Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTO. ITM Constanța Amenzi în valoare de peste 600.000 lei aplicate în domeniul construcțiilor și peste 20 de persoane depistate fără forme legale de angajare

ro

22 Jul, 2025 14:10 201 Marime text
Sursă foto: ITM Constanța

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege cât şi prin Programul Cadru de Acţiuni pentru anul 2025, Inspecția Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a derulat în perioada 14-19 iulie 2025, Campania Națională  privind verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă,  precum și prevederile legale privind  cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile: „construcții clădiri” cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcții” cod CAEN 43, transmite un comunicat din partea ITM Constanța.
 
Domeniul construcţiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentati care revin la 1000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă. Din acesta cauză, s-a impuns intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile.

Obiectivele Campaniei:

- Identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile: "construcţii clădiri" cod CAEN 41," lucrări de geniu civil" cod CAEN 42, "lucrări speciale de construcţii" cod CAEN 43., și eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă și securitătii și sănătătii în muncă.

Inspecţia Muncii a considerat că se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile. S-a avut  în vedere în mod special identificarea situaţiilor de pericol grav şi iminent, sistarea activităţii/oprirea din funcţiune a echipamentului de muncă care generează astfel de situaţii şi sancţionarea contravenţională a angajatorilor implicaţi, urmărindu-se  cu preponderenţă: locurile de muncă aflate la înălţime; modul de utilizare a schelelor precum și modul de realizare a lucrărilor de excavaţii.

Astfel,  inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat  un  numar de 50  controale în urma cărora au aplicat 16 sancțiuni contravenționale din care 13 sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 544.500 lei, respectiv 3 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.


Cu ocazia controalelor efectuate  au fost depistați 10 angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost identificate 27 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 540.000 lei iar pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 4.500 lei.
In urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă la 40 angajatori, s-au aplicat 34 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare  de  149.500 lei și s-au dispus 34 măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru remedierea deficiențelor referitoare la instruire necorespunzătoare, nepurtarea echipamentului individual de protecție de către lucrărtori, neluarea măsurilor pentru lucru la înălțime, căile de acces neamenajate și neîntreținute și echipamente fără autorizare ISCIR.

Inspectorii de muncă, au monitorizat cu precădere  și aplicarea prevederilor OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în special pentru cei care desfasoara activitati în aer liber.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

• reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;
• asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;

• alternarea efortului fizic cu cel static;
• alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

• asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
• asigurarea echipamentului individual de protecţie;
• asigurarea condițiilor pentru efectuarea de duşurilor necesare reglării temperaturii corpului.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în O.U.G. nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

• asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
• asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
• trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 27 măsuri obligatorii de remediere.

Deasemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.




Citește și:
ITM Constanța. Amenzi de aproximativ 400.000 de lei aplicate în iunie, pentru ilegalitate în muncă
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii