Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întrevederea preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Petru Filip, cu domnul Achim Tröster, ministrul consilier al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti -4 septembrie 2014

ro

04 Sep, 2014 20:27 947 Marime text
Miercuri, 3 septembrie a.c., preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Petru Filip, a avut o întrevedere cu Achim Tröster, ministrul consilier al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti.

Discuţiile au vizat îndeosebi perspectivele cooperării bilaterale româno-germane la nivel parlamentar, relaţiile dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Europene, importanţa continuării procesului de extindere a UE, precum şi situaţia din Ucraina.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a subliniat faptul că ţara noastră este interesată să construiască parteneriate stabile, pe termen lung, relaţiile în plan politic, economic, cultural cu Germania fiind foarte importante pentru România. În plus, este un moment foarte bun pentru relansarea acestui parteneriat, având în vedere faptul că procesul de consolidare instituţională din România a intrat într-o etapă nouă şi că ţara noastră oferă un potenţial de dezvoltare deosebit de important, în relaţiile cu statele membre ale UE.

Domnul senator Petru Filip a trecut în revistă cele mai importante acţiuni ale Comisiei pentru politică externă din cursul acestui an, acţiuni ce se doresc a fi continuate, astfel că implicarea Comisiei pentru politică externă a Bundestag-ului german în organizarea unor reuniuni viitoare ar fi deosebit de oportună. În acest sens s-a convenit realizarea, în perioada următoare, a unui dialog direct la nivelul celor două comisii.
În continuarea întâlnirii, au fost purtate discuţii privind situaţia din Ucraina. Partea română a subliniat faptul că, confruntările care au loc în estul Ucrainei au generat o realitate nouă, ce trebuie gestionată pe termen lung, intensificarea eforturilor diplomatice în acest sens fiind absolut necesară.
Totodată, domnul Petru Filip a apreciat stadiul excelent al relaţiilor româno-germane în plan economic, prezenţa semnificativă a companiilor germane în România fiind un factor de dezvoltare pentru ţara noastră.

La rândul său, domnul Achim Tröster a mulţumit României pentru felul în care este tratată minoritatea germană din ţara noastră, arătând că aceasta constituie totodată o punte de legătură între cele două ţări. A menţionat, de asemenea, că România este un stat european puternic, cu un potenţial uman foarte important şi cu perspective clare de dezvoltare în viitor.
Au fost aduse în discuţie şi proiectele comune în plan cultural, care vizează restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, acestea bucurându-se de o atenţie deosebită din partea ambelor ţări, un exemplu în acest sens fiind faptul că preşedintele federal, domnul Joachim Gauck, este co-preşedinte al unui astfel de proiect.
În încheiere ambele părţi şi-au arătat interesul pentru păstrarea contactului şi continuarea dialogului pe teme de interes comun.
 
04 septembrie 2014
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii