Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echinocțiul de toamnă 2023 Începe toamna astronomică. Ziua se reduce treptat, iar noaptea crește

ro

23 Sep, 2023 08:31 1187 Marime text
Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

De această dată, echinocţiul de toamnă 2023 pică pe 23 septembrie 2023, ora 09.50 (ora României).  
 
Potrivit informațiilor frunizate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Iată care sunt excepțiile 

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.În emisfera sudică a Pământului, 22 septembrie marchează începutul primaverii
 
În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.Ce spun tradițiile populare 

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.


foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”


Citește și:

Vreme caldă în Dobrogea. Prognoza pentru intervalul 21-24 septembrie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii