Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea subsecretarului de stat Răzvan-Horaţiu Radu la conferinţa Redefinind Europa

ro

15 Dec, 2010 23:09 710 Marime text
Agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Răzvan-Horaţiu Radu, a participat astăzi, 14 decembrie, la conferinţa aniversară a Institutului European din România (IER), intitulată Redefinind Europa.

Conferinţa a fost organizată de Institutul European din România (IER) în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate a IER.

În cadrul conferinţei au intervenit, de asemenea, Leonard Orban, consilier prezidenţial, Leo D`Aes, ambasadorul Regatului Belgiei în România, Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Valeriu Zgonea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul României, Gabriela Drăgan, director general al IER, Daniel Dăianu, profesor, Iordan Gheorghe Bărbulescu, decan al Departamentului de Relaţii Europene şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Intervenţia subsecretarului de stat Răzvan-Horaţiu Radu, care a avut loc în cadrul sesiunii Mecanisme instituţionale post-Tratatul de la Lisabona, a cuprins referiri la inovaţiile majore în plan instituţional introduse de Tratatul de la Lisabona, cu accent asupra rolului Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum şi a procesului de aderare a Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Amintind unele dintre cele mai semnificative prevederi ale Tratatului de la Lisabona - introducerea unor noi funcţii de conducere, precum preşedintele stabil al Consiliului European şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/Vice-preşedinte al Comisiei; instituirea Serviciului European de Acţiune Externă; delimitarea clară a competenţelor în cadrul Uniunii; extinderea prerogativelor Parlamentului European şi consolidarea rolului parlamentelor naţionale în domeniul afacerilor europene - subsecretarul de stat s-a referit la procesul de început al funcţionării Uniunii în baza noilor sale coordonate instituţionale. În acest context, a subliniat importanţa respectării echilibrului între instituţii în reconfigurarea dimensiunii instituţionale a Uniunii: Adoptarea deciziilor la nivel european trebuie să respecte metoda comunitară, care presupune conlucrarea şi implicarea instituţiilor din triunghiul Consiliu - Comisie - Parlament European. Pentru ca integrarea noilor lideri în sistemul de funcţionare şi decizional al UE să reprezinte un succes pe termen lung este nevoie de cooperare, transparenţă şi spirit european din partea tuturor actorilor implicaţi.

În acelaşi timp, subsecretarul de stat a subliniat impactul la fel de semnificativ pentru Uniune şi pentru cetăţenii europeni al prevederilor Tratatului care consacră valoarea juridică a Cartei Drepturilor Fundamentale şi, respectiv, al celor care introduc iniţiativa cetăţenească, demers care va permite unui milion de cetăţeni din diferite state membre să solicite Comisiei Europene prezentarea unei propuneri legislative într-un anumit domeniu.

În ceea ce priveşte aderarea Uniunii Europene la CEDO, Răzvan-Horaţiu Radu a evidenţiat obiectivele acestui demers: asigurarea coerenţei între cele două sisteme de protecţie a drepturilor omului în Europa (de la nivelul UE şi, respectiv, nivelul Consiliul Europei), precum şi asigurarea unei credibilităţi sporite angajamentului Uniunii în domeniul drepturilor omului.

Subsecretarul de stat a subliniat că aderarea UE la CEDO va oferi cetăţenilor europeni posibilitatea de a introduce cereri în faţa instanţei de la Strasbourg pentru acele cazuri în care o instituţie sau organism al Uniunii încalcă prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, acesta a amintit aspectele tehnice care trebuie reglementate în vederea aderării: mecanismul de co-pârât, viitorul raport între Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reprezentarea UE în faţa CEDO şi calitatea de Agent din partea UE, chestiunea epuizării căilor de recurs intern, eventuala modificare a Convenţiei în condiţiile în care, în prezent, doar statele pot deveni părţi semnatare, iar Uniunea are un statut sui generis.

Totodată, Răzvan-Horaţiu Radu a anunţat iniţierea unei colaborări între Agentul guvernamental şi Institutul European din România în vederea publicării şi diseminării jurisprudenţei CEDO.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii