Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţ 2019. Iată realizările Spitalului Judeţean Constanţa din acest an. Câţi pacienţi au fost internaţi şi ce intervenţii s-au făcut

ro

21 Dec, 2019 00:00 1712 Marime text

54.480 de pacienţi au fost internaţi anul acesta în cadrul celui mai mare spital din sud-estul ţării. Dintre aceştia, aproape 70% (37.128) au fost urgenţe, restul s-au internat cu bilet de trimitere sau prin transfer interspitalicesc. 10,7% din totalul pacienţilor trataţi de medicii constănţeni provin din alte judeţe.


În medie, lunar sunt externaţi 4.467 pacienţi, însă există perioade când media lunară este depăşită. Astfel, cea mai aglomerată lună din 2019 este luna iulie, cu 5.155 internări, reprezentând 9,46% din totalul pacienţilor internaţi în 2019.


Cele mai aglomerate secţii rămân, ca şi anul trecut, Pediatria (6.740 pacienţi), Obstetrică Ginecologie 1 (4.642), Cardiologia (3.545), Neonatologia (3.061) şi Neurologia (3.032).
Dacă ne referim la afecţiuni, o pondere importantă o reprezintă bolile aparatului circulator (6,511 cazuri), urmate de bolile aparatului respirator (5,852) şi de tumorile maligne (5,697).


Trenul spre Bucureşti circulă şi invers. Medicii din cadrul SCJU dispun de aparatură de top şi efectuează intervenţii şi investigaţii care nu se realizează la niciun spital din regiune, şi, chiar există în evidenţe, pacienţi din capitală optează pentru serviciile oferite de cel mai mare spital din Dobrogea.


Astfel, în cursul acestui an, datorită medicilor din cadrul secţiei clinice Neurologie, pacienţii pot beneficia de terapii complexe şi gratuite, după ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ a fost acceptat în mai multe programe naţionale:
- Programul Naţional de Tromboliză (49 trombolize realizate din luna aprilie şi până astăzi, la pacienţi cu vârste cuprinse între 39 şi 91 ani);
- Programul Naţional de tratament în Scleroza Multiplă;
- Programul Naţional de tratament al Bolilor Neurologice Degenerative/inflamator-imune, respectiv cu administrarea de Imunoglobuline în poliradiculonevrită acută şi CIDP şi în crizele miastenice;
- Programul naţional al Atrofiei Musculare Spinale, demarat chiar la începutul acestei luni. Astfel, Constanţa a devenit cel de-al patrulea centru din ţară unde se derulează acest program, după Timişoara, Bucureşti şi Cluj.


Tot o noutate este şi grupul de lucru interdisciplinar din cadrul Centrului European EUSTAR nr. 216, a cărui activitate axată pe cercetare, diagnostic şi tratament al sclerozei sistemice la copii si adulţi (în colaborare Pediatrie – Reumatologie pediatrică- Compartimentul Reumatologie adulţi) a început anul acesta. În cadrul aceluiaşi centru menţionăm:
- Centrul de Monitorizare, Profilaxie si Tratarea Hemofiliei la copii şi adulţi;
- Centrul de Screening Anomalii Vasculare la Copii.


Aceste centre fac parte din secţia Explorări Funcţionale şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul cabinetului 252 din incinta Ambulatoriului de Specialitate nr.1. Cabinetul este dotat cu ecograf pentru uz musculoscheletal şi vascular şi cu un aparat capilaroscop.


În luna aprilie au fost realizate primele coronarografii. Intervenţiile au fost posibile în cadrul laboratorului de Angiografie Intervenţională. În cursul acestui an, echipa medicală coordonată de dr. Răzvan Popescu a realizat cu succes, pentru prima dată în cadrul SCJU Constanţa, o nefrectomie laparoscopică.

A fost realizat cel de al șaselea lambou liber transferat pentru reconstrucție tisulară a extremității cefalice, în cadrul compartimentului OMF al secției ORL. Fiecare dintre aceste intervenții are un grad de complexitate ridicat, presupunând abilitați microchirurgicale si un efort de echipă ce include chirurgi OMF, chirurgi plasticieni, anesteziști dar și asistenți si infirmieri care sunt prezenți în sala de operatii peste 10 ore. În cursul acestui an, s-au realizat trei lambouri osteocutanate fibulare, doua lambouri fasciocutanate radiale si un lambou osteocutanat scapular, cu acestea s-au reconstruit mandibula și/sau părțile moi, după excizia unor neoplasme avansate local.  Posibilitatea de a livra acest serviciu populației din sud-estul țării, a dus la o alta realizare majoră, crearea unei comisii multidisciplinare pentru stabilirea conduitei în neoplasmele din sfera capului și gâtului, unde cazurile complexe sunt discutate de catre toți specialiștii implicați, fara ca pacientul sa mai fie nevoit sa ii viziteze pe rând.

Existența acestei comisii reduce timpul pe care bolnavul l-ar aloca programărilor si consultațiilor individuale, sau revenirii pentru clarificări. Pe de alta parte accesul la soluția terapeutică este mai rapid, un aspect extrem de important in cazul unor afecțiuni cu evoluție agresiva. Din echipa medicală implicată în rezolvarea acestor cazuri fac parte dr. Anca Oprescu, Dr. Vlad Daniel, Dr. Adrian Creangă, Dr. Gelal Altai, dr. Victoria Bădăru, dr. Tăbăcaru Andra Cristina, Dr. Anca Șagău și dr. Badiu Cristina ;


Diagnostice deosebit de grave au fost rezolvate şi în secţia Chirurgie Cardio Vasculară. Amintim cazurile celor doi pacienţi cu ruptură de aortă, ajunşi în stare critică la SCJU, în urma unor accidente (rutier, respectiv de aviaţie). Aceştia au fost operaţi de echipa medicală coordonată de dr. Marius Militaru, şeful secţiei Chirurgie Cardio Vasculară. Dintre cazurile complexe rezolvate de echipa medicală din cadrul acestei secţii amintim 56 intervenţii chirurgicale cord deschis, 4 rupturi de cord, o disecţie de aortă, 1 caz endocartdită de valvă mitrală şi aortă etc.


2.900 de pacienţi critici au fost internaţi în cursul acestui an în secţia Anestezie Terapie Intensivă, secţie în a cărei competenţă intră : anesteziile pentru intervenţii chirurgicale, terapie intensivă postoperatorie, terapia intensivă a pacienţilor critici, a urgenţelor medicale şi chirurgicale, resuscitarea cardiorespiratorie şi cerebrală, terapia durerii acute şi transfuziile sanguine.


Anul acesta, în cadrul secţiei clinice ATI, au beneficiat de Hemodiafiltrare 25 pacienţi, cea mai lungă perioadă de îngrijiri medicale acordate unui pacient fiind de 75 de zile (şedinţe multiple de hemodiafiltrare, 60 zile hemodializă). In urma eforturilor medicale depuse, evoluţia a fost una favorabilă iar pacientul a fost externat. A continuat realizarea procedurilor de plasmafereză, premieră medicală efectuată în 2018.


Ajuns la venerabila vârstă de 50 de ani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa are 2.901 angajaţi, dintre care 1.085 asistenţi, 888 medici (557 rezidenţi), 68 personal TESA etc. Anul acesta au fost angajate 195 persoane, iar alte 70 au ieşit din colectiv. Cele mai multe posturi scoase la concurs sunt pentru personalul auxiliar (67 posturi infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc.) şi asistente (62). În timpul ultimelor 12 luni au fost angajaţi 22 medici, 18 registratori, 9 pompieri (ş.a).


Preşedintele României a conferit, în luna aprilie, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. „Mulţumim public şi celor care au făcut sponsorizări şi donaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În acelaşi timp, aducem la cunoştinţă că oricine poate face donaţii şi sponsorizări prin intermediul Fundaţiei Mecena, fundaţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa”, au transmis reprezentanţii unităţii spitaliceşti.


Citeşte şi:

Cu cine a semnat Spitalul Judeţean Constanţa un contract pentru furnizarea de gaze naturale (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii