Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru invațamant, știința, tineret și sport

ro

19 Jun, 2010 23:14 1066 Marime text
În cadrul şedinţei desfăşurate în data de 17 iunie 2010, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat a dezbătut şi supus la vot articolele 15, respectiv 22, din Proiectul Legii educaţiei naţionale cu privire la sistemul naţional de învăţământ preuniversitar şi structura ciclurilor de studii.

Pentru învăţământul preuniversitar obligatoriu, Comisia senatorială a supus la vot trei variante de organizare a ciclurilor de studii, după cum urmează:

a.      Varianta legii în forma adoptată de Camera Deputaţilor, amendată de Comisie cu propunerea de continuare a studiilor pe o rută profesională după absolvirea ciclului gimnazial pentru elevii care nu optează pentru un ciclu liceal.
b.      Varianta legii în care ciclul gimnazial păstrează vechea structură de 4 ani, cu clasele  V – VIII, respectiv 4 ani pentru ciclul liceal, cu clasele IX – XII.
c.      Varianta propusă în Comisie în care structura sistemului preuniversitar cuprinde: o grupă mare pregătitoare obligatorie care funcţionează în cadrul grădiniţei (5 – 6 ani), ciclul primar cu clasele I – IV (6 – 10 ani), ciclul gimnazial cu clasele V – IX (10 – 15 ani), ciclul liceal cu clasele X – XIII (15 – 19 ani) sau învăţământul profesional (15 – 17 ani). La finalizarea ciclului gimnazial, elevul este obligat să aleagă între frecventarea a minimum 2 ani din ciclul liceal sau a unei şcoli profesionale cu aceeaşi durată. Învăţământul obligatoriu este de 12 ani, iar obligaţia de a urma forma cu frecvenţă încetează la vârsta de 18 ani.
Membrii Comisiei senatoriale au adoptat, cu o majoritate de voturi, ultima variantă propusă. Variantele respinse pot fi susţinute ca amendamente în plenul Senatului.

În cadrul lucrărilor la Legea educaţiei naţionale, Comisia a solicitat Biroului Permanent al Senatului prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a raportului.

18.06.2010    Senator Mihail Hărdău

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii