Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul Cultural Român din Berlin aduce un omagiu muzical cântăreței Maria Tănase

ro

02 Oct, 2013 15:29 1182 Marime text
Institutul Cultural Român din Berlin deschide duminică, 6 octombrie, la München, în renumitul club de jazz Unterfahrt, turneul omagial dedicat unicei Maria Tănase. În 2013 se împlinesc 100 de ani de la nașterea renumitei interprete de muzică populară. ICR Berlin marchează acest moment prin organizarea unui turneu dedicat cântăreței românce, cu un program de ethno-jazz susținut de cvartetul Mariei Răducanu.

Turneul omagial dedicat Centenarului Mariei Tănase va avea loc între 6 și 12 octombrie, la München, Berlin și Stuttgart. Cvartetul Mariei Răducanu va concerta cu un program excepțional compus din piese din repertoriul original al Mariei Tănase.
Locațiile pentru concerte aparțin celor mai selecte localuri de jazz din întreaga Germanie. Situat în complexul fostei fabrici de bere din Haidhausen din München, Unterfahrt este de decenii bune adresa numărul 1 din capitala bavareză pentru muzica jazz și se bucură de recunoaștere internațională. Conform experților din domeniu, Unterfahrt se numără printre primele 100 de cluburi de jazz din întreaga lume. Laboratorium Stuttgart este un centru cultural și un club de muzică live, înființat în 1972.

Aici au loc cu regularitate concert de worldmusic și jazz. Laboratorium este inițiator și gazdă pentru renumitul festival de muzică "Lab-Festival" din Stuttgart. Aufsturz/Jazzkeller 69 Berlin este unul dintre locurile tradiționale, plasat în centrul capitalei germane. Este o locație bine cunoscută printre iubitorii de jazz, fiind în fiecare weekend gazda unor concerte cu trupe din întreaga lume.
Maria Tănase (1913-1963) a fost cea mai populară cântăreață a secolului al XX-lea în România. A devenit cunoscută printr-o interpretare personală a cântecelor populare. Chiar dacă nu a urmat niciodată cursurile unei școli de muzică, s-a implicat activ împreună cu muzicologul Harry Brauner în crearea și îmbogățirea unei arhive de folclor autentic în București.

După cel de-al doilea război mondial și-a continuat induvidual cercetarea. Maria Tănase a fost probabil unica, care a prelucrat și cântat melodii în grai original din Maramureș, Oltenia, Dobrogea sau Moldova.
Cvartetul Mariei Răducanu va interperta melodii din repertoriul Mariei Tănase, adaptate unui stil contemporan de ethno-jazz. Maria Răducanu este renumită pentru interpretările pieselor Mariei Tănase şi ale altor melodii din folclorul românesc.
Prin acest proiect, ICR Berlin urmărește familiarizarea publicului german cu moștenirea lăsată de una dintre cele mai iubite cântărețe de muzică tradițională românească din România secolului al XX-lea, Maria Tănase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii