Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii au ingropat controlul averilor

ro

12 May, 2010 04:56 951 Marime text
Astăzi, senatorii membri ai Comisiei pentru Drepturile Omului, respectiv Juridică din Senatul României, cu puţine excepţii, au desfiinţat procedura controlului averilor demnitarilor şi funcţionarilor, prin amendamentele votate la noul proiect de lege care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Procedura stabilită de senatori pentru controlul averilor se va dovedi inaplicabilă. 

Presa, ONG-urile şi societatea în general nu vor mai avea acces la informaţii concrete despre averile şi posibilele conflicte de interese ale demnitarilor, declaraţiile detaliate ale acestora devenind secrete, ca înainte de anul 2003. Politicienii din toate partidele reprezentate în Comisiile reunite de la Senat, au decis că cetăţenii nu trebuie să cunoască despre un demnitar/funcţionar mai mult decât că ar avea: un număr de case, un număr de terenuri, un număr de conturi, respectiv că au calitatea de acţionar într-un număr de societăţi comerciale. Prin această decizie va fi imposibilă orice evaluare obiectivă a unor diferenţe nejustificate în patrimoniu sau de identificare a unor potenţiale conflicte de interese fără alte detalii despre locul unde se află casele, terenurile sau care este denumirea respectivelor societăţi comerciale. Detalii despre averile şi interesele celor aflaţi în slujba cetăţenilor vor fi confidenţiale, iar anumite obiecte de patrimoniu cum ar fi bijuteriile sau tablourile ar putea fi considerate, după cum spune Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, chiar de "natură intimă"

Senatorii au păstrat în varianta legii care fusese anterior votată în Camera Deputaţilor prevederea prin care, dacă un cetăţean face o sesizare despre averea/conflictul de interese al unui demnitar/funcţionar, acesta din urmă îl poate acţiona în instanţă prezumând reaua - credinţă. Prin atitudinea lor, parlamentarii celor două Camere descurajează cetăţenii, jurnaliştii, ONGurile să facă în viitor astfel de sesizări, cultivând un climat de opresiune în societate în locul sprijinirii unei atitudini civice.

Pe acest fond, Institutul pentru Politici Publice solicită membrilor plenului Senatului să nu aprobe mâine raportul acestor comisii, retrimiţându-l înapoi spre dezbatere. Cerem, de asemenea, presei să ia atitudine faţă de această situaţie şi să se alăture solicitării noastre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii