Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Claude-France Arnould

ro

11 Jun, 2014 15:02 599 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 11 iunie 2014, o întrevedere cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), doamna Claude-France Arnould.
În cadrul discuţiilor, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat sprijinul României privind continuarea activităţilor derulate de Agenţie în vederea dezvoltării şi consolidării capacităţilor europene de apărare. A arătat că acest demers este cu atât mai important având în vedere contextul de securitate internaţional şi regional de securitate, în special evoluţiile din regiunea Mării Negre şi a punctat interesul României pentru o implicare sporită în activităţile şi proiectele EDA.
Demnitarul român a reliefat rolul central al EDA în combaterea duplicărilor pe dimensiunea de apărare europeană, precum şi în crearea de sinergii la nivel european, pe fondul provocărilor de ordin bugetar întâmpinate de toate statele membre UE. Astfel, Consiliul European din decembrie 2013 a reprezentat un moment important pentru reafirmarea importanţei domeniului apărării şi al construcţiei de capacităţi, prin intermediul EDA. A evocat, totodată, cele 4 domenii identificate ca prioritare pentru viitorul securităţii Uniunii – realimentarea aeronavelor în aer, aparatele de zbor fără pilot, apărarea cibernetică, comunicaţiile prin satelit – şi intenţia părţii române de a contribui la acest efort, în baza expertizei deţinute, de exemplu  în domeniul cibernetic.
Bogdan Aurescu a indicat că România sprijină iniţiativele EDA vizând construcţia de capacităţi în comun, precum şi gruparea şi partajarea acestora (Pooling and Sharing Initiative). A menţionat necesitatea coordonării procesului de dezvoltare a capacităţilor la nivelul UE cu procesul similar derulat în cadrul NATO, în scopul maximizării rezultatelor. În egală măsură, demnitarul român a accentuat importanţa Planului de Dezvoltare a Capacităţilor şi a luării în considerare a acestuia în procesele interne de planificare a apărării, care să ducă la un grad mai mare de armonizare între statele membre UE.
La rândul său, directorul executiv al EDA a exprimat apreciere pentru contribuţia şi implicarea României în proiectele Agenţiei şi a salutat sprijinul României faţă de eforturile EDA de a întări capacităţile europene din domeniul apărării, în concordanţă cu concluziile Consiliului European din decembrie 2013. A menţionat că restructurarea internă a EDA a avut rolul de adapta Agenţia la noile realităţi operaţionale şi a-i spori eficacitatea, evidenţiind că activităţile Agenţiei au urmărit constant sprijinirea misiunilor UE sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună.
Oficialul european a subliniat, de asemenea, relaţia specifică dintre EDA şi NATO în procesul de dezvoltare a capacităţilor, pledând pentru complementaritate între cele două organizaţii, pe baza atribuţiilor fiecăreia. A evocat cooperarea cu Comisia Europeană, pentru a identifica zone de colaborare în beneficiul statelor membre UE. A evidenţiat, de asemenea, relevanţa Planului de Dezvoltare a Capacităţilor şi a utilizării acestuia de către statele membre în procesele de planificare internă.

Informaţii suplimentare

EDA a fost creată prin Decizia Consiliului UE din 12 iulie 2004 şi are ca misiuni principale dezvoltarea capacităţilor în domeniul apărării, promovarea activităţilor de cercetare inclusiv în domeniul tehnologiei, promovarea cooperării în sfera armamentelor, crearea unei Pieţe Europene a Echipamentelor din sfera Apărării şi consolidarea Bazei Europene Tehnologice şi Industriale. Agenţia promovează cooperarea dintre statele membre UE, lansează iniţiative şi prezintă soluţii pentru ameliorarea capacităţilor din domeniul apărării. EDA este, totodată, un facilitator pentru dezvoltarea capacităţilor pe care se sprijină Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii