Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:21 21 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UNITER - 31 de ani de activitate neîntreruptă

ro

15 Feb, 2021 00:00 2270 Marime text

Înființată în februarie 1990, Uniunea Teatrală din România – UNITER – este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, al cărei unic președinte, încă de la înființare a fost și este actorul Ion Caramitru.
 
Principiile înființării acestei organizații profesionale au fost libertatea de expresie, de creație, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural național și internațional, o deschidere lipsită de complexe față de cultura mondială și, fără doar și poate, apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. Fără să aibă o structură voit sindicală UNITER a prevăzut în statutul său și o componentă socială bine configurată.
Ca o consecință a activității susținute, UNITER a obținut statutul de instituție de utilitate publică prin H.G.746 / 31 august 2000.
 
Săptămâna trecută, a fost făcut public juriul de nominalizări care va selecta cei mai buni artiști ai anului 2020 și care este alcătuit din criticii de teatru: Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.
Gala Premiilor UNITER, supranumit și „Oscarul teatrului românesc”, este evenimentul anual de premiere a celor mai bune creaţii teatrale şi a artiştilor profesionişti.  Evenimentul reprezintă cel mai important moment de evaluare şi valorizare într-un cadru festiv a creaţiei teatrale româneşti contemporane, un moment de analiză şi bilanţ.
 
Spectacolele care intră în atenția juriului sunt cele care au premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Juriul va face nominalizări pentru următoarele categorii de premii: Debut, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cel mai bun spectacol de teatru TV, Premiul pentru critică teatrală, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol.
 
Pentru categoria „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic”, Oana Cristea Grigorescu (redactor la Radio România, redacția Teatrul Național Radiofonic) nu va participa la jurizare și nominalizările vor fi făcute de ceilalți doi membri ai juriului.

Citește și:

#ConstanțaEsteBine: Scenografa constănțeană Carmencita Brojboiu, nominalizată la Gala Premiilor UNITER 2020

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii