Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupare infracțională specializată în trafic de migranți pe ruta Serbia - România - Austria, destructurată

ro

03 Jun, 2020 17:44 1666 Marime text
 

• Migranții ar fi fost introduși în țară pe zona verde a frontierei cu Serbia
• Gruparea infracțională ar fi fost compusă din cetățeni români și un cetățean tunisian
• Costul unui transport era de 2.000 - 2.500 de euro pentru fiecare migrant
 
În perioada februarie  - mai 2020, polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au acționat pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de migranți pe ruta Serbia - România - Austria, destructurată.

În cursul zilei de ieri, polițiștii au efectuat 3 percheziții domiciliare pe teritoriul României, totodată fiind puse în aplicare 16 mandate de aducere.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente, înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri și tablete.

Potrivit Centrului de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române, în fapt, o dată ce migranții ar fi fost introduși în țară pe zona verde a frontierei cu Serbia, aceștia ar fi fost transferați în mai multe imobile de tip safe-house de lângă Timișoara.

Îmbarcați în locurile destinate transportului de bagaje

Ulterior, migranții ar fi fost îmbarcați în autovehicule de transport persoane, în locurile destinate transportului de bagaje, special modificate pentru disimularea acestora, de cele mai multe ori punând în pericol viața și integritatea corporală a migranților.

Gruparea infracțională ar fi fost compusă din cetățeni români din București și din județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău și un cetățean tunisian stabilit în România, responsabil cu partea de recrutare și găzduire a migranților.

Liderii grupării infracționale au fost semnalați de autoritățile britanice și franceze cu privire la faptul că ar mai fi fost implicați în transport ilegal de migranți pe ruta Pas de Calais – Dover, o parte dintre membrii grupării fiind arestați în perioada 2018 – 2019.

Începând cu anul 2020, gruparea infracțională și-ar fi mutat activitatea pe teritoriul României, fiind deosebit de activă, prin traficarea migranților intrați ilegal de pe teritoriul Serbiei până în Austria – Viena.

Cinci persoane au fost reținute

În urma documentării activității infracționale a grupării organizate pe teritoriul României, în acest an, au fost înregistrate 4 incidente de traficare ilegală a migranților, cu peste 100 de migranți ilegali traficați cu destinația state din vestul Europei, cu precădere Germania și Marea Britanie, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro pentru fiecare migrant.

În cadrul dosarului, sunt cercetați cetățeni români și tunisieni, localizați în București și în județele Ialomița, Călărași, Bistrița Năsăud și Bacău, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și inițiere și aderare la un grup infracțional organizat.

Persoanele în cauză au fost condusela sediul D.I.I.C.O.T.pentru audieri, față de 5 dintre acestea, fiind dispusă măsura reținerii, urmând ca acestea să fie prezentate instanței de judecată, cu propunerea de arestare preventivă, iar față de 11 a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL

Documentarea activității infracționale a fost realizată cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Specialedin Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – Direcţia de Prevenire și Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere – Serviciul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere.

Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL și s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Marea Britanie, Franța, Austria și Ungaria.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii