Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fregata „Regina Maria” a finalizat, cu succes, cea de-a doua etapă a Operației „Sea Guardian” 23

ro

06 Oct, 2023 18:59 1061 Marime text
Sursă foto: Facebook/Forțele Navale Române
  • Joi, 28 septembrie, gruparea navală a Operației NATO „Sea Guardian”, din care face parte și fregata „Regina Maria” a plecat, din portul Alexandria, spre partea de est a Mării Mediterane, pentru a începe a doua etapă de patrulare în zona de operații, conform planificării statului major al TG 440.03, ambarcat la bordul navei comandant a FOCOPS 23.5, HS „Navarinon”.

Joi, 28 septembrie, gruparea navală a Operației NATO „Sea Guardian”, din care face parte și fregata „Regina Maria” a plecat, din portul Alexandria, spre partea de est a Mării Mediterane, pentru a începe a doua etapă de patrulare în zona de operații, conform planificării statului major al TG 440.03, ambarcat la bordul navei comandant a FOCOPS 23.5, HS „Navarinon”, transmite un comunicat din partea Forțelor Navale Române.

În perioada 28 septembrie - 6 octombrie, gruparea navală a fost alcătuită din fregata elenă HS „Navarinon” (F461) - în calitate de navă comandant - și fregata „Regina Maria”(F222). Totodată, alături de aeronavele de patrulare maritimă ale NATO, la Operația „Sea Guardian” FOCOPS 23.5 au participat și submarinele TCG „Preveze” - aparținând Forțelor Navale ale Turciei și HS „Okeanos” - aparținând Forţelor Navale Elene. Fregata ITS „Carlo Margottini” aparținând Forţelor Navale ale Italiei a ieșit de sub comanda CTG 440.03 pentru a îndeplini alte misiuni specifice în bazinul Mării Mediterane.

După ce nava românească s-a desprins de la cheul Bazei Navale din Alexandria, Egipt, la bord s-a dat startul programului obligatoriu de întreținere a navei, la care participă întregul echipaj, dar și antrenamentelor specifice, cum ar fi cele de exersare a rolului de abandon al navei, de menținere a vitalității navei - lupta cu focul și astuparea găurilor de apă și, nu în ultimul rând, cel de creștere graduală a stării de pregătire pentru luptă a navei raportat la diferite tipuri de amenințare. O importanță majoră a fost acordată instruirii intensive pentru dobândirea unei reacţii corespunzătoare în cazul acţiunilor pentru menținerea vitalității navei, acordarea primului ajutor răniților în diferite scenarii medicale (CASEVAC) sau manevra de recuperare a omului căzut în apă, ca parte a salvării vieții omenești pe mare.

Toate acestea, raportate la misiunile specifice Operației NATO „Sea Guardian”, au culminat vineri, 29 septembrie, cu primele vizite de promovare a misiunilor și rolului OSG în rândul a două nave comerciale (tancuri petroliere de dimensiuni medii) care tranzitau zona de responsabilitate a fregatei „Regina Maria”. După interogarea standard a navelor și ambarcațiunilor care tranzitează raioanele specifice Operației „Sea Guardian”, gruparea de boarding formată din militari români a primit undă verde pentru a vizita cele două tancuri petroliere, în vederea prezentării, pe larg, a rolului și a contextului prezenței militare în sprijinul navelor comerciale, ca parte a Operației. La bordul fregatei „Regina Maria” au fost luate toate măsurile specifice unei misiuni de tipul MSAA (Maritime Situational Awareness), iar după obținerea aprobării CTG 440.03, echipa de boarding a navei a executat misiunea în conformitate cu direcțiile și ordinele primite. Activitatea a reprezentat un prilej de promovare a misiunilor Alianței Nord-Atlantice prin desfășurarea Operației „Sea Guardian” îndeosebi în bazinul mediteranean, dar și o oportunitate de a dovedi marinarilor civili profesionalismul militarilor români care operează sub egida NATO.

După încheierea misiunilor specifice MSAA la bordul celor două tancuri petroliere, fregata „Regina Maria” a continuat patrularea în raioanele de responsabilitate din estul Mării Mediterane, în vederea monitorizării traficului naval, asigurării prezenței Aliate și identificării oricărui comportament suspect la bordul navelor și ambarcațiunilor care tranzitează căile de comunicații maritime.

Un rol important l-a avut și elicopterul IAR 330 Puma Naval, parte din organica fregatei „Regina Maria” pe durata participării navei la Operația „Sea Guardian”. Aeronava, care aparține Grupului 256 Elicoptere Tuzla, din Flotila 56 Fregate, reprezintă un sistem de senzori și armament, capabil să îndeplinească misiunile specifice în diferite medii de luptă și să ofere fregatei capabilități de detecție sporite.

La Operația NATO „Sea Guardian”, elicopterul IAR 330 Puma Naval poate executa zbor de cercetare și supraveghere, interogare a navelor suspecte din raioanele repartizate, sprijin al grupei de boarding în misiunile de interdicție maritimă, dar și inserție a militarilor forțelor pentru operații speciale prin procedura de coborâre din rapel (fast rope).
Din cadrul serviciului de luptă 5 „Aviație”, fac parte și locotenenții Ionuț Andrei Tapîrdău și Valentin Florian Terente. Amândoi sunt absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân. În perioada 2019-2020, cei doi locotenenți au parcurs cursul de formare a piloților de elicoptere, din ofițeri de marină. În prezent, amândoi ocupă funcții de piloți și participă alături de echipajul fregatei „Regina Maria” la operația NATO SEA GUARDIAN.
 

„Operația «Sea Guardian» va rămâne întipărită în memoria noastră ca fiind prima misiune reală la care participăm. La bordul elicopterului navalizat IAR 330 Puma Naval, apuntat la pupa fregatei «Regina Maria», executăm zboruri în raioanele maritime încredințate de către echipa de comandă a navei. Misiunile de zbor executate deasupra mării, de la bordul fregatei românești, reprezintă rezultatul antrenamentelor și pregătirii teoretice și practice efectuate timp de aproape trei ani, la aerodromul de la Tuzla. Deoarece executăm misiuni reale împreună cu navele din grupare, răspunderea este imensă. Este un motiv de satisfacție și mândrie să ne aflăm aici, printre militarii care fac dovada profesionalismului Forțelor Navale Române”, afirmă Lt. Valentin Terente.


Promovarea misiunilor și rolului Operației NATO „Sea Guardian” în bazinul Mării Mediterane şi încurajarea permanentă a navelor comerciale de a se alătura efortului comun de realizare a unui climat de securitate regională reprezintă un obiectiv prioritar atât pentru fregata „Regina Maria”, cât și pentru Forțele Navale Române. Asigurarea libertății de navigație a fost și rămâne o prioritate pentru orice navă militară care operează sub pavilionul Alianței Nord-Atlantice.

În centrul de conducere a luptei și de colectare a informațiilor (OPS ROOM), de la bordul fregatei „Regina Maria”, întâlnim unii dintre cei mai buni specialiști militari ai Forțelor Navale Române. Sunt cei care supraveghează atent fiecare monitor și senzor din încăpere, colectează toate informațiile recepționate din surse variate, schimbă informații cu capabilități ale Alianței Nord-Atlantice, analizează informațiile și recomandă comandantului navei cursuri de acțiune. În camera operațiilor, bezna este spartă doar de câteva led-uri fosforescente sau de lumina difuză a afișajelor radarelor aflate în permanentă căutare a ceea ce ei numesc posibile activități pe mare care contravin bunelor practici marinărești.

Toți acești magicieni au căști și microfoane, vorbesc în șoaptă pe canale de comunicații, fiecare pe mediul lui de luptă, fără a perturba liniștea care domină permanent încăperea. Marinari militari pregătiți, selecționați dintre cei mai buni în aria lor de expertiză, analizează și interpretează o sumedenie de date, iau decizii la nivelul lor de responsabilitate în conformitate cu principiul de „comandă a misiunii”, apoi recomandă comandantului fregatei, comandorul Mitel Alexandru, soluții în vederea luării celei mai bune decizii pentru navă și pentru misiunea aflată în desfășurare.
 

„Participarea la Operația NATO «Sea Guardian» FOCOPS 23-5 reprezintă o încununare a unei perioade lungi de antrenamente în care echipajul navei a atins un nivel maxim de pregătire. Nicio misiune pe mare nu seamănă cu cealaltă și de aceea noi, echipajul fregatei „Regina Maria”, o tratăm pe aceasta cu maximă responsabilitate și abnegație. Zona de operații în care activăm este una cu particularități, cu provocări și impune o stare de pregătire pentru luptă ridicată. Suntem gata în permanență să adoptăm o postură specifică misiunilor Operației «Sea Guardian» prin creșterea graduală a stării de pregătire pentru luptă a navei, de la activități de promovare a misiunilor și rolului Operației în rândul navelor comerciale întâlnite pe rutele de comunicații navale, până la executarea activităților de abordaj (boarding) cooperativ al navelor comerciale, culminând cu activități de culegere de informații și sprijin în acțiuni de contraterorism. Echipa cu care am onoarea să lucrez în cadrul serviciului de luptă «Operații» este una extraordinară. De la soldat la ofițer, toți militarii cunosc și înțeleg rolul vital pe care îl are fiecare militar la bordul navei. Sunt militari profesioniști, cu vastă experiență în teatrele de operații din Marea Neagră și Marea Mediterană și pentru ei Operația «Sea Guardian» reprezintă un bun prilej de a arăta aliaților că suntem interoperabili și avem același scop: securitatea și stabilitatea regională, îndeosebi pe mările și oceanele lumii”, mărturisește comandantul Serviciului de luptă „Operații”, Lt.cdor-ul Andrei Pavăl.


Alături de această încăpere învăluită în obscuritate, pe navă, sunt și alte compartimente complementare precum comanda de navigație (BRIDGE) sau compartimentul stațiilor radio (MCO), cu militari profesioniști și experimentați din rândul elitei Forțelor Navale care, împreună, constituie creierul navei pe timpul Operației NATO „Sea Guardian” FOCOPS 23-5.
 

„Pentru mine este a treia participare la Operația «Sea Guardian». Prima participare a fost în calitate de ofițer de cart, în anul 2019, iar următoarele două, în calitate de comandant grup de luptă navigație și observare sau, mai pe scurt, în calitate de navigator al navei. Această calitate înseamnă că sunt delegat de către comandantul navei pentru planificarea și executarea în siguranță a tuturor manevrelor navei cu grad ridicat de risc, pe durata întregii misiuni. Un alt aspect, foarte important, de care trebuie să țin cont este managementul resurselor de pe comanda de navigație și cooperarea în permanență cu celelalte departamente de pe navă, astfel încât să îndeplinim cu succes toate obiectivele Operației «Sea Guardian». Sunt foarte mândru că am sub comandă o echipă de navigație foarte omogenă, formată din ofițeri de cart, ajutori ai ofițerului de cart, observatori și timonieri, cu o vastă experiență în domeniu, iar deviza noastră este «SPOT THE ENEMY!»”, afirmă căpitanul Cosmin Partene.


Prin simpla prezenţă a fregatei „Regina Maria” în raioanele maritime desemnate de comanda TG 440.03 şi arborarea pavilionului NATO la catarg, nava militară românească a fost un generator de securitate şi încredere atât pentru membrii Alianței, cât și în rândul navelor civile care operează pe rutele de comunicații navale.

Vineri, 6 octombrie, fregata a acostat, din nou baza militară navală din Souda Bay, pentru o escală de trei zile. Pe 9 octombrie, din insula Creta, nava pornește înapoi spre Portul Constanța, unde va acosta miercuri, 11 octombrie, raportând, încă o dată „Misiune îndeplinită cu succes”, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Vânător de mine, intrat în serviciul Forțelor Navale Române

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii