Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ -20.06.2022

ro

20 Jun, 2022 14:28 520 Marime text
Nr.47 din 20  iunie 2022
 
                                                                                                                 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
În ultimele 72 de ore, misiunile acestora au vizat, în principal:
* 50 de cazuri de acordare a primului ajutor calificat SMURD și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale;
*  9 incendii;
     ^ În data de 17 iunie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs la un depozit de furaje, în satul Frățilești. Au ars 15 baloți de paie de grâu și aproximativ 0,35 hectare de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
     ^ În data de 17 iunie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs la rampa de gunoi, în satul Frățilești. A ars gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 0,15 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
     ^ În data de 18 iunie a.c., trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu, produs la o locuință, în comuna Movila. Au ars obiecte electronice și electrocasnice, materiale textile și documente personale. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical la fața locului proprietarului, ulterior acesta refuzând transportul la spital.
     ^ În data de 18 iunie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în comuna Bărbulești. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jocul copiilor cu focul.
Set de recomandări preventive JOCUL COPIILOR CU FOCUL
        Se interzice:
  • păstrarea surselor de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemenea, în locuri în care au acces copiii;
  • nesupravegherea copiilor, precum şi blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune;
Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
 
     ^ În data de 18 iunie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în municipiul Fetești. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
     ^ În data de 18 iunie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în municipiul Slobozia. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
     ^ În data de 19 iunie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de miriște și cultură de orz, produs în municipiul Fetești. Au ars aproximativ 1 hectar de cultură de orz și 15 hectare de miriște. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind căldură solară concentrată.
^ În data de 19 iunie a.c., trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu, produs la o anexă gospodărească, în comuna Ion Roată, sat Broșteni. Au ars aproximativ 40 de metri pătrați din acoperiș, elemente de fixație, unelte, o tonă de cereale și lemne de foc.Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric. Echipajul SMURD a acordat prim ajutor unei persoane care suferise arsuri la nivelul membrelor superioare, ulterior aceasta  refuzând transportul la spital.
     ^ În data de 19 iunie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în municipiul Fetești. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
 
              Una dintre cauzele de incendiu cel mai des întâlnită în această perioadă este folosirea focului deschis pentru igienizare, prin arderea deşeurilor şi resturilor vegetale adunate peste iarnă în gospodării, curţi, grădini sau terenuri virane.
           Este o tehnică ce se folosește dintotdeauna, mai ales în mediul rural. Însă aceste focuri se pot extinde cu ușurință la case, dependințe și depozite de furaje din propria gospodărie sau chiar liziere de pădure, dacă acestea se află în apropiere.
           Aplicarea unor reguli simple conduce la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor rezultate în urma incendiilor produse la gospodăriile populaţiei:
- nu faceţi focul la o distanţă mai mică de:
  • 50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora;
  • 100 metri faţă de depozitele de furaje;
  • 200 metri faţă de liziera pădurii.
- nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi;
- se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase;
- la apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor;
- supravegheaţi permanent copiii şi nu le lăsaţi la îndemnă mijloace care ar putea produce incendii;
- nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile;
          - nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate;
          - deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare;
- menţineţi focul în perimetrul asigurat;
- asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.);
- anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului
 
* 1 accident rutier;
   ^ În data de 18 iunie a.c., în jurul orei 17:20, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui accident rutier pe raza comunei Dridu, în care a fost implicat un autoturism. La locul evenimentului au fost alocate de urgență două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă, conștientă, cooperantă și neîncarcerată. Aceasta a fost monitorizată la locul intervenției de către echipajul medical, ulterior refuzând transportul la spital.
 
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență,, Barbu Catargiu” al județului Ialomița solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune  în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
                              
                                               Compartimentul Informare și Relații Publice         
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii