Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita Comisiei pentru afaceri europene din Senatul francez - 14 mai 2012

ro

15 May, 2012 18:58 1036 Marime text

În data de 14 mai 2012, a avut loc reuniunea bilaterală a Comisiilor pentru afaceri europene din Senatul român si cel francez.

Din partea României au participat domnul presedinte Vasile NEDELCU, doamna Sorina PLĂCINTĂ, membru, si domnul Albert ÁLMOS, membru.

Delegatia franceză a fost compusă din președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul Simon SUTOUR , Catherine MORIN-DESAILLY, vicepresedinte, Bernadette BOURZAI, vicepresedinte, Jean-François HUMBERT, membru, însoţiţi de Ambasadorul Frantei în România, Excelenta sa, domnul Philippe Gustin.

Principalele teme de discuție au fost legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru Justiție, Guvernanța Schengen, Politica de coeziune, Politica agricolă comună şi sursele de energie regenerabilă.

În cadrul întâlnirii, senatorul Vasile Nedelcu a mulţumit omologilor francezi pentru iniţiativa de întărire a cooperării inter-parlamentare și a exprimat dorinţa de continuare a schimbului de experienţă între cele două comisii. Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul Nedelcu, a afirmat că sprijinul francez în privința chestiunii Schengen a fost esenţial. Ca perspectivă pe termen mediu, România contează pe o atitudine obiectivă din partea Franței, în ceea ce privește soluționarea pozitivă în dosarul Schengen până în septembrie 2012. Totodată, senatorul român a intervenit în schimbul de idei cu delegaţia franceză, referitoare la priorităţile României, conform politicii agricole comune.

Doamna senator Luminița Plăcintă a menţionat importanţa dezvoltării IMM-urilor şi a regândirii sistemului de educare a resursei umane în acest domeniu. Domnia sa a afirmat că lipsa personalului specializat reprezintă un aspect întâlnit atât în România, cât și la nivel european, iar cheia rezolvării acestei situații se regăsește în reindustrializare și regândire a capitalismului european conform noilor cerinţe.

Domnul senator Albert Álmos a adus în discuție efectele actuale generate de politica economică și energetică a Uniunii Europene, printre care șomajul și diminuarea producției energetice în Europa, ceea ce a lansat provocarea unei colaborări la nivelul Uniunii în direcţia dezvoltării surselor de energie „verde".

Domnul Simon Sutour a subliniat rolul important al comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez conferit de prevederile Constituţiei. Senatorul francez a menţionat despre progresele României înregistrate prin funcţionarea sistemului SIS, ceea ce demonstrează pregătirea corespunzătoare a ţării noastre pentru Spaţiul Schengen. În acelaşi timp, domnul Sutour a remarcat evaluarea pozitivă a raportului Comisiei Europene în favoarea României, în contextul mecanismului de cooperare şi verificare, exprimând dezacordul faţă de condiţionarea progreselor în justiţie şi aderarea la spaţiul Schengen.

Membrii delegaţiei franceze au subliniat importanţa politicii agricole comune şi a dezvoltării „energiei verzi", rolul esenţial al strategiilor de industrializare şi al noilor prevederi UE legate de fiscalitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii