Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:57 12 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Transporturilor va majora tariful de utilizare a reţelei rutiere din România. Creşterile sunt de sute de euro

ro

24 Aug, 2018 00:00 738 Marime text
Ministerul Transporturilor propune un proiect de act normativ care prevede armonizarea tarifelor de utilizare a reţelei rutiere din România cu nivelul tarifelor stabilite la nivel european încă din luna februarie 2014.
 
Măsura se adresează doar transportatorilor rutieri de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și trebuie aplicată pentru a respecta Directiva europeană 1999/62/CE. Aceasta trebuia transpusă în legislaţia naţională încă de la 1 martie 2014. Termenul nu mai poate fi amânat pentru că există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României.
 
Normativele europene prevăd că tariful zilnic, fix și unic, pentru toate categoriile de vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este de 12 euro. Odată cu transpunerea tarifului zilnic s-au recalculat tarifele cu valabilitate pentru perioade de 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni, astfel încât să fie respectate proporţiile prevăzute în directivă.
 
Transpunerea acestor normative nu modifică tarifele pentru  categoriile de vehicule, A, B, G și H.  Prin proiectul propus de MT s-a încercat ca impactul să fie minim asupra operatorilor de transport, astfel ca tariful anual pentru categoria F de vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 12 tone și mai mult de 4 axe să rămână la valoarea de 1.210 euro. A fost menţinut și tariful anual  pentru categoria E de vehicule, care rămâne la suma de 720 euro.
 
În urma recalculării, tariful anual pentru categoria C de vehicule va ajunge la 600 euro, mai mare cu 280 euro, faţă de tariful actual. Pentru tariful anual de la categoria de vehicule D, s-a calculat o valoare de 660 de euro, care reprezintă media între tarifele adiacente, de la categoria C si categoria E. Rezultă astfel o creștere a acestui tarif anual cu 100 de euro. Bulgaria a actualizat aceste tarife (12 euro/zi) de la 1 ianuarie 2018.
 
În concordanţă cu actualizarea tarifelor se propune în proiectul de act normativ și actualizarea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile. Valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat, pentru toate categoriile de vehicule, ca fiind de două ori tariful anual pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual pentru amenda maximă.
 
Se menţine posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului verbal de contravenţie. În intervalul de timp cuprins între data săvârșirii contravenţiei și data înmânării sau comunicării procesului verbal de contravenţie nu se mai pot aplica alte sancţiuni. Tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a actului normativ îşi menţin valabilitatea. Proiectul este în dezbatere publică până la data de 1 septembrie.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii