Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PD-L Mangalia - Miercuri, 08 Decembrie 2010

ro

08 Dec, 2010 23:23 884 Marime text

În data de 7 decembrie 2010, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Administraţie, Amenajarea teritoriului şi Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor, s-a dezbătut şi aprobat Proiectul de Lege cu nr. 602/2010 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală.

Deputatul Colegiului 5 Constanţa, ing. Zanfir Iorguş, membru al Comisiei pentru Administraţie, Amenajarea teritoriului şi Echilibru Ecologic afirmă că: „Proiectul de Lege este benefic, deoarece, prin adoptarea acestuia se reduce consumul de energie, se reduc consturile cu întreţinerea, se îmbunătăţeşte aspectul clădirilor care intră în programul de reabilitare termică, se creează noi locuri de muncă, iar dacă gândim pe termen lung, în sensul protejării mediului înconjurător, un alt punct forte al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea diminuării efectelor schimbărilor climatice".

Lucrările de intervenţie privind reabilitarea termică ce pot fi finanţate în condiţiile prezentei legi, cuprind:

a) reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente,

b) repararea, după caz înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferentă locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;

c) introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/ totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire,

d) repararea/înlocuirea instalaţiei de scurgere a apelor uzate menajere şi a instalaţiei de alimentare cu apă rece, de la nivelul parterului şi până la circuitul de branşament;

e) repararea/refacerea căminelor şi canalelor protective exterioare dintre peretele subsolului şi căminele de racord

f) repararea/refacerea trotuarelor şi sistematizarea exterioară a terenului.

Finanţarea aferentă executării lucrărilor de intervenţie se realizează din sursele proprii ale benficiarului, reprezentând minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie, iar maximum de 90% din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor.

La solicitarea asociaţiilor de proprietari, autorităţile administraţiei publice locale pot finanţa, din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite în cuantum de maximum 30% din intervenţie pentru reabilitarea termică precum şi elaborarea documentaţiilor necesare executării acestor lucrări.

Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subveţionată este de maximum 5 ani.

Biroul de Presa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii