Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discuţii privind fenomenul migraţiei, la Ministerul Afacerilor Externe

ro

07 Jan, 2016 18:53 1579 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a avut astăzi, 7 ianuarie 2016, o întrevedere cu Andrejs Pildegovičs, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe leton.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat aspecte ale agendei bilaterale, subliniind dinamica deosebită şi substanţa dialogului politic, care au cunoscut o evoluţie foarte bună în ultimii ani. 

Cei doi oficiali au abordat subiecte de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe vecinătatea estică a UE şi rolul Parteneriatului Estic, inclusiv în noul context creat de revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. A fost subliniată importanţa susţinerii ţărilor celor mai avansate în relaţia cu UE: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia în eforturile de implementare a Acordurilor de asociere şi de liber schimb. În cadrul discuţiilor, s-a remarcat viziunea comună asupra necesităţii sprijinirii tuturor statelor partenere din vecinătatea estică, pornind de la priorităţile europene ale acestora, pe baza principiului diferenţierii.  

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi aspecte privind implementarea măsurilor care au fost agreate la nivel european în ultimele luni pentru o mai bună gestionare a fenomenului migraţiei. De asemenea, a fost evidenţiată abordarea similară a celor două ţări pe linia susţinerii proiectului de integrare europeană, cu respectarea deplină a principiilor şi valorilor fundamentale ale UE, inclusiv a principiului liberei circulaţii a persoanelor. 

Au fost discutate, de asemenea, aspecte privind evoluţiile economice la nivelul Uniunii; dezvoltările recente de securitate din vecinătatea sudică a UE; pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016; relaţiile UE cu state terţe.

Referitor la agenda internaţională, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, cu accent pe evoluţiile din Siria.   

În perspectiva asumării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în semestrul II 2019, în cadrul întâlnirii a avut loc un schimb de vederi privind experienţa Letoniei în gestionarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului trecut, convenindu-se menţinerea acestui subiect pe agenda consultărilor bilaterale şi în perioada următoare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii