Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Egipt - Recuperare lenta si provocari structurale

ro

26 Nov, 2015 20:49 1402 Marime text
  • Stabilitate politica imbunatatita, reforme si investitii straine pentru sprijinirea economiei Egiptului
  • Prognoza Coface de crestere de 4,4% pentru 2015 - 2016
  • Egiptul este inca dependent de donatii si de investitii straine directe din partea tarilor CCG
  • Soldul contului curent a cazut in deficit in 2015, insa deficitul fiscal ramane ridicat
  • Se remarca o usoara revenire in sectoarele turism si auto, cu toate ca problemele de securitate si redresarea economica fragila aduc provocari
Perspective economice mai bune
 
Dupa ce a fost grav afectat de tulburarile sociale si de violenta revolutiei din 2011, economia Egiptului a luat-o pe drumul cel bun, datorita imbunatatirii stabilitatii politice, a reformelor economice si a investitiilor straine. Autoritatile au anuntat recent o crestere reala de 4,1% pentru 2014 - 2015 (anul fiscal Iulie - Iunie), comparativ cu 2,2% in 2013 - 2014 - ceea ce inseamna o crestere usoara fata de 2% intre 2011 si 2013. Aceste rezultate au fost determinate de cresterea sectorului de productie, a veniturilor mai mari din turism (dupa un declin in urma framantarilor politice) si a unui efect de baza favorabil. In ceea ce priveste cererea, principalul motor de crestere a consumului a fost cel privat. Coface estimeaza o accelerare a evolutiei, la 4,4% in 2015 - 2016.
 
Recuperarea este inca fragila, provocarea venind din partea deficitului si a problemelor de securitate 
 
Desi cresterea consumului public si privat ar trebui sa continue, ritmul va fi unul discret, din cauza reformelor ridicate ale somajului si a subventiilor menite sa reduca deficitul bugetar.
In ciuda imbunatatirii situatiei fiscale a Egiptului, deficitul de buget ramane cu mult peste 10% din PIB. In plus, Egiptul inca sufera din cauza unui decalaj mare extern, a infrastructurii slabe, a distorsiunii microeconomice si a competitivitatii scazute. In anul fiscal 2014 - 2015, deficitul de cont curent a sarit la 12,2 MLD USD de la 2,7 MLD USD in anul anterior, in special din cauza deficitului comercial extins. Daca pretul petrolului ramane scazut, acest lucru poate provoca o scadere a investitiilor straine directe, a subventiilor si remitentelor tarilor din Golf - care se numara printre cei mai mari contributori la cresterea performantei Egiptului. Acest lucru ar limita fondurile pentru investitiile atat de necesare in infrastructura tarii.
 
Riscurile regionale si de securitate a pietei interne cantaresc in mediul de afaceri, precum si in recuperarea sectorului turistic (acesta reprezinta aproximativ 20% din veniturile de schimb valutar din tara). Fluxurile de capital trase in jos de problemele de securitate si de incertitudinile politice au dus la scaderea rezervelelor valutare, de la 7,6 luni de importuri in 2010, la nivelul de 2,4% in 2014. Exista o lipsa continua de schimb valutar in sistemul bancar. Acest lucru are un impact puternic asupra producatorilor mici si mijlocii, deoarece nu detin fondurile necesare pentru importul de masini si materii prime.
 
Macro indicatori pentru Egipt 
 
 
    2014 2015f 2016f
PIB (%)   2.2% 4.1% 4.4%
Bal. de cont curent (1)   0.8% -3.3% -4.2%
Bal. de buget (1)   13.6% -11% -9.9%
Datoria publica (1)   90.5% 91% 89%
 
(1) % din PIB, soldul contului curent cu exceptia subventiilor a atins -5% din PIB
Sursa: Statistici Oficiale, IMF, BMI, Coface
 
“Imbunatatirea stabilitatii politice si angajamentul autoritatilor de a realiza reforme structurale sprijina performanta economica in Egipt“, declara Seltem Iyigun, Economist Coface pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord. “Asistenta financiara internationala constituie un pilon important de crestere a tarii. In viitor, redresarea economica este de asteptat sa beneficieze de accelerarea investitiilor fixe. Revenirea economica si stabilitatea politica contribuie la redresarea dezechilibrelor fiscale.”
“Cu toate acestea, o crestere durabila va depinde de progresul continuu in reformele economice si de o mai mare stabilitate politica”, adauga Seltem Iyigun. “In ciuda tuturor imbunatatirilor mentionate mai sus, slabiciunile structurale sunt inca prezente in economia Egiptului si continua sa cantareasca in cresterea sectorului privat. Provocari dificile raman - inclusiv conturi externe vulnerabile, competitivitate scazuta si riscuri de securitate".
 
Recuperare sectoriala precauta 
 
 Turism: Dupa ce a suferit din cauza framantarilor civile si a incertitudinilor politice legate de revolutia din 2011, sectorul turismului a beneficiat de o usoara revenire, in special datorita imbunatatirii stabilitatii politice. In prima jumatate a anului 2015, numarul turistilor care au vizitat Egiptul a crescut cu 8,2% fata de anul anterior, pentru a ajunge la 4,8 milioane. Guvernul se asteapta sa atraga 10 milioane de turisti in cursul anului 2015, cu incasari totale din turism intre 7,5-8 MLD de dolari. Numarul hotelurilor si al pensiunilor este asteptat sa creasca peste nivelul din 2012, la 1.140 in 2015. In ciuda tuturor acestor imbunatatiri, revenirea sectorului turistic al Egiptului la nivelurile de dinaintea turbulentelor va dura, deoarece exista inca probleme de securitate.
 
 Automobile: Sectorul automobilelor beneficiaza, de asemenea, de recuperare, dupa ce primavara araba a determinat o scadere a cererii. Vanzarile de autoturisme au crescut brusc in 2014, cu 55,5% fata de 2013. Redresarea economica si stabilitatea politica mai mare ar trebui sa sprijine vanzarile in perioada urmatoare. Cu toate acestea, constrangerile apasa greu acest sector. Unele companii parasesc Egiptul, din cauza deficitului de moneda USD, a strategiei industriale nucleare si a consolidarii sectorului auto din tarile vecine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii