Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei În anul 1995, România remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană

ro

22 Jun, 2022 11:10 1175 Marime text
Uniunea Europeanaă. Sursă: Pixabay
Ziua de 13 iunie marchează o serie de evenimente importante, desfășurate de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:

1462: Atacul nereușit al lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, ajutat de flota otomană, asupra cetății Chilia, apărată de o garnizoană regală maghiară.
1498: Ștefan cel Mare a condus o expediție de represalii în Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate așezările și cetățile din Galiția, până aproape de Cracovia.
1815: Napoleon I abdică a doua și ultima dată. Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei au impus abdicarea și exilul împăratului Franței (1804-1814 și 1815), pe Insula Sfânta Elena.
1940: S-a creat Partidul Națiunii, care a înlocuit Frontul Renașterii Naționale.
1940: Al Doilea Război Mondial: Noul guvern francez condus de mareșalul Philippe Pétain semnează cu Germania armistițiul de la Rethondes.
1941: Al Doilea Război Mondial:
Sovieticii încep execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Execuțiile se vor opri la 28 iunie. Dintre cei 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3.000 dintre prizonieri erau ucraineni.
Germania începe Operațiunea Barbarossa, reprezentând atacul asupra URSS. Declarația lui Winston Churchill cu privire la spijinirea URSS de către Marea Britanie în lupta împotriva Germaniei.
1942: Al Doilea Război Mondial: Germania începe Operațiunea Fall Blau, reprezentând atacul Grupului de Armate Sud asupra sudului URSS.
1944: Al Doilea Război Mondial: URSS începe Operațiunea Bagration, ofensivă care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.
1970: Președintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituție, prin care vârsta la care le era permis cetățenilor să voteze era stabilită la 18 ani.
1992: A apărut, la București, sub conducerea redacțională a lui Ion Cristoiu, primul număr al cotidianului Evenimentul zilei.
1995: La Paris, România remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Sărbători

Ziua mondială a pădurilor tropicale

Pădurile tropicale ne menţin planeta în viaţă. Ele adăpostesc jumătate din speciile de animale de pe glob, ne furnizează apa dulce şi sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii climei. Cu toate acestea, în fiecare secundă se pierde un hectar şi jumătate de pădure tropicală, iar anual sunt distruse 78 de milioane de hectare de păduri tropicale preţioase. Marcată anual pe 22 iunie, Ziua mondială a pădurilor tropicale a fost creată pentru luarea de măsuri decisive în vederea combaterii defrişărilor, a reducerii efectelor schimbărilor climatice şi a protejării pădurilor tropicale pentru generaţiile viitoare, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Ziua conţinutului media pozitiv

#PositiveMediaDay a fost creată pentru a schimba perspectiva şi status quo-ul consumului mediatic de zi cu zi, potrivit site-ului Daysoftheyear.com. Marcată anual pe 22 iunie, această zi a apărut din dorinţa de a dispersa conţinutul media negativ care umbreşte impactul pozitiv pe care oamenii îl au asupra lumii în fiecare zi şi din convingerea că lumea este prost reprezentată de ştiri şi de conţinutul media partajat pe internet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii