Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:46 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii de familie, în conflict cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienții suferă. Reacția ministrului Sănătății. Care este situația la Constanța

ro

04 Jan, 2018 00:00 1317 Marime text
Societatea Națională de Medicină a Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunța la finalul anului 2017 că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.
 
La Constanța, medicilor de familie li s-a recomandat să acorde pacienților consultații pro bono, cel puțin o perioadă.
 
Astfel, dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis“ Constanța a declarat pentru ZIUA de Constanța că până pe 7 ianuarie vor fi acordate pacienților consultații pro bono, dar nu vor fi eliberate documente în contract cu CAS, mai exact trimiteri și rețete compensate.
 
„Recomandarea Asociației pentru membrii săi este ca, în măsura în care se poate, fără a influența relația cu pacienții, să acorde, cel puțin până pe 7 ianuarie, consultații pro bono pacienților, dar fără a elibera acte în contract cu Casa de Asigurări. Prin urmare, pacienții vor fi consultați, tratați, dar nu se vor elibera acte care presupun relația cu Casa”, a precizat dr. Laura Condur.
 
De asemenea, după ce medicii de familie au anunţat că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate, Ministerul Sănătății a transmis că dreptul asiguraţilor la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat.
 
„Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi al cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur totuşi că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă, pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă“, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
 
Conform Ministerului Sănătății, în urma întâlnirilor pe care conducerea ministerului le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență să fie prezentate până la data de 10 ianuarie 2018.
 
Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 de milioane de lei (17%).
 
Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență.
 
Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor beneficia de o creștere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă va crește de la 8-10 lei/oră, cât este în prezent, la 20-22,5 lei/oră.
 
„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare, mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o creștere a tarifului orar la 40 lei/oră, deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 și 2016, cu ocazia creșterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migrației medicilor și desființării centrelor de permanență, fiind redus astfel accesul pacienților la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 și va fi suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.
 
Ministerul Sănătății mai arată că au crescut și sumele alocate pentru cheltuieli de administrare și funcționare ale centrelor de permanență de la 6,4 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 20 lei/oră/medic și a sumei alocate pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 4 lei/oră/medic.
 
De asemenea, anul acesta, 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții. În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.
 
Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât să poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.
 
În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.
 
„Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii