Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ - 06.10.2021

ro

06 Oct, 2021 09:23 866 Marime text
Nr.147 din 6 octombrie 2021   
 
            
BULETIN INFORMATIV
 
 
Jurnalul operativ al ISU IALOMIȚA – 27 de misiuni în ultimele 24 de ore
 
În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 27 de evenimente, după cum urmează:
  • 16 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
  • 5 misiuni de transport persoane confirmate cu COVID-19;
  • 3 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
  • un accident rutier:
      În data de 05 octombrie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în satul Condeești, comuna Bărcănești în care un autoturism a acroșat un pieton. Din evenimentul rutier a rezultat o victimă minoră, un băiețel cu vârsta de 7 ani, conștient, care a fost monitorizat de echipajul medical la locul intervenției. După acordarea primului ajutor, minorul a fost preluat și transportat la Spitalul Municipal din Urziceni pentru investigații medicale suplimentare.
 
  • 5 incendii:    
✔️În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Coșereni. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Salvatorii au fost sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.
În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Stației de pompieri Fetești, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Fetești. Două echipaje de salvatori cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.
 În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs pe un teren agricol din comuna Valea Măcrișului. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. Salvatorii au fost sprijiniți și de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate. A ars cultură de viță de vie pe o suprafață de aproximativ 100 metri pătrați și cultură de porumb pe o suprafață de aproximativ 5000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma folosirii intenționate a sursei de aprindere.
În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza municipiului Slobozia. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată și gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 5000 metri pătrați. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.
În data de 05 octombrie a.c., salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, produs pe raza comunei Movilița. Un echipaj de salvatori cu o autospecială de stingere cu apă și spumă s-a deplasat de urgență la locul solicitării. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.hectare. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spații deschise.
                                                             ***
Vă informăm că arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole și pajiștile permanente este #INTERZISĂ.
Efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Ialomița, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.
Pentru eliminarea riscului de izbucnire a incendiilor de miriște ca urmare a țigărilor nestinse aruncate la întâmplare de trecători, fermierii și proprietarii de terenuri agricole, aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată, sunt obligați să realizeze FÂȘII ARATE de aproximativ 20 - 50 de metri;
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este INTERZISĂ;
Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile este INTERZISĂ;
Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;
De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”.
 
 
 
                                                    Compartimentul Informare și Relații Publice        
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii