Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 16 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACoR a participat la consultările privind pachetul II de reformă fiscală

ro

16 Jul, 2025 14:33 148 Marime text





Filiala județeană Constanța a Asociației Comunelor din România, reprezentată prin persoana președintelui Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, anunță participarea Asociației Comunelor din România (ACoR) la consultările privind pachetul II de reformă fiscală, în cadrul ședinței de lucru organizată în data de 15 iulie 2025, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, desfășurată în prezența prim-ministrului Ilie Bolojan, a vicepremierului Tánczos Barna și a ministrului dezvoltării, Cseke Attila.
 
Potrivit unui comunicat al ACoR, tema principală a fost discutarea pachetului II de măsuri administrative și fiscale propus de Guvernul României.
 
Delegația ACoR compusă din Emil Drăghici (președinte),  Valentin Ivan (vicepreședinte),  Ghiorghe Bute (secretar general), Daniela Sofineti (consilier juridic) și  Ștefan Sbiera (președinte CPSGCoOR a susținut ferm necesitatea unui dialog autentic și a unor măsuri adaptate realităților locale.
 
Delegația ACoR a subliniat  necesitatea unui dialog autentic și a unor măsuri adaptate realităților locale.
 
Măsurile aflate în analiză, în cadrul pachetului II, au inclus: - Creșterea capacității financiare a autorităților locale, prin mecanisme îmbunătățite de colectare și gestionare a veniturilor proprii; - Reținerea la sursă a sumelor din fondurile bugetare pentru achitarea datoriilor către bugetul de stat și bugetul local; - Suspendarea permisului de conducere pentru neplata amenzilor contravenționale în termen de maximum un an; - Descentralizarea unor servicii, cu asigurarea resurselor necesare pentru exercitarea atribuțiilor transferate; - Aplicarea principiului proporționalității în stabilirea numărului de posturi, conform OUG 63, în funcție de dinamica populației (atât pentru creștere, cât și pentru reducere); - Analiza unei noi baze de impozitare a proprietății, pentru creșterea echității fiscale și a veniturilor proprii locale; - Transferul competenței autorizării jocurilor de noroc către primari, împreună cu posibilitatea perceperii unei taxe speciale locale. - comasarea serviciilor și atribuțiilor - preluarea plății salariilor asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap.
 

„Poziția ACoR: Echilibru, descentralizare reală și sprijin pentru satul românesc. ACoR a reiterat nevoia ca reforma administrativă și fiscală să nu devină un exercițiu de austeritate, ci un proces de consolidare a autonomiei locale și de întărire a capacității administrative a comunelor. Descentralizarea trebuie însoțită de resurse, iar noile atribuții – inclusiv autorizarea jocurilor de noroc sau reținerea sumelor datorate – să fie implementate cu suport legal. Aplicarea proporționalității nu trebuie să conducă la slăbirea administrațiilor locale mici, ci la un model adaptat specificului fiecărei comunități. Determinarea unei noi baze de impozitare trebuie realizată în mod echitabil, consultativ și etapizat, pentru a nu crea dezechilibre între unități administrativteritoriale cu putere economică diferită”, arată ACoR în comunicatul transmis.
 
Această întâlnire a reprezentat prima etapa de analiză și consultare pe propunerile de principiu venite din partea Guvernului. Urmează o nouă rundă de întâlniri, în care ACoR va analiza proiectele de acte normative concrete, aflate în curs de elaborare.
 
Citește și
VIDEOEmil Drăghici, președintele ACoR despre Conferința „Femeile primar” - „Noi am vrut să punem în valoare, un principiu la care România a aderat, egalitatea de gen”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii