Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice se alatura comunitatii internationale si sustine campania Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO)

ro

16 Apr, 2010 20:29 1696 Marime text

Bucureşti, 12 aprilie 2010 - Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice anunţă parteneriatul cu iniţiativa Ziua Europeană Împotriva Obezităţii în România (ZEIO) şi îi îndeamnă pe membrii comunităţii medicale şi reprezentanţii autorităţilor să se alăture acestei campanii. În acest an, pe 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oară Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO). ZEIO este o iniţiativă paneuropeană independentă, care reuneşte pacienţii şi comunitatea medicală în vederea conştientizării publicului cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterea obezităţii ca fiind o afecţiune cronică.

„Salutăm iniţiativa Ziua Europeană Împotriva Obezităţii şi ne alăturăm acestei campanii, deoarece credem că este nevoie de o acţiune comună împotriva obezităţii, una dintre cele mai grave probleme de sănătate cu care se confruntă umanitatea. Abordarea problematicii obezităţii de către toţi factorii implicaţi (specialişti, pacienţi, decidenţi şi mass media) va contribui la conştientizarea riscurilor crescute ale acestei afecţiuni cronice. Este nevoie să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că obezitatea şi excesul ponderal cresc riscul de boli cronice precum diabetul zaharat de tip 2 şi bolile cardiovasculare, două dintre principalele cauze de mortalitate în lume. Prin această campanie dorim să abordăm obezitatea şi excesul ponderal atât din punct de vedere medical, cât şi social şi educaţional, preventiv pentru a contribui la scăderea numărului de persoane supraponderale şi obeze în România. Este foarte important ca să transmitem un mesaj coerent şi să îi îndemnăm pe români să îşi controleze greutatea", a declarat Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Obiectivul ZEIO este de a veni în sprijinul cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi, de a-i ajuta să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla greutatea şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Pe lângă instituirea în fiecare an în luna mai a Zilei Europene Împotriva Obezităţii, iniţiatorii şi-au propus să facă cunoscute implicaţiile problematicii obezităţii şi să stimuleze partenerii sociali să iniţieze activităţi şi programe specifice, în toate statele membre UE.

Toţi cei care doresc să susţină această campanie, se pot alătura iniţiativei Ziua Împotriva Obezităţii în România prin:

  • completarea chestionarului ZEIO (www.obesityday.eu) şi încurajarea prietenilor, partenerilor şi colegilor să facă acelaşi lucru;
  • postarea pe pagina de internet a organizaţiei sau pe blogul propriu a bannerului de promovare al campaniei pentru a contribui la creşterea vizibilităţii ZEIO;
  • iniţierea de activităţi prin care să contribuie la conştientizarea problematicii obezităţii în România.

În acest an, iniţiativa ZEIO va fi susţinută în România prin dezbateri şi reuniuni la care vor participa reprezentanţi ai comunităţii medicale şi ai pacienţilor, reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului şi mass media şi printr-o campanie susţinută de comunicare a publicului larg despre problematica obezităţii, cercetările în domeniu şi deciziile la nivel european.

Despre Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a fost fondată în Braşov, la data de 30 martie 2001, ca urmare a dorinţei de a oferi o mai bună îngrijire a bolnavilor cu diabet zaharat şi alte boli metabolice.

Principalul scop al Federaţiei este să îmbunătăţească calitatea îngrijirii oferite pacienţilor cu diabet, nutriţie şi boli metabolice. Datorită acestei federaţii, pentru prima oară în România, persoanele cu diabet au fost incluse într-un sistem non-guvernamental, în care interesul individual devine un scop comun important.

Despre Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

ZEIO a fost iniţiată de către Dr. David Haslam, Preşedintele şi Managerul Medical al Forumului Naţional de Obezitate şi Jean-Paul Allonsius, Preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Pacienţilor Obezi din Belgia, şi a fost lansată de către fostul deputat european Magor Csibi în Parlamentul European pe 15 aprilie 2009.

Această iniţiativă a rezultat în urma dezbaterii organizată în Parlamentul European la Strasbourg, în 18 noiembrie 2008. Participanţii şi iniţiatorii au concluzionat că este nevoie de o acţiune comună la nivel european pentru tratarea excesului ponderal şi obezităţii. Conform Cartei Europene OMS din 2006: "Atenţia trebuie să continue să fie îndreptată către acţiunile de prevenţie a obezităţii în rândul persoanelor supraponderale care riscă să devină obeze şi către tratarea obezităţii ca afecţiune.(...) Sistemul de sănătate are un rol foarte important în ceea ce priveşte persoanele din categoriile cu risc crescut şi cele supraponderale şi obeze, prin conceperea şi promovarea de măsuri de prevenţie şi prin stabilirea unor metode corespunzătoare de diagnostic, screening şi tratament".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ANDREI 19 Apr, 2010 21:55 Live Well Products Srl anunta lansarea pe piata a produsului Insu-Life un produs in noutate in Romania care contine cele mai noi si mai eficiente ingrediente pentru prevenirea si tratarea diabetului. Insu-Life este folosit milioane de bolnavi de diabet in Statele Unite si Europa. Studii recente au demonstrat ca atit metil hidroxichalcona (MHCP) cat si aldehida cinamica, obtinute din coaja de Scortisoara au un rol important in patologia diabetului zaharat, prin scaderea procentului de glucoza in plasma sanguina. Controlul glicemiei si mentinerea indexului glicemic in parametri normali sint foarte importante si in controlul obezitatii. Insu-Life contine un extract standardizat in 2.5 % metil hidroxichalcona si 10 % aldehida cinamica. Insu-Life este disponibil in magazinul online www.smart-living.ro precum si in reteaua de farmacii Dona si unele magazine naturiste selecte. Importator exclusiv în România Live Well Products SRL Str. Braşov 19, ap. 84, Bucureşti, România Telefon: 0727 774 736 www.smart-living.ro Pentru informatii accesati www.smart-living.ro sau la telefon 0727 774 736 sau email la : livewellsrl@gmail.com