Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a profesorului canadian de origine română Aurel Braun

ro

01 Jul, 2014 09:21 922 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 30 iunie 2014, la sediul MAE, pe profesorul canadian de origine română Aurel Braun, de la catedra de relaţii internaţionale şi ştiinţe politice a Universităţii din Toronto.
Cu acest prilej, a fost realizat un schimb de vederi asupra evoluţiilor din vecinătatea imediată a României, cu accent asupra evaluărilor privind situaţia de securitate din regiune şi implicaţiilor acesteia asupra României şi statelor partenere din regiunea Mării Negre. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat preocuparea României faţă de instabilitatea creată în regiunea Mării Negre, care generează provocări suplimentare în plan regional şi al securităţii euro-atlantice. Totodată, a prezentat contribuţia activă a României, ca membru NATO şi UE, pentru consolidarea climatului de pace şi securitate în regiune, inclusiv prin sprijinirea consistentă şi consecventă a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice şi a proceselor de reformă în derulare ale statelor partenere învecinate din Parteneriatul Estic. În acest sens, în vederea facilitării drumului spre integrarea europeană al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, a încurajat o implicare directă şi alocarea de asistenţă şi resurse suplimentare în susţinerea proiectelor în derulare, consolidarea progreselor obţinute în planul reformelor interne şi capacităţii acestor state de a răspunde eficient provocărilor curente.
Secretarul de stat a subliniat importanţa deosebită pe care partea română o acordă întăririi prezenţei aliate în România şi în regiune, în flancul estic al NATO. A transmis, în context, aprecierea părţii române pentru dislocarea cu rapiditate la Câmpia Turzii a detaşamentului de forţe aeriene canadiene, care reflectă angajamentul deplin şi solidar al Canadei pentru măsurile de reasigurare a securităţii aliaţilor şi stabilităţii regionale, adoptate de NATO în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei.
Alte subiecte importante din sfera relaţiilor româno-canadiene aflate pe agenda întâlnirii au fost rolul comunităţii româno-canadiene în consolidarea legăturilor dintre cele două ţări pe diferite paliere şi dosarul vizelor. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat importanţa deosebită pe care România o acordă eliminării, într-un orizont de timp cât mai apropiat, a obligativităţii vizelor canadiene pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada.
Elemente de context
În perioada 26-30 iunie 2014, Aurel Braun, profesor titular la Universitatea Toronto şi profesor invitat la Universitatea Harvard, specialist în relaţii internaţionale şi ştiinţe politice, a efectuat o vizită în România, la invitaţia Universităţii din Bucureşti. Cu acest prilej a participat la conferinţa internaţională cu tema „Vocaţia interdisciplinară a ştiinţelor politice”, organizată de Universitatea din Bucureşti, susţinând prelegerea cu tema “The Politics of International Relations: Building Bridges and The Quest for Relevance”.
Cu o carieră universitară de peste două decenii, profesorul Braun este câştigătorul Premiului PECSU pentru Excelenţă acordat de Universitatea din Toronto. În 2012, i-a fost conferită Medalia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a pentru “contribuţii excepţionale aduse Canadei”. În 2011, prestigioasa sa contribuţie în domeniu a fost recompensată de Universitatea din Bucureşti prin acordarea titlului de Profesor Honoris Causa. Profesorul Braun este autorul unui număr important de volume în domeniul studiilor de securitate, asupra comunismului şi tranziţiilor din Europa Centrală şi de Est, conferinţele susţinute în străinătate şi apariţiile publice, inclusiv în mass-media centrală din Canada, pe teme actuale de relaţii internaţionale, precum situaţia din Ucraina, contribuind la notorietatea sa academică în spaţiul public canadian şi internaţional.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii