Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revenirea dr. Arafat la Ministerul Sănătății constituie doar primul pas dintr-o lungă serie de măsuri necesare

ro

17 Jan, 2012 23:27 996 Marime text
Apreciem ca pozitivă decizia Guvernului și a Ministerului Sănătății de a repune pe dr. Arafat în funcția deținută anterior. Deși o interpretăm ca o dovadă de bună intenție (chiar dacă luată abia la presiunea străzii), ea constituie doar una din multele măsuri necesare a fi adoptate în mod urgent în sistemul sanitar de către Guvern, o mare parte din ele fiind legate de normalizarea dialogului social.
Principala măsură o constituie reluarea dialogului cu partenerii sociali din sănătate, respectiv cu federațiile sindicale și patronale din acest domeniu, principalul obiectiv constituindu-l participarea celor trei părți la elaborarea proiectului de lege a sănătății. În acest sens, ne angajăm să contribuim în mod consistent și susținut la elaborarea proiectului legii sănătății, prima măsură fiind deja inițiată, respectiv constituirea unui forum de dezbatere (http://www.cercetare-sociala.ro/noua-lege-a-sanataii-dezbatere-publica/forum/index ), ce are drept scop facilitărea exprimării opiniilor tuturor părților interesate și conturarea elementelor esențiale ale acestei legi, într-un mod transparent pentru toți cei interesați.
Considerăm că esența legii sănătății trebuie s-o constituie îmbunătățirea finanțării sistemului sanitar, ținta pentru 2012 fiind de 6% din PIB, și depolitizarea sistemului sanitar, atât în ceea ce privește asigurările sociale de sănătate cât și în domeniul managementului spitalelor. De asemenea, credem că normal este ca toată legislația secundară legii sănătății, care creează cadrul de aplicare a acesteia, trebuie să urmeze același traseu de elaborare și validare, respectiv împreună cu partenerii sociali.
În rândul măsurilor urgente intră și demararea negocierilor și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, pentru a normaliza cadrul desfășurării activității salariaților și unităților sanitare.
Instituirea unui cadru de dialog social trebuie să meargă și la nivel local, până la unitățile sanitare, creându-se astfel posibilitatea normalizării relațiilor angajați-angajatori și acțiunea comună pentru interesul reciproc.
Susținem normalizarea climatului social în egală măsură și în mod simultan cu normalizarea relațiilor instituționale dintre partenerii de dialog social, cadrul legislativ din 2008 constituind punctul de pornire pentru elaborarea noilor instrumente de dialog.
Salutăm de asemenea și decizia dr. Raed Arafat de a-și relua locul în minister și, mai ales, în cadrul dezbaterilor privind sistemul de urgență din noua lege a sănătății! Sperăm ca acest gest să fie unul care va avea drept consecință atragerea experților din domeniul sanitar la masa de lucru a noului proiect al sănătății, constituind astfel premisele pentru ca această lege să reprezinte interesele cetățenilor și să elimine interesele de toate culorile politice care parazitează buna funcționare a sistemului sanitar.

Președinte,
Rotilă Viorel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii