Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Gabriel Sandu a participat la International Digital Forum

ro

12 May, 2010 04:24 1134 Marime text

Bucureşti, 11 mai, 2010. În cadrul primei ediţii a International Digital Forum (IDF), lansată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, domnul Gabriel Sandu, a ţinut un discurs prin care a anunţat că miercuri, 12 mai, va fi aprobată Hotărârea de Guvern privind trecerea ţării noastre la televiziunea digitală.

România şi-a asumat efectuarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012. În acest sens, MCSI a eleborat Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, startegie aprobată prin HG 1213/2009.

Acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru se vor realiza în urma unor proceduri de selecţie organizate de ANCOM. Astfel, conform Hotărârii de Guvern ce va fi aprobată mâine, 12 mai, se va organiza procedura de selecţie pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio până la 30 iulie 2010, urmând ca până la data de 31 octombrie 2010 să fie alocate şi următoarele 4 multiplexe.

Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane euro, urmând ca pentru primele două licenţe să se determine cuantumul ce va fi achitat ţinând cont de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de aceştia. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de 1 milion de euro.

Conform prevederilor Strategiei (pct. 4.1.3.1), cele două multiplexe cu acoperire naţională vor trebui să asigure până la data stabilită pentru finalizarea procesului de tranziţie o acoperire pentru programele de televiziune naţionale publice şi a celor cu acoperire şi indici de audienţe semnificative de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu, şi până în 2015 o acoperire de peste 95% din populaţie.

"Trecerea la digital va aduce cu sine o altă etapă - cea a economiei digitale în România. Conversia televiziunii terestre de la transmiterea analogică la cea digitală este parte componentă a tranziţiei generale spre oportunităţile unor reţele cu performanţă superioară, beneficiind de avantajele tehnice ale acoperirii care pot, de acum înainte, să transmită, pe lângă serviciile terestre de televiziune şi servicii de date către terminale", a declarat, în cadrul evenimentului, Ministrul Gabriel Sandu.

De asemenea, Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale a menţionat că strategia de trecere la televiziunea digitală este complementară strategiei naţionale e-România, prin care se vor realiza economii majore de timp şi de bani. În cadrul e-România, MCSI va implementa 100 de servicii electronice în 2010, 300 de servicii pana la sfarsitul anului viitor, iar până la sfârşitul lui 2013 vor fi funcţionale 600 de astfel de servicii electronice. În plus, în urma implementării proiectelor finanţate prin fonduri structurale de către MCSI, vor fi furnizate încă 168 de servicii electronice ce vor fi furnizate în următorii doi ani de autorităţi publice şi locale.

"Dacă am fi avut o singură bază de date a României, dacă am fi avut toate datele interconectate în interoperabilitatea lor, atunci am fi ştiut câte proprietăţi sunt impozitate şi câte ar trebui impozitate, am fi ştiut câte salarii şi pensii putem plăti, am fi ştiut cât datorează statul companiilor şi cât datorează companiile statului. Azi, situaţia României ar fi fost alta", a subliniat Ministrul Gabriel Sandu.

International Digital Forum, eveniment care se va organiza anual, este dedicat provocărilor şi oportunităţilor apărute în România odată cu tranziţia la televiziunea digitală. În cadrul IDF, cuvântul de deschidere a aparţinut Premierului Emil Boc, a cărui discurs a fost prezentat în format video.

Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD), fondată în 2009, reprezintă unul dintre principalele forumuri de promovare şi dezbateri ale comunicaţiilor digitale în România. Scopul său este acela de a reuni reprezentanţi guvernamentali şi ai mediului de afaceri pentru a stabili un cadru legal adecvat şi pentru a inova tehnologia digitală în România.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii