Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arborele de tei, copacul sănătăţii

ro

26 Mar, 2014 18:22 2219 Marime text

De secole, ceaiul de tei a fost consumat în întreaga Europă în scopuri medicale. Florile şi frunzele uscate, dar şi lemnul copacului sunt folosite în scop terapeutic chiar şi astăzi.Florile de tei conţin flavonoizi, substanţe cu un puternic efect antioxidant. Ceaiul de tei este util în tratarea răcelilor, durerilor de gât, problemelor respiratorii, febrei şi are şi efectul de expectorant, în cazul tusei. De asemenea, este folosit pentru calmarea bătăilor rapide de inimă, scăderea presiunii sângelui şi vindecarea spasmelor musculare. În plus, este un excelent calmant, fiind util în tratarea insomniilor. De altfel, o singură cană de ceai de tei fierbinte, înaine de a merge la somn, este suficientă pentru a-ţi calma sistemul nervos şi a-ţi garata o noapte liniştită. Are, de asemenea, efect antidepresiv şi euforizant, fiind indicat persoanelor ce suferă de anxietate.

Deşi nu este dovedit ştiinţific efectul acestei practici, aplicarea directă pe piele a frunzelor şi florilor de tei pentru a calma mâncărimea sau pentru a înlătura durerile reumatice sau cele provocate de circulaţia defectuasă a sângelui, este des întâlnită şi răspândită. În uzul extern, ceaiul de tei mai este folosit şi ca remediu pentru ochii umflaţi deoarece este un bun antiinflamator.
În general, ceaiul de tei este considerat o alegere sigură pentru toată lumea, existând rare efecte adverse doar pentru cei care suferă de afecţiuni cardiace. Pentru aceştia este indicat consumul infuziei de tei doar sub supravegherea medicului specialist.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii