția in Canada si America. De asemenea ținem să menționăm că filmul este invitat la numeroase alte festivaluri internaționale pe care le vom anunța din timp”, se arăta în comunicat.
 
Filmul a durat o oră și 20 de minute și a rulat în premieră pentru spectatorii din Constanța. Proiecția lui s-a desfășurat în scop caritabil.
 
Regizorul filmului Experimentul Pitești, Victoria Baltag a deschis evenimentul de la CMET „Jean Constantin” Constanța.
 
„Bună seara! Vă mulțumesc că ați venit, că v-ați rupt din timpul dumneavoastră într-o zi așa însorită, pentru a asista la filmul Experimentul Pitești. În anul 2011 am început munca pentru acest proiect, ce reprezintă un film de lung-metraj”, a spus Victoria Baltag.
 
Ulterior, ea a prezentat prima parte a evenimentului, anume expoziția proiectului Experimentul Pitești, compusă din trei subiecte importante legate de film. Primul subiect a fost reprezentat de fotografii realizate în timpul filmărilor. Al doilea subiect din cadrul expoziției a fost o colecție de trei picturi realizate de Fag Negrescu, student închis la Pitești, care a pictat ce a văzut în timpul detenției. Este vorba despre lucrările „Amprente”, „Anchetatorul” și „Colinde în seara de Ajun”. În ultima parte a expoziției, Victoria Baltag a prezentat mai multe obiecte din recuzita filmului precum: ceasul lui Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, hainele purtate de actori, fotografii, reviste din perioada comunismului sau cerga purtată de studentul Constantin Merișcă în anii de detenție, oferită ca donație Victoriei Baltag.
 
După prezentarea expoziției, spectatorii au fost poftiți în sală pentru a viziona filmul Experimentul Pitești.
 
La final, a avut loc un Q&A, urmat de un concurs.
 
Citește și:
La Constanța are loc proiecția filmului Experimentul Pitești. Programul evenimentului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii