Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Bilanț

ro

13 Feb, 2024 10:35 400 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
 
Intervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore
Începutul de an, cu temperaturi cu valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, vine și cu situații de urgență generate de incendierea vegetației uscate.
În ultima perioadă, pompierii militari harghiteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată, care au izbucnit în diferite zone ale județului.
Astfel, ieri, 12 februarie, alături de lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea a două incendii izbucnite la vegetație uscată, în localitățile Misentea și Dealu. Flăcările au mistuit peste 1,5 hectare de vegetație uscată.
Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis!
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Totodată, o atenție deosebită a fost acordată și intervențiilor derulate de salvatori pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 8 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
                                              
                                           
 
 
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE         
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii