Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroziunea nu este singurul duşman O maşină s-a prăbuşit şi a mai distrus o parte din faleza Cazinoului (galerie foto)

ro

28 Aug, 2010 00:00 3822 Marime text
2_faleza.jpgAutoturismul, înmatriculat la Tulcea spun martorii, nu era asigurat cu frâna de mână

Că faleza de la Cazino se surpă nu mai este un secret pentru nimeni, însă pe zi ce trece se înmulţesc semnele că fenomenul devine periculos. 

Un localnic din zona Cazino ne-a transmis ieri, că unul dintre stâlpii de susţinere a balustradei ce mărgineşte faleza stă să se prăvălească în mare. Într-adevăr, la faţa locului peisajul arăta mai dezolant ca oricând. Deşi ieri a fost o zi însorită şi faleza Cazinoului Constanţa era plină de lume - turişti români, dar mai ales străini - care veniseră să se bucure de privelişte, locul arăta sinistru. Am simţit un sentiment de jenă inexplicabilă când am văzut că oamenii îşi făceau poze în mijlocul acestui „spectacol“ al degradării arhitecturale a Cazinoului şi a falezei. Parcă aş fi fost la mine acasă şi ar fi dat năvală musafirii în timp ce tavanul mi se prăbuşise în cap. Nu m-aş fi simţit rău dacă m-ar fi prins renovându-mi casa, dar nu acesta a fost sentimentul pentru că pe faleză nu se renovează nimic. Îmi tot vine în cap replica unui personaj din romanul lui Călinescu: „Aici nu stă nimeni“. Cam asta ai impresia că auzi, plimbându-te chiar şi ziua în amiaza mare pe faleza Cazinoului. Sunetul valurilor sparte de stabilopozi are acum o voce timidă, în comparaţie cu strigătul decorului abandonat. Faleza şi Cazinoul par că ţipă a pustiu şi a descompunere. 

Deşi Primăria a promis că se vor lua măsuri pentru stoparea surpării falezei, până acum nu s-a văzut nimic. S-a pus o bandă galbenă de avertizare a celor ce se plimbă pe faleză şi s-au postat trei stâlpişori mobili în zona unui perimetru mai afectat, însă şi aceia au fost daţi la o parte. 

Un stâlp se legăna...

Ieri am văzut primul stâlp de balustradă atârnând sinistru deasupra mării, după ce s-a desprins din structura metalică. În tot acest timp, viaţa îşi urma cursul. Îndrăgostiţii se plimbau pe faleză ca şi acum 100 de ani, lipsiţi de griji, făcându-şi planuri de viitor, şi giugiulindu-se un pic mai încolo de stâlpul aninat, iar bătrânii priveau melancolic marea, la fel ca şi în urmă cu un secol, rezemaţi de balustrada din porţiuni mai solide. Timpul părea că este doar în favoarea îndrăgostiţilor, nu şi în a bătrânilor sau a falezei.     

Am luat legătura cu reprezentanţii SCIL Confort Urban SRL - societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Constanţa care se ocupă de întreţinerea unor obiective din domeniul public. Şeful Departamentului Producţie, ing. Mugur Voinescu, ne-a declarat că a fost efectuată o expertiză pentru reabilitarea falezei, în baza căreia se revizuieşte proiectul deja existent privind repararea acestei zone. „Noi putem efectua doar reparaţii provizorii, întrucât a fost depus spre finanţare, din fonduri europene, un proiect mai complex de reabilitare a zonei peninsulare, care cuprinde şi faleza“, a precizat reprezentantul Confort Urban. Mugur Voinescu a promis că va trimite la faţa locului o echipă pentru a remedia partea de balustradă prăbuşită. 

Bună şi balustrada la ceva, cât o mai fi... 

La faţa locului, reprezentanţii Confort Urban au descoperit că stâlpul din balustradă nu ar fi zburat în mare singur, ci că ar fi fost „ajutat“ de o maşină. Iniţial, reprezentanţii societăţii Consiliului Local Constanţa nu au reuşit să-şi dea seama cum a reuşit un autoturism să pătrundă pe faleza Constanţa devreme ce ambele intrări, atât cea de la Comandamentul Operaţional Naval, cât şi cea de la Vraja Mării erau blocate. Ulterior, potrivit unor martori de la restaurantul din zonă, reprezentanţii Confort Urban au aflat, după cum ne-au declarat, că toată paguba s-a produs din cauza unui şofer neglijent care şi-a parcat maşina pe bulevardul Regina Elisabeta cu faţa spre mare, fără să-şi fi asigurat autoturismul cu frâna de mână sau să fi băgat în viteză. Mugur Voinescu a relatat că din primele informaţii care i-au fost furnizate de martori ar fi vorba despre un autoturism înmatriculat la Tulcea. Aşadar, dacă acesta este firul întâmplărilor, proprietarul maşinii a avut până la urmă noroc cu balustrada falezei, care, erodată, neerodată, a opus destulă rezistenţă astfel încât autoturismul să nu plonjeze în mare. De altfel, reprezentantul Confort Urban a precizat că s-a mirat că balustrada s-a desprins în acea zonă pentru că o verificase cu ceva timp în urmă şi în acel perimetru era solidă. De precizat că după sesizarea noastră, o echipă de la Confort Urban a intervenit în scurt timp şi a „remediat“ balustrada. A fost executată o reparaţie inestetică şi provizorie, care cu siguranţă nu va mai opri un autoturism să se prăbuşească în mare. Aviz amatorilor deci. Sperăm însă că încropeala celor de la Confort Urban nu va rămâne pentru mult timp acolo şi că balustrada, ca întreaga faleză de altfel, va fi remediată în curând. 

Mugur Voinescu a adăugat că din spusele martorilor, proprietarul autovehiculului ar fi spus că merge la poliţie pentru a obţine dovadă. Precizăm că am luat legătura cu insp. pr. Ciprian Sobaru, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei Constanţa, care ne-a promis că se va interesa şi va reveni cu amănunte. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Costa 29 Aug, 2010 15:22 daca nu iese banul... nu-l intereseaza! Asta este MAZARE & Co... MAFIA si RUSINEA orasului nostru!!!
  • gogu 28 Aug, 2010 22:43 Daca ere pe timpul lui Ceausescu asa ceva nu se intimpla acuma sintem pe timpul lui hotul si curvarul asta de Mazare scobitoarea asta
  • gigel 28 Aug, 2010 07:54 asa arata republica lui mazare,cazino distrus,cu geamuri sparte,peninsula ca dupa bombardament atomic,faleze in pericol(a cazinoului,a strazii traian,.....)in plin centrul urbei(vila elena)focar de infectie cu romi si sobolani,....si astea tot lui basescu le pui in carca ?!?