Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Muncii a stabilit cuantumul ajutorului pentru veteranii și văduvele de război (document)

ro

26 Oct, 2019 00:00 1837 Marime text
Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de război și văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat pentru anul 2019.

Prin Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost reglementate drepturile de care beneficiază persoanele care au calitatea de veterani de război şi văduve de război, precum şi de accidentaţi de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza acţiunii mijloacelor de luptă ale războiului.

În anul 2018, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, au fost reglementate măsuri menite să mențină volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce privește nivelul deficitului bugetar.

Astfel, s-a reglementat la art.40 alin.(1) lit. c) din actul normativ menționat ca, în perioada 2019 –2021, drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare,cu excepția drepturilor prevăzute la art. 11, să se mențină în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018.
Potrivit art.16. lit.g) șiale art.18 din legea nr.44/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ajutorul anual ce se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat are drept scop acoperirea unei pârți din costul chiriei, energiei electrice și energiei termice pentru nevoi casnice și se acordă în ultimul trimestru al anului 2019.
Astfel, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune menținerea cuantumului acestui ajutor la nivelul acordat în anul 2018, respectiv 400 lei. De ajutorul anual va beneficia un număr  total de 5.583 persoane, din care 5117 persoane plătite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, 200 persoane plătite de  Ministerul Apărării Naționale, 265 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informații.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii