Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea de-a doua mobilitate a proiectului Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”

ro

20 May, 2014 15:22 1372 Marime text
În perioada 23.04.2014 - 03.05.2014 elevii şi profesorii Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanta au fost gazda elevilor Liceului Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, Puglia, Italia. Acest eveniment a avut loc în cea de-a doua mobilitate a proiectului Comenius bilateral „Le journal de mes rêves”, a Liceului Teoretic „Ovidius”, Constanta, România  şi Liceului Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, Puglia, Italia. 

Din delegaţie au făcut parte 28 de elevi italieni precum şi trei cadre didactice italiene, fiecare elev italian fiind găzduit de un elev al Liceului Teoretic „Ovidius” şi de familia acestuia.
Buna desfăşurare a proiectului a avut loc sub îndrumarea profesoarei Lavinia Gheorghiu, responsabil de proiect precum si prin munca susţinută a doamnelor profesoare Mariana Popovici şi Alina Trache, şi acestea membre în echipa de proiect, cadre didactice ale Liceului Teoretic „Ovidius”.
 Elevii romani şi italieni s-au pregătit pentru această mobilitate încă din luna octombrie a anului trecut, realizând materialele necesare primului număr de ziar ce poartă denumirea „Les jeunes et la société” din seria celor patru numere ale proiectului „Le journal de mes rêves”.

In acest prim număr, redactat de către elevii români ai Liceului Teoretic „Ovidius” si elevii italieni ai Liceul Ştiinţific „Giuseppe Tarantino” din Gravina, aceştia au pus în evidență similitudinile si diferenţele dintre viaţa tinerilor italieni din Gravina şi a celor din Constanta, precum și aspecte de civilizaţie, patrimoniu cultural – istoric şi nu numai.
 Programul întâlnirilor a fost foarte variat. Elevii italieni au asistat la orele  colegilor lor din Liceul Teoretic „Ovidius”, având posibilitatea de a face cunoştinţă cu metodele şi mijloacele de predare din România, făcând astfel o comparaţie între cerinţele pe care trebuie să le satisfacă elevii din România şi elevii din  Italia.
 Oaspeţii italieni au intrat în contact cu viață culturală a oraşului prin vizite in centrul vechi al Constantei şi descoperirea Muzeului de Istorie şi Arheologie. De asemenea, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

 Elevii si profesorii italieni au fost extrem de încântaţi de reprezentaţia scenică a trupei de teatru francofon „Amphithéâtre”, sub coordonarea profesorilor Maria si Cornel Andreşoiu. Întreaga reprezentaţie a fost in limba franceză, iar piesa pusă in scenă, fiind din teatrul lui Eugen Ionescu. Elevii care ne-au oferit momente unice prin jocul lor ridicat la cel mai înalt nivel sunt: Iulia Manole XID, Elena Manole IXC, Smaranda Vlad IXB, Ioana Marinescu XID, Alexandru Paşata XID, Cristina Iancu IXF.
 În aceeaşi măsură, trebuie menţionat că elevii Liceului Teoretic „Ovidius” au reuşit să impresioneze oaspeţii italieni printr-un spectacol de excepţie, punând în evidentă muzica şi dansul tradiţionale dobrogene, precum şi a etniilor locale.
 Lavinia Gheorghiu, profesor al Liceului Teoretic „Ovidius” declară: „Considerăm că prin această experienţă am mai scris o pagină de neuitat pentru cufărul amintirilor ale acestui proiect Comenius Bilateral.

Ceea ce cred că este cel mai important, ca urmare a acestei mobilităţi, este faptul că am reuşit, cu siguranţă, să reflectăm in ochii elevilor şi profesorilor din Gravina, Italia, o imagine optimistă şi tinerească, pe plan educaţional, cultural, etnic şi istoric. De asemenea, cred că lacrimile de despărţire ale elevilor italieni si români, precum si dorinţa elevilor italieni de a reveni cât mai curând in Constanţa, sunt dovada clară a unei imagini demne şi memorabile pe care elevii Liceului Teoretic „Ovidius” au ştiut să o transmită peste hotare, despre oamenii şi oraşul nostru, Constanţa.”
 
Dir. adj.                                       
Prof. Carmen Bucovală
Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii