Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sursum Corda ( Sus să avem inimile) cetatea Tomis ReLansarea revistei de cultură Tomis – La Muzeul de Artă Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

29 Oct, 2022 16:27 2008 Marime text
  • Ieri seară, 28 octombrie 2022 la ora 18,00 a avut loc la Muzeul de Artă din Constanța evenimentul lansării în peisajul constănțean a revistei de cultură Tomis
  • A fost vorba de fapt de o re-lansare, așa cum au numit-o cei implicați, deoarece revista Tomis are o istorie veche pe piața culturală din Constanța presărată cu sincope, majoritatea lor fiind cauzate de condiții socio-politce, ea fiind în esență o revistă patronată de administrația locală.
Revista culturală „Tomis”, inițial proiectată în 1964 și programată să apară în ianuarie 1965 cu un număr-pilot editat de Comitetul Regional pentru Cultură și Artă – Dobrogea (din păcate, imprimarea tirajului nu a fost avizată1), debutează cu un număr datat 1 iulie 1966, girat de Tudor Arghezi, nominalizat în epocă la Premiul Nobel pentru Literatură, și de prim-secretarul de partid Const. Mîndreanu.

În zilele acestea, revista a avut parte cam de aceeași atitudine dacă nu potrivnică, măcar lipsită de interes, astfel că după o altă pauză, de 12 ani, ea s-a renăscut să-I zicem aseară în cadrul unui eveniment bogat în public prezent dar și în manifestări artistice.
 

 

Organizatorii lansării, redacția revistei și Fundația Pontica din cadrul Consiliului Local Constanța, au pregătit la Muzeul de Artă Constanța proiecții video cu teasere din paginile revistei proaspăt ieșită din tipar, dar si din site-ul revistei Tomis care s-a lansat odată cu ea și va însoți aparițiile lunare ale acesteia. Pe revistatomis.ro cititorii vor găsi conținutul integral al ediției tipărite dar și noutăți din viața cultural-artistică a Constanței.

Așa cum am amintit, la eveniment a fost prezent un public foarte numeros, semn că revista Tomis încă are mulți prieteni în Constanța care nu au uitat de ea, însă arată și că orașul nostru încă are nevoie de astfel de reviste și manifestări cultural-artistice.



Între cei prezenți a fost și Viceprimarul Constanței Ionuț Rusu.
Lansarea s-a deschis cu un discurs al noului (și vechiului totodată) Redactor-Șef, Bogdan Papacostea, care a introdus apoi primul invitat al evenimentului, tânărul pianist Andrei Irimia, un personaj foarte proaspăt și inspirit pe scena artistică românească, el fiind si compozitor totodată.



Acesta a oferit publicului prezent câteva piese minunate la pian solo, apoi a intrat următorul invitat în duet cu el. Este vorba de rapperul Psihotrop, mai exact constănțeanul Mihai Preda care este și el membru colaborator al redacției Tomis, având o rubrică despre istoria hip-hopului.



Evenimentul s-a încheiat cu discursul lui Alin Cezar Vintilă, Președintele Fundației Pontica, cea care susține, din partea Consiliului Local, apariția revistei Tomis.


Redactorul-Șef al Tomis, Bogdan Papacostea a declarant pentru redacția ZIUA de Constanța
„revista aceasta este produsul unei întregi comunități spirituale, departe de sectarism  și îngustime a minții. Scriem pentru Tomis și ne recuperăm identitatea culturală. Citim Tomis și suntem parte a unei comunități”
Redacția Ziua de Constanța:
Credeți că va reuși revista culturală Tomis să recupereze memoria și individualitatea unor persoane sau locuri din cetatea căreia îi poartă numele și la ce mod ar avea nevoie de susținerea comunității locale – insituții administrative sau chiar de media, în măsura în care la un moment dat Primăria Constanța ar putea considera-o o povară, așa cum s-a mai întâmplat în lunga existență a revistei dumneavoastră?
Revista Tomis are, printre altele, exact menirea de a recupera memoria locului. Este una din datoriile esențiale ale revistei, aceea de a se constitui în martor implicat în istoria orașului. În ce privește imprevizibila istorie, experiența ne spune că ne putem aștepta la orice gest din partea schimbătoarelor administrații. Ar fi păcat, desigur, ca o revistă simbol, Tomis, să fie atât de fragilă. Comunitatea poate să ajute mai ales considerând revista Tomis ceea ce deja este: un bun comun, un proiect al comunității constănțene, un produs căruia îi lipsesc îngustimea și sectarismul.
Grafica noului Tomis este semnată de Vasile Filip, un talentat artist plastic constănțean membru al UAP Constanța. Alături de Bogdan Papacostea, Alina Costea, Zoe Caraiani, Livia Ștefan, Mirela Stângă, Claudiu Komartin, Marius Pârlogea alcătuiesc noua redacție. Prezența digitală a revistei este  susținută de George Șorodoc. Aceasta este echipa completă a unui proiect căruia îi dorim să fie lung și memorabil.



Putem citi în paginile numărului inaugural Tomis materiale despre Dobrogea, despre istoria hip-hopului românesc, despre corupția din teatrul Bolșoi, traduceri din poeți consacrați, dar și poezii de debut. Veți citi despre muzica lui Karlheinz Stockhausen, cronici ale unor volume abia ieșite din tipar, proză și informații despre actualitatea scenei culturale constănțene.

Pe coperta spate a revistei cititorii vor avea privilegiul să vadă reprodusă prima pagină a primului exemplar, din iulie 1966, al Tomisului. Acolo, Tudor Arghezi semnează un editorial intitulat Sursum Corda (Sus să avem inimile) în care le dorește „Mulți ani revistei și eternitate fraților dobrogeni!
 
Istoria revistei Tomis:
 
Revista culturală „Tomis”, inițial proiectată în 1964 și programată să apară în ianuarie 1965 cu un număr-pilot editat de Comitetul Regional pentru Cultură și Artă – Dobrogea (din păcate, imprimarea tirajului nu a fost avizată1), debutează cu un număr datat 1 iulie 1966, girat de Tudor Arghezi, nominalizat în epocă la Premiul Nobel pentru Literatură, și de prim-secretarul de partid Const. Mîndreanu.
Deși cenzura a fost puternică în primii ani de existență, iar regimul ceaușist impune începând cu 1971 tot mai multă propagandă în paginile revistei, „Tomis” a ilustrat de la bun început o direcție modernizatoare, cu deschidere față de restul țării. Dintr-o revistă culturală, „Tomis” devine în tot mai mare măsură o revistă eminamente literară, mai ales după 1990, când va începe să apară sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
Orientarea revistei se schimbă drastic în 2002-2003, când nucleul tradițional al revistei pleacă pentru a forma revista „Ex Ponto”, cedând locul unei echipe redacționale cu membri mult mai tineri, sub conducerea lui Ion Tițoiu. De atunci și până la întreruperea apariției (la scurtă vreme după moartea lui George Vasilievici), revista „Tomis” a constituit un brand al inovației, ca publicație ce-și dinamizează grafica și rubricile de la an la an. Dincolo de controversele stârnite de tendințele noii generației, „Tomis” a fost o publicație cu impact în rândului publicului tânăr la nivel local și național.
Pe data de 16 iulie 2010, subvențiile acordate revistei „Tomis” au fost oprite printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța, ca urmare a Ordonanței de Urgență 63/2010. Numărul pe august 2010 a fost ultimul care înfățișa pe copertă, alături de sigla revistei, stema orașului, tricolorul și steagul Uniunii Europene; au urmat, până în ianuarie 2011, mai multe numere independente, scoase de către un nucleu redacțional mai restrâns sub egida Fundației Arta (deținută de Ion Tițoiu) și având parte de o distribuție redusă (sediul redacției și librăria Sophia, deținută pe atunci de Bogdan Papacostea)
Printre personalitățile semnificative care au semnat de-a lungul timpului texte în revista Tomis se numără: Sorin Alexandrescu, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Matei Călinescu, Mircea Cărtărescu, Sergiu Celibidache, Liviu Ciulei, Traian T. Coșovei, Oleg Danovsky, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Frunzetti, Dan Hăulică, Nicolae Manolescu, Marin Mincu, Fănuș Neagu, Ion Negoițescu, Constantin Noica, Alexandru Paleologu, Andrei Pleșu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Gellu Naum, Mircea Horia Simionescu, Laurențiu Ulici, Romulus Vulpescu și alții.
Evenimentele culturale majore organizate în perioada 2007-2010 sunt Colocviile revistei Tomis, Primăvara Poeților, Festivalul de Artă & Cultură Contemporană Ovidius, Atelierele revistei Tomis și cenaclul Tomiseisme.
Ultimul eveniment la care a participat, semi-oficial, o parte din ultima redacție Tomis a fost „Festival de poezie live gratis”, care a avut loc în Cafe d’Art pe 29 decembrie 2010.
Pe data de 12 iulie 2016, sub egida noii redacții (avându-l ca redactor-șef pe Mircea Țuglea), re-debutează Atelierele Tomis, titulatură sub care au fost înglobate lansări de carte și întâlniri de tip cenaclu. Printre invitați s-au numărat Tudor Ganea, Irina Georgescu Groza, Ștefan Manasia, Dorin Popescu, Răzvan Pricop ș.a. Ultima întâlnire sub această titulatură a fost Atelierele Tomis, ediția a XIII-a: Lansarea volumului „Cum citesc bărbații cărțile femeilor (7 august 2017).
 
Citește și:

Revista de cultură Tomis se relansează la Constanța după 12 ani de absență
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii