Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea La Final, Prima News

ro

18 Sep, 2023 13:44 522 Marime text
Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la emisiunea La Final, Prima News
 
Moderator: Ionuț Cristache
 
Moderator:
Tragedia de la 2 Mai a repus pe tapet o realitate pe care noi, ca societate, am ascuns-o sub preș ani la rând. Încet, dar sigur, la adăpostul indiferenței noastre și a complicității autorităților. În multe dintre cazuri, drogurile au pus stăpânire pe țară, pe copiii noștri, pe școlile în care învață, pe străzi și cluburi și pare că astăzi este un fenomen scăpat de sub control, de sub orice control instituțional al acestei țări. Găsim droguri în Deltă, de pildă, pescarii recuperează tone de cocaină aduse de valuri. Nu există săptămână în jurnalele de știri fără ca o vedetă de televiziune sau de orice fel să nu fie prinsă drogată la volan și statul pare neputincios în a face ceva, în a gândi o strategie în a limita, de fapt, până la urmă, acest flagel.
De curând, președintele și premierul au tras un semnal de alarmă și au anunțat că vor discuta subiectul în viitoarea ședință de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Despre ce mai e de făcut, dacă mai poate fi făcut ceva, cum înțelege, de fapt, statul, acest fenomen? Sperăm să înțelegem și noi de la actualul ministru de interne, domnul Cătălin Predoiu, invitatul meu de la această oră.
Vă mulțumesc, domnule Predoiu, pentru disponibilitate și pentru faptul că ați acceptat invitația mea la dialog, pentru că acest caz de la 2 Mai ne-a arătat încă o dat, de fapt, care e așteptarea societății și cât de mare este emoția în societate când vine vorba de această problemă, că, în definitiv, nu e despre droguri, este despre viitorul copiilor noștri, că dacă ne uităm pe statistici, datele sunt absolut îngrijorătoare.
 În debutul acestei ediții, am două declarații pe care o să vreau să le compar. Avem o declarație din 14 iunie 2023 și sună cam așa:
Cred că suntem toţi de acord că este inadmisibil ca la mai puţin de 1 km de acest loc în care vorbim să găsim şcoli pline de droguri şi vă spun în cunoştinţă de cauză, vă spun ca părinte. Droguri în şcoli – nu este în optica mea să rămânem în această ipoteză. Ce este de făcut? Ştiu ce e de făcut. Trebuie să aplicăm programele şi strategiile pe care le avem, sunt adoptate, să cooperăm mai mult pe orizontală. Vă recunoașteți în declarația asta?
 
Cătălin Predoiu:
Dacă nu mă înșel, este o declarație dată la audierile de la Parlament.
 
Moderator:
Da, înainte de a ajunge ministru. Și un scurt arc peste timp, 29 august 2023, tot dumneavoastră, domnule Predoiu: le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni, cred, deci am peste 30 de martori și am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulți în momentul ăsta, este pierdută. Ce s-a întâmplat în astea două luni și jumătate, domnule Predoiu, de pare că ați capitulat în fața luptei cu drogurile?
 
Cătălin Predoiu:
Cea de-a doua declarație avea o urmare...
 
Moderator:
Vă rog!
 
Cătălin Predoiu:
...și am făcut de mai multe ori această precizare, respectiv că trebuie să ne organizăm ca să o câștigăm. Din păcate, n-a fost reținută decât prima parte și expusă ca și când ar fi vorba de o capitulare în fața acestui fenomen.
 
Moderator:
De asta a fost reținută doar prima parte.
 
Cătălin Predoiu:
În realitate, lucrurile stau complet diferit. Dar, înainte de orice, ca să intrăm în miezul emisiunii, dați-mi și mie voie să vă salut și oficial și pe dumneavoastră și telespectatorii, să vă mulțumesc pentru invitație.
Revenind acum la această temă foarte importantă. Ea nu a fost pusă pe tapet doar după tragedia de la 2 Mai. În primul rând, ani de zile presa a semnalat fenomenul. În al doilea rând, în ceea ce mă privește, așa cum ați citit și declarația, cu două luni înainte, la Parlament, la audieri, am spus foarte clar că avem o problemă la nivel național și că va fi o prioritate a Ministerului de Interne. În al treilea rând, odată ajuns în minister...
 
Cătălin Predoiu:
Da. Am explicat acest lucru și la nivelul ministerului, dar și direct în sediul Inspectoratului General al Poliției Române. Și acea declarație cu bătălia pierdută de acolo provine, pentru că  acolo am avut un dialog foarte deschis, onest, cu cărțile pe masă cu șefii Poliției Române de la toate compartimentele...
 
Moderator:
Asta vreau să vorbim, despre ce ați găsit în minister și cum v-a primit ministerul...
 
Cătălin Predoiu:
...foarte tranșant, în care am spus: ăsta e nivelul de la care plecăm, nu e în optica mea să rămânem aici, trebuie repornite motoarele, regândite aceste acțiuni, realocate resurse, făcut ceva, plecat la luptă. Deci asta este întreaga declarație...
 
Moderator:
De ce ați avut declarația, adică...
 
Cătălin Predoiu:
Am vrut să trag și un semnal de alarmă.
 
Moderator:
Vă întreb foarte direct și aștept un răspuns foarte direct. Eu nu am văzut la oamenii politici când au intrat pe poarta acelui minister niciodată o radiografie corectă a acelui minister, care știm cu toții că e un minister cu probleme, știm cu toții ce patronează, știm cu toții cum e folosită poliția în țara asta.
 
Cătălin Predoiu:
E un minister cu probleme, dar și un minister cu mult potențial.
 
Moderator:
Dar niciodată nu a fost admis public lucrul ăsta.
 
Cătălin Predoiu:
Toate instituțiile au probleme, dacă e s-o luăm așa. Dar e un minister și cu potențial, și cu rezultate.
 
Moderator:
Dar nu toate instituțiile se ocupă cu ordinea și disciplina.
               
Cătălin Predoiu:
...dar ceea ce face Ministerul de Interne, armele sale, mai ales, se vede imediat, consecința oricărei acțiuni sau inacțiuni este instantanee, aproape. E de breaking news și în sens pozitiv, și în sens negativ, de aia percepția este mai puternică. Însă ceea ce vroiam să spun este că această prioritate a fost lansată mult, mult înainte de 2 Mai și ceea ce eu am vrut să fac prin acea declarație, și în sediul Poliției, dar și în spațiul public, a fost să atrag atenția asupra acestui fenomen, adăugând imediat că nu e în optica mea să rămânem în această situație, în optica mea este să ne reorganizăm, să dăm din nou această bătălie și, de data asta, să o câștigăm.
Acum, sigur, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, mai ales la un fenomen de asemenea dimensiuni. Dar, pe de altă parte, pot să vă și asigur, și pe dumneavoastră și pe cetățeni, că nici nu plecăm de la un zero. Adică, cu toate neajunsurile și  neîmplinirile, acest aparat lucrează și credeți-mă că lucrează din greu și e pus sub presiune nu numai de provocările din teren, dar personal, și eu fac această presiune, în sens pozitiv, de a duce lucrurile înainte...
 
Moderator:
Domnule Predoiu, nu vă supărați, și noi lucrăm, toată lumea lucrează sub presiune. Un job presupune și presiune, presupune rezultate, și în privat, și la stat. Hai să nu le facem acum o statuie polițiștilor că lucrează...
 
Cătălin Predoiu:
Vreau să fiu drept!
 
Moderator:
E în fișa postului să-și facă treaba, Dumnezeule. Dacă aplaudăm normalitatea...
 
Cătălin Predoiu:
De acord, dar se creează percepția greșită... Bun, pe de o parte, fenomenul există, n-a fost combătut eficient, avem o problemă, trebuie să fim mai buni, dar automat se trage și concluzia că nu se face nimic sau nu s-a făcut nimic pentru asta. Ori aici eu am o rezervă, cel puțin ca să nu spun că sunt gata să contrazic, inclusiv cu cifre.
 
Moderator:
Dvs. sunteţi şi moștenitorul politic al predecesorului dumneavoastră, nu puteți să aveți foarte multe păreri în sensul ăsta ca ar însemna să vă atacați ierarhic...
 
Cătălin Predoiu:
Miza aceasta e mult prea mica. Pentru mine, Ministerul de Interne nu are miză politică. Nu vreau să-l joc politic. Ceea ce fac acești oameni este mult prea important pentru fiecare cetățean ca să-mi permit indecența să joc politic performanța ministerului.
Dar, sunt obligat și față de acest aparat, cu care de mâine dimineață nu că îmi reiau, eu îmi continui munca, pentru că aici nu încetează munca niciodată, e non-stop, să recunosc acolo unde se muncește și să fiu corect în evaluările și concluziile mele. Adică, de acord, criticăm, arătăm unde nu e în regulă, mobilizăm oamenii, că ăsta e scopul acestei discuții, îi reorganizăm dacă e nevoie, tot pe baza ideilor lor, cum vreau să fac la Constanța.
Haideți să vă dau câteva cifre, că aţi vorbit de droguri...
 
Moderator:
Eu înțeleg că trebuie să vă dați și disclaimere că mâine vă întoarceți într-un minister care nu poate să vă fie ostil.
 
Cătălin Predoiu:
Încă o dată, nu ăsta este jocul meu. Eu vreau pur și simplu să fiu corect și să informez corect. Sunt totuși pe droguri sute de acțiuni făcute anul acesta. Sunt tone de droguri confiscate, sunt mii de persoane trimise în judecată. Deci se şi lucrează!
 
Moderator:
Uitați, de exemplu, în Portul Constanța, niciun gram confiscat în ultimii doi ani...
 
Cătălin Predoiu:
De ce credeți că vreau să fac o tabula rasa acolo și să reconstruim tot?! Hai să ne uităm și pe unde intra aceste droguri! De acord cu dvs. Haideţi să întrebăm ce e și cu scanerele alea și ce nu funcționează?
 
Moderator:
De ce nu funcționează?
 
Cătălin Predoiu:
Păi nu știu, poate nu răspunde doar Poliția și la treaba asta! Scanerele sunt în port, din câte înțeleg, însă nu le operează doar poliția. Dar, dincolo de acest lucru, de acord cu dumneavoastră. În fond, iertați-mă, am fost de la început concentrat pe această... Nu vă spun că am fost prima. Am fost concentrat pe problema şi nu de la Parlament, ci și cu ani de zile în urmă.
 
Moderator:
Nu degeaba am început cu declarația dumneavoastră de la audieri, pentru că dumneavoastră spuneți foarte clar. Nu e posibil ca la un km de acest loc, de Parlament, să găsim școli pline de droguri și vă spun în cunoștință de cauză, vă spun ca parintele. Întreb părintele Predoiu, cum au au ajuns școlile pline de droguri în România?
 
Cătălin Predoiu:
Pe de o parte, fenomenul s-a răspândit, pe de altă parte...
 
Moderator:
Cum?
 
Cătălin Predoiu:
Păi cum?! E o afacere globală, despre ce vorbim? 85 de milioane de europeni, 85 de milioane, între 15 și 64 de ani, au declarat că au prizat droguri cel puțin o dată. 85 de milioane! 30 de miliarde piață în Europa.
 
Moderator:
 Cum s-a întamplat în România?
 
Cătălin Predoiu:
Această afacere s-a globalizat, dacă vreți, a penetrat încet-încet în România, mecanismul nu a fost adaptat permanent şi a intervenit, dacă îmi permiteți și mie, dacă vreți o desconsiderare a fenomenului...
 
Moderator:
A protejat poate statul la nivel instituțional, rețelele de traficanți?
 
Cătălin Predoiu:
N-am nicio informație în acest sens și acum am informații. Neglijențe, da, cazuri precum cel de la Brașov, da, dar sistemic...
 
Moderator:
Nu e un fenomen generalizat?! Cel de protecție, că l-ați invocat pe cel de la Brașov.
 
Cătălin Predoiu:
Eu nu am informații oficiale la acest moment și nici neoficiale, care să-mi spună că există rețele. O astfel de concluzie ar fi, cum să spun, catastrofală, dacă s-ar verifica.
 
Moderator:
Există, pe de altă parte, ideea populară că, într-un oraș de provincie mai mare sau mai mic, polițistul știe următoarele lucruri - unde-i bordelul orașului, unde-s cămătarii orașului și unde-s drogații orașului. Îmi spuneți mie că nu știe că polițistul nu protejează... pe cale de consecință, rețele?!
 
Cătălin Predoiu:
Dacă vă gândiți la o protecție pasivă, neglijarea subiectului, asta și spuneam, a fost desconsiderat, neglijat, ignorat în multe locuri, de acord cu dumneavoastră.
 
Moderator:
E şi asta o formă de complicitate.
 
Cătălin Predoiu:
Pasivă, dacă vreţi, la modul general. Dar nu pot să spun că tot sistemul că... nu pot să spun că toți polițiștii fac asta. Ba mai mult, hai să revenim la cazul de la Brașov. Că și ăsta prezintă o oarecare importanță sub aspectul percepției.
Pe bună dreptate, s-a semnalat gravitatea fenomenelui - un polițist care deține droguri. Nu un kg. cum s-a a spus, mult mai puțin, cîteva grame, dar oricum... E grav ce s-a întâmplat, dar vă spun. Un polițist. De cine a fost prins? Tot de polițiști. Deci, ce vreau să spun...
 
Moderator:
Ne-am mai uitat şi noi la filme cu narcomani, se mai dau în gât și ei.
 
Cătălin Predoiu:
De acord. Dar vrem să avem o concluzie corectă?! Există polițiști care și-au uitat menirea, dar există sistemul care totuși, pus la treabă, funcționează. 
 
Moderator:
De asta sunt plătiți.
Cătălin Predoiu:
Dar nu numai asta, dar și vor cei mai mulți dintre ei să facă acest lucru. E un aparat acolo. E o armată, e o armă. Armata se duce unde îi dai ordine. Dacă nu-i dai ordin și stă, stă! Dacă îi dai ordin să se ducă, se duce!
 
Moderator:
A existat un ordin, dacă vreți politic, până acum, de luptă împotriva drogurilor?
 
Cătălin Predoiu:
Eu sunt de acord cu dumneavoastră că, la modul general, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei. Aţi prezentat declarații de acum trei luni de zile, dar sunt lucruri pe care le-am inițiat și făcut acum ani de zile.
Tot cu Ministerul de Interne am făcut o strategie contra crimei organizate și traficului de persoane. Am declarații din 2010, 2011, când elaborăm legi care se aplicau fenomenului.
Pe de altă parte, instituțional, cum spuneam, întrega armată n-a fost pregătită pe măsură ce a evoluat inamicul. Ştiţi de când e legea privind combaterea drogurilor de mare risc? 2000! Câți ani au trecut de atunci? 23 de ani!
Deci, cum poate să fie pregătită societatea, instituția să lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000 contra substanțelor psihoactive interzise. 
 
Moderator:
Degeaba avem strategie dacă e ținută la sertar, domnule Predoiu!
 
Cătălin Predoiu:
Deci, ce fac eu?! Ne suflecăm mânecile, ne apucăm de treabă și dăm bătălia, așa cum am spus.
 
Moderator:
Ok, asta sună încurajator, dar știți care e de fapt problema? Pentru că, de ce e vulcanul ăsta de nemulțumire în societate, domnule Predoiu?! Pentru că în orice mediu social te-ai duce, fie că vorbim de presă, fie că vorbim de locuri banale de muncă, fie că vorbim de... Toată lumea ştie că liceele din Capitală sunt sub influența acestor reţele de trafic de droguri...
 
Cătălin Predoiu:
Pentru că trebuie făcută și prevenție. Pentru că dacă așteptăm doar de la Poliție rezolvarea problemei...
 
Modrator:
Toată lumea știe că în cluburile din Capitală și de pe litoral și în toate aceste festivaluri de larg consum se consumă și vedem... Dacă intrăm acum pe Google și scriem droguri Untold,  ne apar n cazuri de copii scoși pe targă de acolo. Vedem că dacă scriem în Google vedete de la orice televiziune, din orice serial, prinsă la volan, bete și drogate... Adică vedem că e un fenomen larg răspândit și nimeni nu pune următoarea întrebare. S-a dus cineva, ca și în cazul tragediei de la 2 Mai, pe firul firesc, de unde cumpără ăștia droguri, de unde se droghează toată lumea?!
 
Pe Youtube, vă spun, dacă scriem împreună acum, eu urmăresc niște influenceri din ăștia din zona de Youtube care sunt stand-up-eri, care povestesc cu gurița lor cât din bugetul familiei alocă pe droguri lunar. Sunt surse deschise. Dumneavoastră îmi spuneți de oameni care își fac treaba, domnule și-or face treaba, dar și o fac foarte discret, domnule ministru!
 
Moderator:
 
V-am chemat ca să vorbiți dumneavoastră, să știți, mai multe, dar...
 
Cătălin Predoiu:
Nu-i problemă, că putem face cu schimbul.
 
Moderator:
Cred că întruchipez nemulțumirea unei societăți...
 
Cătălin Predoiu:
V-am ascultat, e pertinent ce întrebați și vă răspund. Întâi, concret, la întrebarea dumneavoastră. Da, s-a dus cineva, de exemplu, la 2 Mai, cei care au furnizat drogurile, rețeaua, au fost căutați, găsiți, la ora asta sunt în anchetă, sunt urmări. Și în altele, la fel.
 
Moderator:
Deci s-a luat urma rețelei.
 
Cătălin Predoiu:
Nu s-a văzut la televizor?
 
Moderator:
Nu, că azi, de exemplu, cică cumpărau de pe dark web...
 
Cătălin Predoiu:
Încă o dată, vorbim de foarte mulți furnizori. Pe măsură ce se activează acest mecanism... Acum, nu știu dacă o să putem instantaneu, într-o lună, în două luni de zile, să eradicăm acest fenomen. Nu vreau nici să fiu neserios în ceea ce spun. Pe de altă parte, expozeul dumneavoastră mai ridică o problemă pe care, cu iertare, nu ați atins-o. E o problemă și educativă, și culturală. Dumneavoastră descrieți un fenomen care a penetrat în foarte multe locuri, de la școli, licee până la cluburi, restaurante sau în lumea artistică. Și nu numai. Înseamnă că este un fenomen, e o problemă, educativă și una culturală. Înseamnă că fenomenul trebuie abordat din mai multe părți. Dacă vom aștepta doar prin represiune eradicarea acestui fenomen, foarte complicat, pentru că nu, combaterea vizează două laturi, partea de trafic se duce spre furnizor, partea de consum se duce spre client, spre consumator. Este imposibil să rezolvi doar prin această acțiune problema drogurilor. Anul acesta s-au destructurat pe droguri, doar pe droguri vorbesc, 37 de grupuri infracționale organizate, 37 de rețele, cum le spuneți dumneavoastră. Nu-i puțin lucru 37. Înseamnă depistare, infiltrare, culegere de probe, consolidarea probelor. Nu e puțin lucru.
 
Moderator:
De regulă la televizor apar cazuri din alea penibile, cu două grame, trei grame și razii ale polițiilor făcute pe autostradă cu reporterii ciorchine, mai cad și vedete...
 
Cătălin Predoiu:
Să vă dau o veste bună sau proastă, nu știu cum să spun. Nu toată realitatea încape în televizor. Există foarte multe lucruri care sunt în realitate și nu apar la televizor, inclusiv acțiuni de combatere a traficului și consumului de droguri. E și aici o vină a aparatului că n-a comunicat mai din timp, mai ritmic, mai structurat acest lucru.
 
Moderator:
Care e cea mai mare captură de droguri în acest?
 
Cătălin Predoiu:
În acest an s-au capturat 600 kg de droguri de risc și mare risc, trei tone de precursori, 600 de kg de masă verde. Numai de curând au fost 20 de kg, atunci, la Galați găsiți, zilele trecute, la fel, o captură importantă...
 
Moderator:
Știți câte tone de cocaină s-au găsit în portul Rotterdam doar în 2021? 70 de tone.
 
Cătălin Predoiu:
Dumneavoastră ați citit declarațiile mele. În declarațiile mele scria cumva că am rezolvat situația, că situația e OK? Sau scria că e invers? Eu nu spun altceva decât că este în neregulă, încă o dată, am fost citat și răscitat cu această declarație într-o cheie negativă, foarte mult timp, că am pierdut bătălia. Păi e un semnal de alarmă! Dar a doua frază spune că trebuie să o câștigăm. Deci, nu este în regulă situația în care suntem, am venit și am spus răspicat acest lucru chiar de la Parlament, am spus-o în minister între patru pereți, am spus-o afară în fața camerelor de luat vederi, o reiau aici, dar tot așa de clar vă spun și răspicat, nu sunt omul care să stau să mă uit cum trece timpul pe lângă mine. Și să mai bifez, nu știu, un an de muncă. În acest an de muncă, de mandat, că am un mandat de un an și jumătate, să zicem că mai e un an și până la sfârșitul anului viitor, și patru luni, asta dacă nu se schimbă guvernul.
N-am de gând să las lucrurile așa cum le-am găsit. Ceea ce vreau să spun, însă, este că nu a început lumea cu mine. Acești oameni au muncit și înainte de mine. S-au depus eforturi și înainte. Poate că nu cu resursele suficiente. Spre exemplu, la București, numărul celor alocați luptei cu drogurile, a scăzut undeva de la o schemă spre 200 de oameni, undeva la o schema de 56.
 
Moderator:
Am avut alte priorități. Ne-am luptat cu corupția...
 
Cătălin Predoiu:
Trebuie să realocăm resurse, trebuie să regândim niște scheme, cum încercăm să facem în Constanța. Mi-a spus premierul ai mână liberă. Păi eu mișc mâinile, să știți, dar la un moment dat va trebui să și le miște și guvernul. Să aloce resurse.
 
Moderator:
De câți bani aveți nevoie, domnule Predoiu, ca să luptați eficient cu drogurile?
 
Cătălin Predoiu:
Întâi trebuie să măsurăm, să cântărim și după aia să spunem. E nevoie, în primul rând, de mai mulți oameni. Avem 40.000 de posturi lipsă. 40.000! Am deficit de personal de aproape 30%, egal așa pe toate armele.
Polițistul care termină Academia și intră în bătălia asta în care îi cerem noi să lupte, îi plătim 2000 și ceva de lei pe lună. Vi se pare normal? Mie nu.
 
Moderator:
Nu mi se pare normal nici salariul profesorului, nu mi se pare... Asta-i țara.
 
Cătălin Predoiu:
Bun, dar e un fenomen critic. E un fenomen critic, trebuie să ne adresăm prioritar. Vrem să îl declarăm război. Vrem să câștigăm? Trebuie să alocăm resurse.
 
Moderator:
A spus-o și președintele, va fi pe ședința viitoarei ședințe CSAT. Ce s-ar putea întâmpla după ședința CSAT cu un astfel de subiect pe agendă? La ce ar trebui să ne așteptăm?
 
Cătălin Predoiu:
N-aș vrea să anticipez ședința CSAT...
 
Moderator:
De regulă, când e introdus în ședința CSAT, nu e introdus degeaba.
 
Cătălin Predoiu:
Nu e introdus degeaba și mă bucură acest lucru. Mă bucură acest lucru, e un mare pas înainte și cred că va fi vorba de amploarea fenomenului. Trebuie să evaluăm fenomenul cu date, cu cifre, mai pe îndelete, mai tehnic, mai arid, dacă vreți, mai puțin spumos decât într-o emisiune.
 
Moderator:
Ar putea fi privită ca o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale, cum a fost pe vremuri, nu știu, introdusă corupția?
 
Cătălin Predoiu:
Vom vedea ce arată această analiză, că vor fi toți colegii acolo și se vor pronunța, în frunte cu președintele.
 
Moderator:
Va fi și domnul de la Finanțe acolo, nu știu dacă va fi neapărat întrebat despre ce părere are. Va trebui să găsească bani.
 
Cătălin Predoiu:
Nu e vorba doar de asta, că lucrurile astea se cam leagă, pentru că cel care face droguri face și contrabandă, face și evaziune fiscală, fie și într-un grup organizat, câteodată, dacă nu de fiecare dată, deci comite acte de corupție, să nu uităm de treaba asta, că e uleiul care unge tot...
 
Moderator:
Păi, nu mai este corupție, acum s-a ridicat MCV...
 
Cătălin Predoiu:
MCV a fost nu numai despre corupție, da? Deci, toate lucrurile astea, fără îndoială, vor fi analizate, vor primi un răspuns, o ripostă și se vor ranforsa, probabil, și măsuri legislative, și măsuri de dotare logistică, și o articulare între instituții care să coroboreze mai bine datele pe care le au...
 
Moderator:
Cu ce date veți merge la această ședință CSAT?
 
Cătălin Predoiu:
Date pe care vi le pot prezenta și dumneavoastră, plus altele.
 
Moderator:
Ce vi se pare esențial de rostit în această ședință, din perspectiva ministerului pe care îl conduceți?
 
Cătălin Predoiu:
Mi se pare esențial de evaluat amploarea la care a ajuns fenomenul și aparatul cu care lucrăm, nu neapărat doar în termeni numerici, ci modul în care el a fost gândit. Spuneam de lege că e din anul 2000. Raportată la fenomenul din anul 2000. Suntem în 2023. La fel sunt și structurile, sunt gândite la orizontul anilor 2000. Suntem în 2023. Păi și în casă îți mai muți mobila după câțiva ani de zile, darămite un aparat care trebuie să fie permanent flexibil, adaptat, în mișcare, dinamic, conectat la evoluția fenomenului cu care se confruntă. Asta încercăm la Constanța.
 
Moderator:
La un mment dat, justiția din România n-a mai putut face față fenomenului de corupție și a cerut ajutorul serviciilor secrete. La un moment dat, ANAF n-a putut face față și Victor Ponta a  chemat serviciile secrete să-l ajute la colectare. Considerați că e un moment în care Poliția Română, Ministerul Afacerilor Interne nu face față fenomenului și ar fi nevoie și de ajutorul serviciilor secrete în chestiunea asta?
 
Cătălin Predoiu:
Informații există și se lucrează bine în zona aceasta, a informațiilor. Trebuie, însă, utilizate mai eficient și încă o dată, trebuie ținut pedala instituției la podea.
 
Moderator:
Păi, semnalul vine de la dumneavoastră, de la factorul politic, că dacă dumneavoastră nu țineți pedala...
 
Cătălin Predoiu:
Și nu vi se pare că l-am dat?
 
Moderator:
Da, da, nu, dar mă refeream și în trecut așa, ce au făcut cu pedala?
 
Cătălin Predoiu:
Mi-am legat piciorul de pedală, să știți. Am anunțat și în minister lucrul ăsta. Îl dezleg când mă dau jos și merg acasă. Deci nu se poate în lumea contemporană combate eficient infracționalitatea de toate tipurile, de la corupție la evaziune fiscală, până la droguri, fără informație.
 
Moderator:
La cât estimați piața de droguri din România, domnule ministru, în cifre mari? Câte miliarde?
 
Cătălin Predoiu:
În primul rând, cred că, preponderent, încă este o piață de tranzit, deși...
 
Moderator:
Asta apare și în rapoartele oficiale, dar ce rămâne și ce se tranzacționează pe piața internă la cât estimați?
 
Cătălin Predoiu:
Nu vreau să mă hazardez... Nu cred că noi am decopertat tot fenomenul.
 
Moderator:
Să zicem câteva sute de milioane anual?
 
Cătălin Predoiu:
Cred că da, dar nu e o cifră oficială.
 
Moderator:
E cât activitatea unei multinaționale, dacă vreți. Dumneavoastră spuneți că, având mormanul ăsta de bani...
 
Cătălin Predoiu:
Nu știu, hai să vedem. Uitați, Poliția a confiscat trei tone de precursori, 320.000 de comprimate, 600 de kg anul ăsta, 600 de kg de...,  a demantelat  22 de culturi, unele în interior, altele în exterior. Astea pot fi calculate la prețul de pe piață, iată o estimare.
 
Moderator:
O ducem în câteva sute.
 
Cătălin Predoiu:
Eu îndrăznesc să cred că nu este tot fenomenul.
 
Moderator:
La banii ăștia, permiteți-mi să cred, ca cetățean, domnule ministru, că serviciile noastre și că instituții de forță ale noastre nu sunt străine de fenomen.
 
Cătălin Predoiu:
În ce sens nu sunt străine?
 
Moderator:
Știu rețelele, știu rețelele de distribuție...
 
Cătălin Predoiu:
Încă o dată, nu structura de informație trebuie să facă ancheta polițienească și ancheta penală. Aici trebuie să ne ranforsăm. Repet, informații există și, cum să spun...există și la bază...
 
Moderator:
Poate le și protejează, în sensul ăsta există...
 
Cătălin Predoiu:
Nu, nu cred asta. Eu n-am, vă spun cu toată responsabilitatea, nu am nici o dată în acest sens.
 
Moderator:
Una e ce credeți dumneavoastră, alta e ce se întâmplă în realitate.
 
Cătălin Predoiu:
Speculăm foarte mult pe tema asta și, din păcate, asta are și un anumit efect de subminarea încrederii în instituția respectivă. Eu vă spun, principala problemă este faptul că a devenit un fenomen. A devenit aproape o modă în rândul tinerilor, ceea ce e periculos, deci trebuie mers și la rădăcină, în familie, în școală, în societate cu un mesaj concertat, cu exemple concrete, unde se ajunge. Eu asta aș face dacă aș putea, vă spun. Dacă aș putea, aș avea o baghetă magică, aș lua toți copiii din România, dincolo de o anumită vârstă, care au discernământul format cât de cât, și i-aș trece așa, ca într-un carusel, prin fața câtorva tineri care au căzut pradă drogurilor, să-i vadă în ce stare ajung, pentru că o imagine face cât 1000 de cuvinte.
 
Am citit în 2011 într-un jurnal, un coleg de-al dumneavoastră a făcut un reportaj împreună cu o profesoară de aici din București, care avea probleme la clasă. Deci vorbim de anul 2000, eram la Ministerul Justiției. Avea probleme la clasa. Recalcitranți, bullying. Ba chiar și dânsa, profesoara povestea că avea probleme cu clasa. I-a venit o idee de a organiza o vizită la penitenciarul Jilava. Nu știu cum a reușit să împacheteze sau nu ideea, cert e că i-a convins, i-a dus, în orice caz, cu clasa în ora de dirigenție la penitenciarul Jilava. Și după vizita în penitenciar, reporterul a luat interviu unor elevi, doi-trei elevi. Textual, mi-a rămas aici în minte, niciodată nu o să încalc legea, nu o să ajung niciodată aici. Deci o simplă vizită.
 
Moderator:
Asta ține de Ministerul Educației, să organizeze campanii, domnule ministru, să colaboreze cu celelalte ministere, cu dumneavoastră.
 
Cătălin Predoiu:
Trebuie făcut și acolo în zona asta ceva, pentru că...
 
Moderator:
Clar, nu trebuie să avem așteptări doar dintr-o parte.
 
Cătălin Predoiu:
Vă dau un exemplu. Primesc astăzi un raport. Un elev aici, în București. A fost văzut, mă rog, într-o stare oarecum ciudată, a fost semnalat medicul, a fost semnalată Poliția, a fost testat, era drogat. Și s-a descoperit ulterior că părinții săi divorțaseră, cu o zi înainte sau două aflase. Tatăl, între timp, plecase din țară, deci o familie destrămată. N-a fost nimeni lângă el. Sau poate a fost, dar nici el nu știe că e cineva lângă el în astfel de situații. Din fericire, a fost depistat la prima, să spunem tentativă, consum, că a consumat. Câți o iau pe calea asta?
 
Moderator:
Sunteți de acord cu testarea copiilor la școală?
 
Cătălin Predoiu:
Atenție, și aici a fost o confuzie. Nu cu testarea în masă, nici nu am propus acest lucru. Eu am spus următorul lucru, exact ca în acest caz pe care vi-l descriu. În momentul în care elevul manifestă vizibil, vizibil semne că are un comportament derutant, că ar fi putut luat ceva droguri, atunci se semnalează doctorul, părintele și cu acordul lor s-ar putea pune problema...
 
Moderator:
Psihologul școlii, dacă există...
 
Cătălin Predoiu:
Da, deci oameni care să-și dea un consimțământ înainte.
 
Moderator:
Dar pentru preîntâmpinarea fenomenului, o testare în masă credeți că ar ajuta?
 
Cătălin Predoiu:
Nu sunt de acord cu testarea în masă, nu cred că ar ajuta, cred că ar crea, ar da un semnal greșit,  ar fi o presiune nejustificata a celor care nici nu vor să audă de droguri, sunt și astfel de... marea majoritate, cred eu, sunt așa și nu s-ar justifica. Plus că, hai să fim pragmatici, vorbim teorie. Și tehnic e foarte greu de făcut lucrul ăsta. Dar nu cred că, nu suntem acolo. Ca să nu ajungem acolo, trebuie să luăm măsuri acum. Și pe combatere, și pe prevenție.
 
Moderator:
Noi vorbim despre asta din cauza tragediei de la 2 Mai, care, în mod evident putea fi evitată, domnule ministru.
 
Cătălin Predoiu:
Da, în mod evident, da!
 
Moderator:
Dumneavoastră ați înțeles ce s-a întâmplat în acea seară, până la urmă, cu polițiștii ăia care l-au lăsat să plece? V-ați lămurit măcar dumneavoastră, ce a fost acolo?
 
Cătălin Predoiu:
Sigur. Neglijență în serviciu, clar, abuz pe alocuri.
 
Moderator:
Corupție?
 
Cătălin Predoiu:
Nu. Nu am date că au fost corupți, neglijență clar. S-a vorbit de telefoane, de intervenție. Nu am niciun capăt de informație oficială în acest sens și nici neoficială, că știți că anumite lucruri se vorbesc și pe lângă. Am fost în Constanța.
Nu, dar cred clar că a fost cel puțin cu o zi înainte de accident, acolo mi se pare că e flagrant, când a fost oprit chiar de șeful Poliției Rutiere. Acolo, pur și simplu, a fost o delăsare.
 
Moderator:
Sau poate știau polițiștii mașina și au presupus că mai bine nu ne băgăm.
 
Cătălin Predoiu:
Asta n-am cum să știu. Dar telefon, informații, contact, eu nu am fost informat oficial despre așa ceva.
 
Moderator:
Deci neglijență și prostie până la urmă...
 
Cătălin Predoiu:
Și proastă organizare!
 
Modator:
Ați desființat cu totul...
 
Cătălin Predoiu:
Da, reorganizăm. Să nu se înțeleagă că în Constanța nu mai e Poliție acum. Funcționează Poliția...
 
Moderator:
Pentru câteva clipe așa s-a înțeles, că i-ați trimis pe toți acasă.
 
Cătălin Predoiu:
În final acolo ajungem, dacă o luăm riguros, pe termen lung, în perspectivă. Știți, e celebrul dicton, pe termen lung suntem toți morți. Pe termen lung acolo e tabula rasa. Dar structura funcționează și, în paralel, avem un grup de lucru care gândește și am și primit deja un raport preliminar, modul în care trebuie reorganizate lucrurile acolo, pentru că e un județ...
 
Moderator:
Dar nu era un model de adus, de implementat... Adică eu mă gândeam că atunci când ați desființat, vă spun cum am crezut eu că se întâmplă lucrurile...
 
Cătălin Predoiu:
Păi și ce facem dacă îi trimiteam instant pe toți acasă? Cine mai făcea poliție?
 
Moderator:
Nu că îi trimiteți pe toți acasă, nu, mă gândeam că importați un model...
 
Cătălin Predoiu:
Păi, și cum? Dar trebuie pus... peste noapte, sunt contracte în curs, sunt ordine de dat, e o organigramă de făcut. Stați puțin, asta s-a întâmplat în cinci zile. În cinci zile am stat și am realizat următorul lucru. Să iau să mut, să cutare, s-a mai făcut asta. Se întâmplă o boacănă, radem câteva capete, ieșim frumos la televizor, suntem foarte duri, trece subiectul și uite ce tare am fost eu. Cauza rămâne. Și mi-am spus să merg la cauză. Cauza este structura neadecvată. Gândită zeci de ani în urmă, cu o schemă incompletă. Sunt pe schema 1.519 polițiști, cu un deficit de 30%, 300, 400 lipsa pe toate structurile și care e clar ineficientă.
Dumneavoastră spuneați de port. Și nu e numai portul acolo. Gândiți-vă că avem două porturi, în primul rând. Avem centrala nucleară, avem granițe, avem două poduri strategice pentru România, nu mai spun de Kogălniceanu. Deci e un județ cu toate tipurile de infracționalitate, de la crimă organizată, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de droguri, că vorbeam de el, care prezintă o provocare deosebită. Dacă vom reuși acolo, în Constanța, atunci vom reuși în toată țara.
 
Moderator:
Spuneați că aveți deja un raport preliminar. Care ce subliniază?
 
Cătălin Predoiu:
Spre exemplu, subliniază suprapuneri de competență între diverse entități, fac același lucru. Și știți ce înseamnă când doi sunt puși să facă același lucru?! Nu mai face niciunul. E ca la tenis, la dublu, dacă știți, când vine mingea între jucători și fiecare crede că o lovește celălalt și mingea trece.
Necorelarea structurii competențelor cu amploarea fenomenului. Lipsă de resurse, alocare disproportionată a resurselor, o problemă de motivare, mai ales pentru tinerii polițiști.
Pentru că iară, nici asta nu s-a observat. Costul vieții în Constanța a crescut. Îi trimitem de la Academia de Poliție la Constanța. Păi din salariu el nu are bani nici să-și plătească garsoniera. Știți care e primul lui gând? Cum să plece de acolo! Deci el  nu se mai gândește...
 
Moderator:
Dar să nu se mai facă, domnule, polițist!

Cătălin Predoiu:
Bun, asta este o altă discuție, vocația, cum te dedici și așa mai departe. Dar până la urmă, dincolo de vocație și de conștiință, e o problemă materială, efectivă. Din salariu nu pot să-mi plătesc chiria. Ce Dumnezeu fac?!
Dacă ești un om cinstit, îți faci bagajul și ai plecat în altă parte, da! Clar nu-ți mai stă mintea la combaterea infracționalității. Că dacă mai ai și un copil acasă sau doi, trebuie să te ocupi de asta. Dacă ești un om necinstit, treci gardul în partea cealaltă și din polițist te transformi în antipolițist. Da, dar fenomenul există. Eu trebuie să țin cont de el. Oamenii l-au pus pe hârtie, l-au văzut, l-au scris. L-am aflat de altfel când am fost acolo!
 
Moderator:
În cât timp credeți că vom avea la Constanța o structură din nou...
 
Cătălin Predoiu:
În orice caz, nu închei acest an până când... deci vorbim de anul ăsta. M-am angajat public...
Întotdeauna dau termene interne mai scurte decât cele pe care le anunț. E un grup de experți care permanent lucrează acolo, și în București. Știți că am discutat, că ei au discutat, eu am organizat, să spunem și dânșii discută și cu experți din alte țări care, instantaneu, de cum am anunțat lucrul ăsta s-au oferit să sprijine cu expertiza. Ne vedem, nu înseamnă că transpozăm neapărat un model din alte părți, pentru că și în alte părți sunt condiții specifice.
 
Moderator:
Văd că nu e prima dată când insistați în seara asta pe condiția lor financiară. Ce faceți până la urmă cu problema asta? Cum o rezolvați? Veți mapa cumva țara și veți vedea unde sunt puncte roșii, veți disloca mai mulți oameni sau veți aloca mai multe resurse? Cum veți face, care e gândirea?
 
Cătălin Predoiu:
Da, trebuie să alocăm mai multe resurse, categoric, dintr-un loc, între compartimente, pe fenomenele prioritare. Spuneam că și în București, aici, trebuie ranforsat acest domeniu și categoric, problema salarială nu o repetă doar ministerul, e o problemă mai mare și trebuie ținut cont, evident și de starea țării. E o lege care o pregătește Ministerul Muncii. Sperăm să iasă mai repede. Dar rolul meu este totuși să semnalez și o fac, nu numai la televizor, ci și în discuții constructive...
 
Moderator:

Aveți astăzi o imagine de ansamblu asupra țării privind crima organizată, unde mai sunt probleme?
 
Cătălin Predoiu:
Vă mai dau un județ la care nu știu dacă lumea e foarte atentă, unde e o problema mare. Am și trimis Corpul de Control. E Piatra Neamț, județul Neamț.
 
Moderator:
Acolo tot timpul au fost probleme, de la Șoric încoace.
 
Cătălin Predoiu:
Deja am trimis un corp de control acolo. E next target pentru mine, ca să spun așa. Da, am stat de vorbă cu mulți oameni de acolo, inclusiv cu părinții unei victime, o fată tânără care a decedat în condiții suspecte în urmă cu două luni de zile în camera unui traficant de droguri. Un caz complicat, e la DIICOT cazul. I-am primit în audiență și am aflat multe.
 
Moderator:
Ați văzut și rapoartele Departamentului de Stat. Suntem în continuare sursă primară pentru traficul de carne vie, pentru toate nenorocirile, adică e hemoragie generalizată.
 
Cătălin Predoiu:
E de muncit aici, domnule, e  de muncit ani de zile!
 
Moderator:
Să închidem discuția despre droguri. Domnule ministru, punctele de trecere vamală cu Ucraina nu reprezintă o vulnerabilitate în context? Nu a crescut traficul sau suntem capabili noi ca țară să monitorizăm traficul de droguri care s-ar putea face prin punctele de trecere cu Ucraina, țară aflată în conflict, unde controalele știm că sunt cum sunt, unde șpăgile sunt cum sunt. A vorbit și administrația de la Kiev că se dau șpăgi ca unii să treacă, să nu treacă, să nu se înroleze, reprezintă o vulnerabilitate în plus?
 
Cătălin Predoiu:
Nu, e o provocare în plus, nu e o vulnerabilitate. Ne facem bine treaba pe frontiere. Știți câți oameni au trecut frontiera noastră, toate frontierele noastre dus-întors? 43.500.000. 43 de milioane.
Ucrainenii au trecut, de asemenea, în număr foarte mare. Prezenți în țară nu sunt foarte mulți, da, sunt 88.000 de cetățeni ucraineni, se integrează, aproape 90.000, sunt în regulă, se integrează. Avem probleme dedicate și financiare și de integrare socială, inclusiv a copiilor. 30.000 de copii ucraineni în grădinițele noastre.
E foarte apreciat efortul României pe această zonă de către toți vecinii și de către partenerii europeni. Am dat o lecție, dacă vreți, multora.
 
Moderator:
Dar întrebarea mea avea și o dublă nuanță...
 
Cătălin Predoiu:
Dar, în același timp, frontiera mea e frontiera mea, țara mea e țara mea și focusul, concentrarea, ca să nu pic și eu în mod termenilor englezești, concentrarea este trafic de arme, trafic de droguri, trafic de carne vie. Nu sunt elemente care să indice o creștere a acestora...
 
Moderator:
Și spuneți că le țineți sub control?! Că mă uit în ceea ce privește cerealele și cum au împânzit cerealele piața din România.
 
Cătălin Predoiu:
Ce are de-a face Poliția de Frontieră cu cerealele, Doamne iartă-mă!
 
Moderator:
Că nu se mai fac controale și că intră tot felul de cereale neconforme pentru pentru niciun standard european și în loc să în loc să tranziteze țara, a devenit România piață de desfacere...
 
Cătălin Predoiu:
Controlul vamal e una, controlul la frontieră, Poliția de Frontieră, e altceva.
 
Moderator:
Deci spuneți că situația e sub control și că n-avem de ce să ne temem.
 
Cătălin Predoiu:
Eu spun că pe zona de migrație cifrele au scăzut, migrație ilegală, cifrele au scăzut, statisticile sunt mai bune decât anul trecut. S-a muncit mult într-un an de zile. Că există această prioritate trasată Poliției de Frontieră, că există atenția necesară, inclusiv în ceea ce privește potențial trafic de arme, trafic de droguri, trafic de carne vie. Da, știm că în Ucraina a operat și probabil mai operează, nu știu, dar tradițional se știe că au operat grupuri de crimă organizată, cum au operat și în Rusia și cum operează transnațional. Oamenii ăștia nu mai au naționalitate, să ne înțelegem, sunt în legătură și cu de-ai noștri și până în Mexic și așa mai departe.
Și da, colegii știu foarte bine că trebuie să aibă ochii în patru la povestea asta, pentru că asta ar mai lipsi să avem și o criză a armelor în România. Oricum e în atenția mea și acest lucru, de a preveni de data asta și de a fi proactivi, să spunem, și de a ne uita puțin și la tot ce înseamnă regimul armelor în România, regimul munițiilor. Să aflăm niște cifre exacte, la zi aduse, cine, cum, ce arme are.
 
Moderator:
Nu avem o evidență?
 
Cătălin Predoiu:
Există, dar vreau să zic că trebuie permanență actualizată. Evident că există. Deci atâta spun, că de data asta trebuie să fim și proactivi. Mai ales că avem un conflict în vecinătate, cum ați spus și dumneavoastră, unde se circulă arme, că așa e război, la război se vând arme.
 
Moderator:
Domnule ministru, cum e privit un om politic care intră pentru prima dată în Ministerul de Interne.
 
Cătălin Predoiu:
E o armată acolo, într-un fel. Da, oamenii sunt foarte respectuoși și civilizați, gata să colaboreze, să spunem...
 
Moderator:
Că spuneați de faptul că dacă nu țineți pedala apăsată, ministerul nu funcționează.
 
Cătălin Predoiu:
Înțelegând unde bateți cu întrebarea. Și am să vă răspund așa. Și acolo și în alte părți poți să fii atâta ministru cât vrei să fii de ministru. Și nu trebuie să te aștepți să te iubească toată lumea, poate ca să te respecte. Trebuie să știi exact ce ceri, când ceri, în ce condiții ceri și să spui foarte clar ce nu accepți.
Ori eu asta am făcut de la început. Poate unii au fost de acord, poate unii nu, poate unii s-au bucurat, poate unii s-au întristat, dar am spus foarte clar ce vreau, care sunt prioritățile, cum vreau să se lucreze și ce nu accept. Respectiv lenea, neglijența, ilegalități, lipsă de integritate nu e în logica mea treaba asta.
 
Și așa voi funcționa de acum înainte. Nu cred că sunt impredictibil pentru minister sau pentru armele sale, sunt foarte predictibil. Nu o să schimb acest lucru.
 
Moderator:
Vă întreb asta pentru că foarte mulți dintre oamenii politici care au intrat pe ușa acelui minister au luat forma ministerului. Și în loc să vorbească public despre, uite, neajunsuri, despre probleme, au încercat să se pună bine cu structurile, mai ales cu structurile teritoriale, pentru că Ministerul Afacerilor Interne, mai ales în contextul unui an electoral, este foarte important – organizează, deține controlul, monitorizează, supraveghează, aveți un serviciu secret cu care nu neapărat că dvs. vă puteți juca, dar niște subalterni pot să facă niște lucruri...
 
Cătălin Predoiu:
Nu. Serviciul acela de informații este direct în subordinea ministrului. Deci niciun ministru nu are niciodată scuza să spună că, nu știu, a intervenit nu știu cine, nu știu ce... Este în subordinea ministrului. Și să știți că la prima discuție cu șeful acelui serviciu, cu care colaborez foarte bine, este un om foarte serios, am spus foarte limpede, fără să jignesc pe nimeni, fără să fac predicții, nu intră în logica mea și nu o să accept încălcări de drepturi ale cetățenilor și încălcări de proceduri și așa mai departe. Dar, în același timp, aștept să fie foarte eficient, pentru că pârghii la dispoziție, și tehnice, și legale, au. Au ca să fie foarte eficient. Si e un serviciu foarte eficient. Și pot să spun că m-a informat despre multe lucruri care ar trebui îndreptate în minister și nu am ezitat să iau măsuri imediat.
 
Moderator:
Și raționamentul meu mai avea un paragraf. Intrând și luând forma acelui minister, domnule ministru, oamenii politici s-au complăcut în situația respectivă. Și din acest concurs politician versus structură, unele rețele infracționale au prosperat. Avem exemple în țara asta, dacă vreți, de orașe total capturate de interlopi. Timișoara, care până mai acum 10 ani se deschideau jurnalele de știri, știți foarte bine, cu clanurile care au luat un oraș pe proprietate personală. Asta nu se poate întâmpla decât cu concursul politicului, a serviciilor și a Poliției, domnule ministru. În ce măsură mai sunt repetabile astfel de scenarii astăzi în România?
 
Cătălin Predoiu:
Nu mă voi plia niciodată pe o astfel de realitate. Și cât timp sunt acolo, voi lupta cu ea. Voi impune aparatului acesta să lucreze în această direcție.
 
Moderator:
Dar o evaluare faceți în fiecare județ în parte.
 
Cătălin Predoiu:
Însă dincolo de acest lucru, să explic și aparatului și armelor, că este în primul rând în interesul lor să redevină eficienți pe măsura așteptării cetățenilor. Adică eficienți la nivel general, nu doar izolat, da, și să redevină un stâlp al societății. Poliția, Poliția de Frontieră și să știți că am vorbit mult de Poliție. Jandarmul. Când vezi un om îmbrăcat în uniforma Poliției, Poliției de Frontieră, jandarm, nu mai zic de pompieri care deja și-au dobândit un renume, trebuie să simți respect, siguranță, încredere, exact cum e și deviza lor.
Există pârghii ca să împingi aparatul în această direcție, le-am activat, le mențin.. Dar vreau să mai spun un lucru, la fel, fără niciun fel de marketing politic. Nu am sesizat, cel puțin la vârf, nu am sesizat o rezistență... Adică încă o dată, acest aparat lucrează în direcția în care îl pui să lucreze.
 
Moderator:
Înainte să intrați în ministerul ăsta, ca cetățean, domnule ministru, ati avut senzația că MAI uneori a făcut politică?
 
Cătălin Predoiu:
Recent nu. Vă spun sincer, nu. Recent, nu! În ce sens? Vă spun ce cred că ar trebui discutat mai deschis în legătură cu politicul. Și nu e vorba neapărat de centru, cât de bază sau de teritoriu. Cred că Poliția ar trebui să învețe să țină distanța mai mult față de politic local. Și de asemeni politicul local, invers. Și să folosească mai puțin pârghiile de acces către minister.
 
În orice caz, eu le țin la uși. Anunț și public aici.
 
Moderator:
Mai sunt încă patru minute până la final. Problematica Schengen, de fapt, rana, dacă vreți, deschisă Schengen, domnule ministru. Nu trece lună fără să fie repusă pe tapet această discuție. Am văzut și ajutorul pe care ni l-a dat Ursula von der Leyen. A ieșit imediat, domnule Nehammer, a zis, domnule, rămâne cum am stabilit, nicio șansă tura poate tura viitoare, cine știe când o fi?! Pe scurt, are vreo șansă România să intre în Schengen etapizat, cum o fi, anul ăsta?
 
Cătălin Predoiu:
Eu cred că anul ăsta vor fi evoluții. Există un sprijin diplomatic în continuare consolidat pentru România. Am avut discuții cu omologul austriac care, evident, că exprimă și pozițiile cancelarului și sunt sigur, pentru că am primit semnale înapoi, ca am amenajat un cadru de discuții, reluând în zona de cooperare aceste negocieri.
Există o evoluție pozitivă, în sensul că deja Austria nu mai pune România ca principala cauză pentru poziția ei, date fiind cifrele de migrație mai scăzute. Deci calea diplomatică a dat și un rezultat aici.
Există o problemă pe care Austria o are cu cadrul european privind migrație și azil, acordul Dublin care se respectă și nu prea în Europa și trebuie reînnoit și se lucrează în acest sens. Există un contact permanent cu Comisia Europeană și la nivel de minister, dar și la nivel superior, Minister de Externe, președintele țării, prim-ministrul și așa mai departe.
Deci există premise care ne îndreptățesc să credem în mod rezonabil că trebuie insistat pe calea diplomatică și că trebuie construit. Avem atuuri și economice și că anul ăsta ar trebui să vedem o evoluție.
Acum că această evoluție trebuie construită cu răbdare, Asta apropos și de termene care s-au tot aruncat. Trebuie ținut cont și de faptul că aleșii bulgarii au o problemă mai mare decât România cu Olanda, și atunci este, cum să spun, de la sine înțeles că asta durează puțin. Deci toate lucrurile astea trebuie puse într-un creuzet și acolo jucate astfel încât să putem avansa cu dosarul în acest an.
 
Moderator:
Acțiunea anunțată de premierul Ciolacu, cum că vom acționa la Curtea Europeană de Justiție ajută sau defavorizează cauza?
 
Cătălin Predoiu:
Domnul prim-ministru, cu care am discutat după ce a făcut această declarație, ar fi enunțat o posibilitate tehnică. Asta nu înseamnă că România se duce mâine și bate la ușa CJUE.
 
Moderator:
E o idee bună sau proastă, din perspectiva dumneavoastră?
 
Cătălin Predoiu:
Este o idee care deocamdată este, după părerea mea, prematură, dar a fost enunțată ca posibilitate. Deci calea diplomatică, după părerea mea, primează și cum să spun, primează în sensul că și premierul este pe această linie, dar în mod firesc, dânsul a etalat toate atuurile pe care le-am putea...
 
Moderator:
Să o spunem românește, s-a trezit să facă o declarație politică...
 
Cătălin Predoiu:
Nu judec eu ce a făcut și ce nu a făcut premierul. E premier, are mai multe date, știe bine ce face. Dar vreau să spun că nu exclude continuarea acestor demersuri diplomatice și pot să vă spun și ca...
 
Moderator:
Pare un diferend, pentru că șeful diplomației, Klaus Iohannis, după refuzul acela categoric de la sfârșitul anului trecut, a zis, nu, nu e o idee bună și iată că vine la șase luni premierul Ciolacu și zice e o idee bună.
 
Cătălin Predoiu:
E o problemă de timing, în primul rând. În general, un proces e și o problemă de calcul. Trebuie să te gândești pe cine dai în judecată, ce ceri, ce poți să obții și cu ce costuri. Toate lucrurile astea sunt în analiză.
 
Moderator:
Ce ar obține România, dacă dă în judecată Austria?
 
Cătălin Predoiu:
Nu vreau să mă pronunț aici la televizor, dar eu cred că tratatele sunt destul de clare. Pe de altă parte, încă o dată, nimeni nu a închis această cale diplomatică, nimeni, și ne consolidăm pe această zonă, dar un stat are la dispoziție, nu, toate armele pe care le are la dispoziție, procedurale, instituționale.
 
Moderator:
Rămânem cuplați de bulgari sau credeți că ar fi o idee mai bună să ne decuplăm și să meargă fiecare pe drumul lui?
 
Cătălin Predoiu:
Asta este o întrebare doar teoretică, pentru că o decuplare la nivel diplomatic în acest... la nivelul acesta, durează, cum să spun, e un dosar care în sine durează luni de zile și la fel trebuie să te gândești pe termen scurt, mediu, lung ce obții. Deocamdată nu este o opțiune, nici la nivelul guvernului și din câte știu, nici la nivelul președinției această carte.
 
Moderator:
Cât despre ideea enunțată deja de unii pe la Bruxelles și de partea bulgară și de partea română că ar fi utilă crearea unui mecanism între cele două state Bulgaria - România, un micro-Schengen, e mai degrabă o fantezie sau...?
 
Cătălin Predoiu:
Putem să ne propunem orice, dar gândiți-vă și dumneavoastră, ce semnal ar da România în felul acesta? Ar da un semnal că nu se mai concentrează pe Schengen, că își propune un alt viitor, cel puțin pe termen mediu, scurt... Energii diplomatice și instituționale s-ar duce într-o astfel de direcție, eu cred că ar nedumeri pe toată lumea. România are atuuri și șanse reale să facă progrese pe dosarul Schengen, a avansa acum un termen, că e septembrie, că e octombrie, că e  noiembrie ar fi neprofesionist și ultima rațio trebuie să intervină atunci când nu mai ai niciun fel de instrument diplomatic, mă refeream la proces.
 
Moderator:
După ce se epuizează orice cale...
 
Cătălin Predoiu:
Deocamdată suntem pe această cale și vă spun că dialogul este foarte bun. Și cu statele membre, și cu Comisia Europeană, și cu Austria. Trebuie să avem răbdare. Înțeleg și nerăbdarea și presiunea și dorința asta de a arăta că... dar trebuie să avem răbdare.
 
Moderator:
Am scăpat de MCV, după ani și ani de durere, de chin, de jale.
 
Cătălin Predoiu:
Da, mie îmi spuneți?
 
Moderator:
Dumneavoastră vă spun, că ați fost la justiție și s-a întâmplat și datorită dumneavoastră.
 
Cătălin Predoiu:
E un succes instituțional, o echipă, puterile au cooperat. Când au cooperat puterile, am reușit să avansăm.
 
Moderator:
Am văzut așa un soi de relaxare în clasa politică, în sfârșit, am scăpat. Dar a scăpat România de corupție? E România mai matură?
 
Cătălin Predoiu:
Știți ce trebuie făcut acum, după părerea mea? Și nu ca fost ministru, nici ca avocat, cetățean vă spun. Noi acum trebuie să ne impunem, să ne propunem propriul nostru MCV. Adică să continuăm aceste... că mai sunt lucruri de făcut, să știți, foarte multe lucruri de făcut în partea logistică, în partea de pregătire profesională, specializări, organizarea instanțelor. Mai facem o emisiune, dacă vreți, pe justiție.
Ceea ce cred acum este că cel mai bun răspuns pentru cetățeanul român și pentru europeanul care, nu, a spus la intrarea în Uniunea Europeană trebuie să aveți un MCV, să spunem, domnule, ne facem noi propriul MCV și vă arătăm, chiar vrem justiție, chiar vrem anticorupție și așa mai departe.
 
Moderator:
Da. Vă mulțumesc, domnule ministru, pentru discuție și pentru disponibilitatea de a explica niște lucruri care uneori par inexplicabile.
 
Cătălin Predoiu:
Sper că am și reușit, măcar într-o măsură.
 
Moderator:
Pe cele restante promit să le păstrăm pentru tura viitoare.
 
Cătălin Predoiu:
Ce pot să vă asigur este că o să încercăm să facem absolut tot ce trebuie ca să mișcăm lucrurile din punctul ăsta mai departe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii