Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:43 18 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi are loc echinocţiul de toamnă. Ziua este egală cu noaptea

ro

23 Sep, 2019 00:00 888 Marime text

În acest an, echinocţiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 10.50. Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, atenţia ne este îndreptată spre momentul în care păşim în toamna astronomică, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Acesta este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii