Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„La Roumanie“, revista care apăra drepturile românilor de pretutindeni (galerie foto+video)

ro

04 Jan, 2019 00:00 2176 Marime text
La 4 ianuarie 1918 a apărut la Paris a doua serie a publicației săptămânale „La Roumanie”, condusă de Paul Brătășanu. Revista desfășura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naționale românești.
 
Revista „La Roumanie” a fost o publicație care a reprezentat România și care a apărut în ultimii ani ai secolului XIX, începutul secolului XX. A apărut în trei serii, respectiv între anii 1898-1921, atât la București, cât și la Paris. Publicația a fost editată de gruparea din Partidul Conservator din jurul lui Take Ionescu (foto).
 
Ca subtitluri, a avut descrierea „Organe conservateur quotidien”, în anul 1899, pentru ca apoi să devină „journal conservateur quotidien”. Ziarul a fost deținut de Take Ionescu, fiind susținut în mod formal de doi oameni politici, Pavel Brătășanu și Nestor Cincu.
 
Prima seria a „La Roumanie” a apărut între 16 octombrie 1898 și 13 noiembrie 1916, avându-i ca directori politici în acea perioadă pe Al. G. Florescu, Toma Cămărășescu, Charles Gr. Lahovary și Jean Pangal. În această perioadă ziarul avea o apariție zilnică, iar costul ei era de doar 20 de bani. Revista „La Roumanie” a fost tipărită la tipografiile „Heliade”, „Dor P. Cucu” și „E.S. Cerbu”.
 
În 13 noiembrie 1916, ziarul și-a întrerupt activitatea din pricina ocupației germane și a plecării grupului din jurul lui Take Ionescu, ce s-a refugiat la Paris. Între 17 ianuarie 1918 și 12 iunie 1919, „La Roumanie” a apărut ca hebdomadar, fiind catalogat drept „hebdomadar al revendicărilor intereselor românilor” și „hebdomadar al unirii naționale române”.
 
La Paris, ziarul i-a avut ca directori pe Pavel Brătășescu, Constantin Banu, Constantin Mille, Emil D. Fagure, Octavian Goga, Take Ionescu, Thoma Ionescu și multe alte nume sonore publicisticii românești, care s-au implicat în activitatea acestei reviste ce apăra drepturile românilor.
 
A treia serie a revistei „La Roumanie”, apărută între anii 1920 și 1921, nu mai era tipărită la Paris, ci la București. Apărea tot zilnic, ca și prima serie. Printre textele renumite publicate se numără cele ale lui George Sion, Theodor Speranția, Nicolae Iorga și Cincinat Pavelescu.
 

Sursă foto: Captură YouTube - Arhiva TVR
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii