Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

22 octombrie 1911. Ediție nouă a revistei Flacăra, sub direcția lui Constantin Banu

ro

22 Oct, 2021 13:09 982 Marime text
  • A apărut revista literară, artistică și socială Flacăra, sub direcția lui Constantin Banu.

Prima ediției a revistei de succes „Flacăra” a apărut în data de 22 octombrie 1911. Aceasta a fost tipărită în atelierele Socec, redacția și administrația fiind în București. Revista avea să obțină un rol important în mișcarea literară și artistică a vremii.

Fondatorul renumitei reviste este Constantin Banu, fost jurnalist, politician și scriitor român, care a funcționat ca ministru al Ministerului Culturii și al Patrimoniului Național din România între 1922 – 1923. Acesta s-a născut la 20 martie 1873 în București și a trecut în neființă pe data de 8 septembrie 1940 în Roman, județul Neamț.

În revista „Flacăra” sunt publicate interviuri cu scriitori, artiști, oameni de știință, dintre care îi amintim pe Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Coșbuc, Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, Alexandru Vlahuță, Octavian Goga, George Enescu, Spiru Haret ș.a.

De-a lungul timpului, au existat mai multe tentative de schimbare a numelui revistei, astfel că au fost publicate denumiri precum Flacăra – „revistă social-literară”, Flacăra – organ al Cercului Cultural Național ,,Octavian Goga”.

De menționat este faptul că și Adrian Păunescu a fost redactor-șef între anii 1973 – 1985. Acesta a inițiat și a condus Cenaclul Flacăra. În această perioadă, revista a cunoscut succesul prin intermediul lui Adrian Păunescu care a început să publice și articole vracii ce susțineau că-i pot vindeca pe cei cărora medicina clasică nu îi poate ajuta.

După Revoluția din anul 1989, revista a promovat democrația, a condamnat derapajele din viața social-politică a României, nerespectarea libertăților omului, flagelează corupția. De asemenea, Flacăra a susținut orientarea pro-europeană a forțelor progresiste din țară precum și intrarea României în NATO. În această perioadă, din cauza publicațiilor tranșante, revista a fost blocată, dar în 1996, Flacăra redevine revistă ilustrată, color, a cărei ediții vor apărea lunar.

În octombrie 2001, conceptul revistei se schimbă datorită redactorului șef, jurnalista Liliana Petruș. La Atheneul Român, în cadrul unui spectacol de modă și muzică, avea loc relansarea revistei sub denumirea de „Flacăra în haine noi”.

În luna august a anului 2010, revista deschide și un site: www.revistaflacara.ro.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii