Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:46 22 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiție în Portul Constanța. APM a dat undă verde pentru edificarea infrastructurii pentru acostare nave tehnice

ro

18 May, 2021 00:00 763 Marime text
 
  • Aproape 19 milioane de lei sunt investiți în amenajarea unei suprastructuri pentru servicii conexe a navelor tehnice
  • Investiția este făcută de Administrația Porturilor Maritime Constanța SA
  • Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a dat undă verde
 
Ca urmare a cererii adresate de CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA, municipiul Constanța, Incinta Port, Gara Maritimă,  județul Constanța,  înregistrată la APM Constanța cu nr. 6321RP/10.06.2019, s-a decis pentru emiterea Acordului de Mediu privind proiectul: „Amenajare suprastructură platformă (echipamente și utilități) pentru servicii conexe navelor tehnice”.
 
Principalele motive pe care se bazează decizia de emitere a acordului de mediu sunt următoarele:
  • concluziile favorabile ale Raportului la studiul de evaluare a impactului privind influența investiției asupra calității factorilor de mediu;
  • la dezbaterea publică din data de 23.04.2021 și pe parcursul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, publicul interesat nu a formulat observații , care să necesite reconsidererea deciziei;
 
În cadrul proiectului principal „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța a fost derulat și Proiectul I (etapa I) „Infrastructură acostare nave tehnice” care a făcut obiectul unei alte proceduri de evaluare a impactului asupra mediului și implicit a altei documentații pentru obținerea Acordului de mediu.
 
Lucrările pentru investiția: „Amenajare suprastructură platformă (echipamente+utilitatăți), pentru servicii conexe navelor tehnice” urmează sa se execute în Portul Constanța Nord, digul de Nord – DA2 existent. Amplasamentul se află la circa 440 m N-NV de farul Roșu al Portului Vechi, este adiacent Digului de Nord.
 
Obiectul de investiție este reprezentat de realizarea unei stații de tratare ape uzate provenite de la vasele care tranzitează Portul Constanța pe platforma rezultată în urma execuției unei structuri de acostare – de tip cheu vertical în prelungirea danelor DA2 – existente, în Portul – Constanța Nord.
 
Terenul este situat în intravilanul Municipiului Constanța, iar imobilul este proprietatea CN Administrația Porturilor Maritime SA dobândit prin HGR nr. 517/1998 si HGR nr. 464/2003, conform, extras de carte funciara nr. 222953, eliberat sub cererea 15375/04.02.2020.
 
În prezent, capacitățile de preluare/stocare/ tratare a deșeurilor  generate de nave sunt insuficiente, (la nivelul   anilor '90), în contextul în care Portul Constanța este tranzitat de nave mari de pasageri și de un număr în creștere de nave de capacități mari   (nave care solicită preluarea unor cantități de ordinul sutelor de metri cubi de ape uzate).
 
Valoarea totală a proiectului este de 18.920.460 lei, iar perioada de implementare este de 271 de zile.
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii