Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În cadrul campaniei de colectare selectivă, Constănţenii sunt provocaţi să identifice lucrurile folositoare pe care le aruncă zilnic la gunoi!

ro

09 Sep, 2010 21:45 1156 Marime text
Constanţa, 9 septembrie 2010. Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei mărcii „Punctul Verde" în România şi liderul pieţei preluării obligaţiilor legale de reciclare a deşeurilor de ambalaje, lansează campania de informare şi educare cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: "Colectează selectiv! Deşeurile de ambalaje se reciclează!".

Ai idee câte lucruri folositoare ai aruncat azi la gunoi? Pachetul de biscuiţi, sticla de apă, cutia de suc, conserva, cutia de cereale - sunt doar câteva dintre ambalajele pe care le folosim în fiecare zi şi pe care le aruncăm la gunoi, fără să ştim că ele sunt deşeuri de ambalaje care pot fi reciclate, dacă sunt colectate selectiv. Acesta este mesajul prin care campania din acest an organizată de Eco-Rom Ambalaje îşi propune să informeze populaţia asupra importanţei şi necesităţii colectării selective a deşeurilor de ambalaje generate în gospodării, şi care are ca scop reciclarea.

"Campania este principalul program Eco-Rom Ambalaje dedicat publicului, cu precădere celor care au acces la serviciile de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje. Programul a fost demarat anul trecut, când am organizat Caravana Colectării Selective în Bucureşti şi 8 localităţi. Anul acesta, campania va ajunge în 17 oraşe. Pentru ca informaţia să ajungă la populaţie şi să determine o schimbare de comportament, este nevoie de o comunicare susţinută: populaţia trebuie să înţeleagă ce este colectarea selectivă, cum se face corect şi mai ales de ce este important să separăm deşeurile.", a declarat Mugurel Rădulescu, Preşedinte Eco-Rom Ambalaje.

Campania "Colectează selectiv! Deşeurile de ambalaje se reciclează!" se desfăşoară în perioada 8 septembrie - 3 octombrie 2010, în Constanţa, Mangalia şi alte 14 oraşe din ţară - localităţi-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine realizarea programelor de colectare selectivă: Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Mediaş, Piatra Neamţ, Sfântu Gheorghe, Sighetul Marmaţiei, Slobozia, Tulcea, Zalău, precum şi în Bucureşti.

În cadrul campaniei, populaţia este invitată să participe la concursul naţional "Tu ce deşeuri de ambalaje ai generat astăzi?", prin care Eco-Rom Ambalaje lansează o provocare: fiecare dintre locuitorii oraşului Drobeta Turnu Severin ar trebui să fie atent la deşeurile de ambalajele pe care le generează. Pornind de la definiţia deşeului de ambalaj, şi anume ambalajul ramas după folosirea fiecărui produs, concurenţii sunt invitaţi să numească 5 deşeuri de ambalaje reciclabile diferite. Dacă cele 5 răspunsuri sunt corecte, concurentul intră automat în tragerea la sorţi care va avea loc la finalul campaniei şi în urma căreia vor fi oferite 50 de biciclete, unui număr de tot atâţia câştigători.

Înscrierea la concurs se poate face on-line, pe site-ul campaniei: www.colecteazaselectiv.ro sau prin sms la numărul 1873 (număr cu tarif normal, valabil în toate reţelele de telefonie mobilă).

"Identificarea deşeurilor de ambalaje este primul pas în circuitul reciclării. A recunoşte un deşeu de ambalaj, de fiecare dată când îl foloseşti, înseamnă să conştientizezi existenţa lui şi faptul că el nu este gunoi, ci trebuie să fie reciclat. Considerăm că acesta este primul pas în eforturile de a informa, educa şi conştientiza românii cu privire la importanţa colectării selective, pentru a-i determina astfel pe cât mai mulţi dintre noi să depună deşeurile de ambalaje separat de gunoiul menajer. Lucru care este cu atât mai important cu cât, în România, 60% din deşeurile de ambalaje sunt generate de populaţie.", a adăugat Mugurel Rădulescu.

În cadrul campaniei, alături de platforma on-line www.colecteazaselectiv.ro, mesajele de colectare selectivă precum şi invitaţia la concurs vor fi comunicate, atât în Constanţa şi Mangalia, cât şi în celelalte 15 oraşe ale campaniei, prin: prezenţa promoterilor în parcurile şi pieţele din fiecare locaţie, cu acţiuni de împărţire de materiale informative şi saci coloraţi în culorile colectării selective (galben, albastru şi verde), prin machete în ziarele locale, prin concursuri radio (staţii locale). În plus, în Bucureşti vor fi expuse afişe cu mesaje de colectare selectivă în garniturile de metrou, pe toată perioada campaniei.

Populaţia, actorul-cheie în îndeplinirea ţintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană

Întrucât 60% din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje generate în România se regăseşte la populaţie, cantităţile colectate selectiv din gospodării trebuie să crească într-un ritm alert. Numai astfel, România va putea să îndeplinească ţintele de reciclare şi valorificare asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană, în continuă creştere, an de an, până la atingerea pragului de 60% la orizontul anului 2013.

În prezent, Eco-Rom Ambalaje a dezvoltat sistemul de colectare selectivă la populaţie, cu sprijinul autorităţilor locale şi al societăţilor de salubritate, în 85 de localităţi din România, punând la dispoziţie peste 6.000 de containere de colectare selectivă. Compania atinge astfel, în prezent, aproximativ 15% din totalul populaţiei, cu un număr de persoane arondate de 3.300.000 (comparativ cu 2.625.000 de cetăţeni în 2009). Ca urmare a investiţiilor în infrastructură, dar şi a colaborării Eco-Rom Ambalaje cu partenerii locali (primării locale, operatori de salubritate), cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate de la populaţie au crescut, în prima jumătate a anului 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în perioada ianuarie - iunie 2010, cantitatea totală colectată de la populaţie a fost de 9.370 de tone, dintre care: 5.868 tone hârtie/carton, 2.914 tone plastic, 544 tone sticlă şi 44 tone metal.

Cantitatea totală de deşeuri de ambalaje colectate de la populaţie în anul 2009 a fost de 15.231 tone.

În perioada ianuarie - iunie 2010, cantitatea totală de deşeuri de ambalaje reciclată şi valorificată (atât de la populaţie cât şi din fluxul industrial-comercial) cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje a fost de 170.634 tone, din totalul de 289.156 tone de ambalaje puse pe piaţă în aceeaşi perioadă de companiile membre.

În prezent, locuitorii oraşului Constanţa beneficiază de sistemul de colectare selectivă prin prezenţa a 66 de puncte de colectare puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa şi al Polaris M Holding. Cantitatea medie anuală colectată de la populaţie nu depăşeşte 174 de tone de deşeuri de ambalaje. Totodată, locuitorii oraşului Mangalia beneficiază de un numar de 45 de puncte de colectare, puse la dispoziţie cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia si a SC URANUS SA, cu o cantitate anuală colectată de la populaţie de aproximativ 264 de tone de deşeuri de ambalaje. Prin campania demarată se urmăreşte creşterea interesului populaţiei pentru colectarea selectivă, astfel încât cantităţi importante de deşeuri de ambalaje să fie deviate de la groapa de gunoi, către reciclare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii