Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O parte din schițele de proiectare pentru lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța, finalizate

ro

02 May, 2020 14:05 3117 Marime text

Vă prezentăm astăzi o parte din schițele de proiectare pentru lucrările de restaurare a Cazinoului.

Echipele de experți s-au apucat deja de treabă, iar specialiști din Germania și Austria testează probe de tencuială, parament, finisaje și ornamente pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constanței să fie de cea mai bună calitate.

Printre ziduri au fost găsite și documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii 1950.
 
Coordonatorul lucrărilor de la Cazino, inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănțean Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău să vegheze, în numele constănțenilor la desfășurarea lucrărilor, ne-au furnizat câteva detalii despre modul în care se vor desfășura activitățile de restaurare.

Radu Cornescu - arhitect: „Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziții, iar lucrările de restaurare încep cu fațadele. O echipă de experți, specializați în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Așteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate și o compoziție care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistența la cutremure de gradul 7-8 și la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 fațade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de șantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalații electrice, sanitare, termice, instalații de ventilație.

Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există și o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca și reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța, am discutat cu proiectantul și am decis să demolăm scara și să o refacem cu detaliile din 1910”.

Sigur vom avea parte și de alte surprize.  Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument.

După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Ing. Marius Stan – coordonator lucrări Cazino:  „În acest moment se execută lucrări de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale, pentru a aduce fațada la forma originală din 1910.  Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizației de construire emisă de Primăria Constanța, pentru funcțiunile noi pe care le va avea Cazinoul.  La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund și acestea vor trebui desființate”.
 

După finalizarea lucrărilor care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului public, a transmis Primăria Municipiului Constanța. 


Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța

Citește și: Cum avansează lucrările la Cazino (galerie foto) 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii