Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM „ Amenzi în valoare de 504.000 lei pentru nereguli în controalele din luna decembrie”

ro

09 Jan, 2024 14:32 615 Marime text
                                                           Nr. 688/06 CCRP/09.01.2024       
                                                                                               
Comunicat de presă
 
„ Amenzi în valoare de 504.000 lei pentru nereguli în controalele din luna                                        decembrie”                                                                        
 
In perioada 01-31.12.2023, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control   conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul 2023, aprobat de Inspecția Muncii, astfel în luna decembrie, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  numar de 235 controale în urma cărora au aplicat  45 sancțiuni contravenționale din care 31 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 449.500  lei, respectiv 14 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.
Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 3  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 12 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 240.000 lei.
Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.
Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 153 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.
Tot în luna decembrie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 70 controale , în urma cărora s-au constatat 17 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.
S-au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, dintre care 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 13 sancțiuni contravenționale cu  amendă  în  valoare totală de 54.500 lei.
Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.
In aceiași perioadă, au fost înregistrate un numar de 118 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberarii documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neândeplimirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificari,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.
 In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectuate verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii