Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 02 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traficul de Fiinte Umane in Scopul Muncii Fortate – O Noua Provocare pentru Autoritati si Societatea Civila

ro

26 Feb, 2010 02:21 883 Marime text

Comisia pentru Egalitatea de Şanse din Senatul României, în parteneriat cu Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom şi Comisia Bisericilor pentru Migranţi în Europa - CCME a organizat astăzi, 25 Februarie 2010, la Palatul Parlamentului, în cadrul celei de a doua faze a proiectului european "Combaterea traficului de persoane exploatate pentru muncă forţată - Going Beyond", seminarul "Traficul de Fiinţe Umane în Scopul Muncii Forţate - O Nouă Provocare pentru Autorităţi şi Societatea Civilă".

Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom, a prezentat proiectul european "Combaterea traficului de persoane exploatate pentru muncă forţată - Going Beyond", proiect ce urmăreşte îmbunătăţirea cooperării interinstituționale în susţinerea victimele traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă forţată, identificarea şi promovarea bunelor practici în domeniul prevenirii şi combaterii traficului pentru muncă forţată.

"Este important să promovăm programe și politici pentru prevenirea, protecția, sprijinul și asistența victimelor traficului de ființe umane, dar și campanii de informare şi sensibilizare. Publicarea și dezbaterea cu organizațiile nonguvernamentale și societatea civilă a unor rapoarte anuale privind datele statistice referitoare la cauzele, factorii, tendințele ce duc la creșterea acestui fenomen, reprezintă o reală necesitate. Schimbarea mentalității se poate realiza numai prin politici și strategii coerente ale legislativului și executivului, în parteneriat cu Biserica, organizațiile nonguvernamentale, societatea civilă și mass-media", a declarat Mihaela Popa, vicepreședintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse din Senat.

Traficul de persoane, ale cărui victime sunt în special femeile şi copiii din estul Europei, s-a intensificat dramatic. Evaluarea Europol pentru anul 2009 arată că traficul de femei în scopul exploatării sexuale nu a scăzut, iar traficul de persoane în scopul muncii forțate este în creștere.

"În contextul Anului European pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, apreciem că toate instituțiile responsabile în domeniu au șansa să participle activ la eforturile comunitare de prevenire și combatere a acestui flagel, folosind toate resursele interne și internaționale în vederea asigurării asistenței, ajutorării și protecției victimelor", se specifică în mesajul transmis de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La seminar au participat reprezentanţi din Belgia, Republica Cehă, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Austria, Regatul Marii Britanii, Germania, Spania, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, reprezentanţi ai autorităţilor Statului, Chestor Sef Dan Valentin Fătuloiu, Secretar de Stat, Ministerul Administrației si Internelor, reprezentanți ai agentiilor guvernamentale si nonguvernamentale, lideri sindicali și experţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

25 Februarie 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii