Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

ro

03 Apr, 2024 10:56 599 Marime text

 
  • Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu 1 aprilie 2024, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și/sau la alegerile parlamentare din acest an, prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință, se pot înregistra online pe portalul  www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere în străinătate, eliberat de autorităţile străine.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, aici.   .

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la Autoritatea Electorală Permanentă, la următoarea adresă de e-mail: contact@vostrainatate.ro.

Opțiunea votului prin corespondență este reglementată de legislația în vigoare doar la alegerile pentru Președintele României, respectiv la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
 
 
 Citește și
MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii