Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:57 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”, organizat de ITM Constanța la liceele tehnologice

ro

16 Apr, 2025 13:07 307 Marime text
Sursă foto: ITM Constanța
 
  • Proiectul „Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” a fost demarat de Inspecţia Muncii cu scopul formării în rândul tinerilor din liceele tehnologice a unei culturi de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale.
 
Proiectul „Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” a fost demarat de Inspecţia Muncii cu scopul formării în rândul tinerilor din liceele tehnologice a unei culturi de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, transmite un comunicat din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.
 
Concursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se  dobândeşte de pe băncile şcolii” se organizează în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei securitate şi sănătate în muncă, în colaborare cu specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
 
Concursul Național „ȘTIU ȘI APLIC” este un instrument educativ privind securitatea și sănătatea în muncă, care în decursul anilor a demonstrat că poate contribui la educarea tinerilor, în domeniul securității și sănătății în muncă, la nivelul învățământului preuniversitar.
 
Prevederi legale specifice legislației muncii predate la nivelul de înțelegere a tinerilor din învățământul liceal au scopul de a-i ajuta pe aceștia să învețe și să deprindă cunoștințele necesare pentru respectarea regulilor și reglementărilor de securitate și sănătate în muncă necesare în activitatea practică, ulterior lucrativă.
 
Dezvoltarea unui comportament preventiv în mediul de muncă, crearea unui sistem de orientare practică și prevenirea accidentelor de muncă începe odată cu conștientizarea importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă.
 
Digitalizarea, inclusiv procesele/operațiunile bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor, platformele online ar putea să genereze oportunități, dar și noi provocări, pentru securitatea și sănătatea în muncă.
 
Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc. Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

 
Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.
 
Principalul obiectiv al concursului „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”, îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor din învățământul liceal și profesional în activităţi de studiere a disciplinei „Securitate şi sănătate în muncă” și formarea unei culturi de prevenire în rândul acestora.
 
La nivelul județului Constanta, concursul „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”,  organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a fost găzduit în data de 12.04.2025 de Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman” Constanța.
 
La această primă etapă a concursului, au participat 45 de echipe formate din cei 90 de elevi înscriși.
 

Au avut loc două probe: o probă teoretică susținută online împreună cu organizatorii din Iași și alți participanți din alte județe din țară și o proba practică privind noțiuni în domeniul securității și sănătății în muncă pe meserii care a constat în  identificarea unor riscuri și a echipamentului de protecție adecvat, pornind de la un caz concret dat.
 
La finele etapei județene a concursului, trei echipe din rândul elevilor constănțeni participanți s-au calificat pentru a participa la etapa națională a competiției, care se va desfășura la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași.




Citește și:
ITM Constanța - „Eşti salariat sau angajator în România? Accesează REGES ONLINE!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii