Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESĂ SENAT - Întrevederea preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu doamna Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova

ro

28 Aug, 2014 20:11 1107 Marime text
Joi, 28 august a.c., preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere cu doamna Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova.
Preşedintele Senatului României a salutat prezenţa oaspetelui moldovean la Bucureşti şi a adresat felicitări pentru reuşitele Republicii Moldova din acest an: liberalizarea regimului de vize, la 28 aprilie şi semnarea Acordului de Asociere la UE in 27 iunie, acord ratificat de către Parlamentul României în cadrul unei sesiuni extraordinare, la începutul lunii iulie.
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că semnarea Acordului de Asociere reprezintă doar o etapă în drumul Republicii Moldova către deplina integrare europeană şi că România va susţine cu convingere continuarea acestui proces, atât în cadrul dialogului cu partenerii europeni, cât şi în plan bilateral, prin transferul de expertiză în domenii cheie precum: economie, agricultură, justiţie, sănătate şi educaţie.
De asemenea, cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru faptul că în plan parlamentar între cele două ţări există o colaborare foarte strânsă, menţionând  recenta vizită pe care a întreprins-o la Chişinău şi organizarea la Bucureşti a celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul R. Moldova.
Preşedintele Senatului si-a exprimat satisfactia pentru derularea in Republica Moldova a unor proiecte de anvergură ale cooperării comune, care vin în întâmpinarea aşteptărilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. Dintre acestea oficialul român a amintit inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi programul de asistenţă nerambursabilă de 20 de milioane euro pentru reabilitarea grădiniţelor din Republica Moldova.
La rândul său, ministrul moldovean a apreciat în mod deosebit susţinerea pe care România o oferă Republicii Moldova pentru depăşirea efectelor restricţiilor comerciale impuse produselor moldoveneşti de către autorităţile ruse.
Totodată, oficialul moldovean a mulţumit statului român pentru întregul sprijin acordat Republicii Moldova în atingerea obiectivelor europene şi a menţionat faptul că Republica Moldova va avea nevoie în continuare de susţinerea României, în procesul de implementare a legislaţiei comunitare.
În finalul întâlnirii, doamna Natalia Gherman a  anunţat desfăşurarea la Chişinău, în data de 31 august a.c., a celei de-a 9 reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, cu participarea miniştrilor de externe ale statelor membre UE şi a comisarului european pentru extindere şi politici de vecinătate, domnul Stefan Fule.

Direcția de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii